Üçüncü ebeveyn rolü

Bir çocuğun üç ebeveyni vardır: Annesi, babası, annesi ve babasının ilişkisi. Bu üçüncü ebeveyn çok önemlidir.

Üçüncü ebeveyn rolü

“Bir çocuğun üç ebeveyni vardır: Annesi, babası, annesi ve babasının ilişkisi. Bu üçüncü ebeveyn çok önemlidir.. " Byron Norton.

Ebeveynler çocuklarının fiziksel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarından sorumludurlar. Ancak bu ihtiyaçları yerine getirmek için çocukla kurdukları birebir temas dışında dolaylı olarak aralarındaki ilişki biçimiyle de çocuğun gelişiminde etkilidirler….

Ebeveynlerin aralarındaki bu ilişki biçiminin çocuk üzerindeki  etkisini açıklarken Norton tarafından ileri sürülen ‘üçüncü ebeveyn etkisi’ tanımı kullanılır.

 Anne ve babanın birbirlerine yönelik tutum ve davranışları ile yaratılan üçüncü ebeveyn, diğer iki ebeveyn gibi çocuğun ihtiyaçlarına yanıt verir, olumlu ya da olumsuz etkisi ile psikososyal gelişimini etkiler.

Aile, sadece bir sosyal bir yapı değil, aynı zamanda değerlerin, geleneklerin ve hayatın temel yapısının şekillendirildiği bir temel yapıdır..Ebeveynler arasındaki ilişkinin kalitesi, hatta ayrılık sonrasında bile bir çocuğun yetişmesi ve genel refahı üzerinde önemli bir rol oynar.

Çocuklar çevrelerindeki dünyayı gözlemleyerek öğrenirler, hayattaki ilk ve en önemli eğitimi ebeveynlerinden alırlar. Bu nedenle çocukllar üzerinde ebeveynlerin rolü oldukça etkilidir. Çocuklar, küçük yaşlardan itibaren ebeveynlerinin nasıl etkileşimde bulunduğunu, iletişim kurduğunu ve çatışmaları nasıl yönettiğini öğrenirler. Araştırmalar, ebeveynlerin sağlıklı ve saygılı bir ilişki sürdürdüğü ortamlarda yetişen çocukların duygusal düzenleme becerilerinin daha güçlü olduğunu, daha iyi sosyal davranışlar sergilediğini ve akademik başarılarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Çocuklar, çatışmaların barışçıl bir şekilde çözülebileceğini ve duygusal ifadenin doğal ve kabul edilebilir olduğunu öğrenirler. Buna karşılık, ebeveynlerin sürekli çatışma halinde olduğu durumlarda, çocuklar stres, anksiyete ve davranış problemleri yaşayabilir, bu da eğitimlerini ve sosyal etkileşimlerini olumsuz etkileyebilir.

Bu makale 19 Aralık 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Özlem Bala Şimşek

Ben Özlem Bala Şimşek, 2001 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldum.2006-2007 yıllarında yabancı dil eğitimi için İngiltere Londra’da yaşadım.2007-2011 yıllarında yabancı ortaklı özel bir şirkette İnsan Kaynakları yöneticiliği ile sonlanan kariyerim 2009 yılında ilk kızım İklim Bihar, 2011 yılında ise ikinci kızım Kavin Nisan’ın dünyaya gelmesiyle bambaşka bir yöne evrildi.Çocuklarım büyüdükçe iyiden iyiye eksikliğini hissettiğim okul öncesi eğitiminde farklı bakış açılarını, alternatif eğitim modellerini incelemeye başladım. Alternatif eğitim modelleri üzerine aldığım farklı eğitimler sonrasında 2. Üniversitem İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünü tamamladım.   Kendi çocuklarım için Alternatif Anaokulu arayışım başladı. 2012 yılında çağdaş,özgür, ne istediğini bilen, sorgulayan, yaratıcı çocuklar yetiştirmek ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
instagram
Etiketler
Ebeveyn
Çocuk Gelişim Özlem Bala Şimşek
Çocuk Gelişim Özlem Bala Şimşek
Bursa - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube