Tüp bebek tedavisinde yumurta sayısının önemi

Tüp bebek tedavisinde yumurta sayısının önemi

Daha fazla yumurta toplanması tüp bebek yöntemiyle hamilelik şansınızı artırır mı? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir sizler için anlattı.

Yeni araştırmalar, yumurta miktarının tüp bebek başarısında çok önemli olduğunu gösteriyor. Tüp bebek tedavisi görürken birçok çiftin odaklandığı başarı faktörlerinden biri, döngünün oosit toplama (OPU) aşamasında alınan yumurta sayısıdır.

Toplanan yumurta sayısı ve tüp bebek başarı oranı

Tüp bebek tedavisi döngüsünde alınan daha fazla sayıda yumurta; transfer için uygun, kromozomal olarak daha normal embriyo sayısıyla bağımsız olarak ilişkilidir. Bu, kadının yaşı ve yumurtalık uyarısı için kullanılan ilaç dozu ne olursa olsun, daha fazla yumurtanın daha fazla kromozomal olarak normal embriyolara yol açabileceği anlamına gelir.

Kromozomal olarak normal (euploid) embriyoların sayıca çok olması, uyarılmış IVF (tüp bebek) döngüsünden sonra daha yüksek kümülatif canlı doğum şansı anlamına gelir. Bunun nedeni, kromozomal olarak normal embriyoların, canlı doğuma yol açacak bir hamilelik için en büyük potansiyele sahip olduğu ve IVF başarısı için belirleyici bir faktör olduğunu göstermektedir.

Anne adayının yaşının ilerlemesiyle yumurta sayısı önemli ölçüde azalır. Anne adayının yaşı ne kadar fazlaysa, kromozomal olarak normal (euploid) embriyo elde etme şansını artırmak için o kadar çok yumurta alınması gerekir.

Yumurta kalitesi ve yumurta miktarı

Yumurtalık uyarımı sırasında daha yüksek yumurta verimini hedeflemenin, elde edilen yumurtaların kalitesini etkilemez. Araştırmalar yoğun yumurtalık uyarımının yumurta kalitesi üzerinde zararlı bir etkisinin olası olmadığını gösteriyor. Aksine, daha fazla sayıda yumurta elde etmek, muhtemelen daha fazla sayıda yetkin yumurtaya ve daha kromozomal olarak normal (euploid) embriyolar elde edilmesini sağlar.

Günümüzde uygulanan yeni IVF prosedürleri, tek bir IVF döngüsünden elde edilen sonuçları en üst seviyeye çıkartılmasına ve böylece doğurganlık tedavisinin finansal, fiziksel ve duygusal maliyetini azaltmaya olanak tanır. Yumurta sayısının ve yumurta kalitesinin artırılmasının günümüzde oldukça güvenli bir şekilde yapılabilmesi sebebiyle tüp bebek tedavisinin başarısına ve canlı doğum oranlarının artmasına yardımcı olmaktadır.

Bu makale 7 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır..  Uzmanlık eğitimini ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Tüp bebek eğitimini alan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, ulusal ve uluslararası seminerlere katılarak Endokrinoloji ve İnfertilite alanında da eğitimler almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 30'dan fazla makalesi bulunan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, mesleki çalışmalarına Eylül 2002 den itibaren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Klinik Direktörü ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Yumurta kalitesi
Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube