Tüp bebek tedavisinde bilinen yanlışlar

Tüp bebek tedavisinde bilinen yanlışlar

TÜP BEBEK İLK ÇÖZÜM!

Neredeyse 35 yıllık bir geçmişe sahip tüp bebek tedavisi önceleri sadece tüpleri tıkalı olan kadınlara uygulanırken, günümüzde özellikle şiddetli erkek kısırlığı olmak üzere, pek çok problemli çifte çözüm olmaktadır. Aslında gayet normal bir tedavi olan ve çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu ve çoğunun da olumlu sonuçlar aldığı bu tedaviden hala çekinen, tereddüt eden çiftler bulunuyor. Bazı insanlar hala tüp bebek tedavisi sırasında alınan ilaçların aşırı kilo yaptığını ve kansere sebep olduğunu düşünüyor.

KULLANILAN İLAÇLAR ZARARLI MI?

Fakat aslında  ilaçlar, vücutta üretilen doğal hormonlarla aynı formüldedir. Yani fazladan kilo aldıran ve kansere neden olan bir şeye sahip değildir. Diğer bir yanlış ise tüp bebeklerin doğal yolla olanlara göre daha anormal olduğu düşüncesidir. Ama yapılan araştırmalara göre böyle bir şey söz konusu değil. Bu yüzden çiftler gereksiz korkulara kapılmamalıdır ve bu konuda endişe duymamalıdırlar. Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmada son aşama olarak görülüyor ve başarısız olursa buna dayanılmayacağı düşünülüyor. Halbuki bu tedaviyi sadece 1 kez değil 2 veya başarısız olduğunda 3. kez de deneyebilirsiniz.Tabi eğer maddi durumunuz iyiyse. Çünkü başarısızlık durumunda maddi kaygular da artıyor. Ama maddi sorununuz yoksa önemli olan sizin ve partnerinizin sabrıdır.

KISIRLIK BİREYSEL SORUN DEĞİLDİR!

Gerçekten çocuk sahibi olmak isteyen çiftler bu konuda ve tedavi sırasında sabırlı olmalıdırlar. Sonuç alınamaması durumunda evlilik ve ilişkiyi devam ettirmek için neden kalmayacağı düşüncesi de yaygındır. Halbuki bu bireysek bir sorun değil, çiftlerin sorunudur. Çift bu sorunu birlikte atlatmalıdır. Tüp bebek tedavisi sırasında yapılmayacak şeylerden biri ise sigara içmek ve alkol kullanmak. Yapılan araştırmalara ve uyarılara göre sigara içen kişi tüp bebek tedavisi sırasında gebeliğin başarısızlığıyla karşılaşabilirler. Bu başarısızlık sigara veya alkolden olabilir. Bu yüzden tedavi sırasında kullanıyorsak alkolü ve sigarayı bırakmak iyi ve olumlu sonuçlar almak için en iyi seçeneğiniz olacaktır.

MERKEZ SEÇERKEN DİKKAT!

Son olarak ise iyi bir tüp bebek merkezinin nasıl anlaşıldığıdır. Bu konuda dünyada belirlenmiş bir standart mevcut değildir. Hastalar arasında bir merkezin ne derecede başarılı olduğu orada tedavi olup çocuk sahibi olan tanıdıkları çiftlerin verdikleri bilgi ile sınırlı kalmaktadır. Hastalara göre tüp bebek tedavisinde başarıyı belirleyen en önemli faktör o merkeze ait gebelik oranlarıdır. Sonuçlar bankalarda bulunmaktadır.

Her merkez yıllık sonuçlarını bu bankalara bildirmek zorundadır. Fakat aslında gebelik oranları tam anlamıyla gerçeği yansıtamayabilir. Örneğin %15 gibi bir gebelik oranı ile çalışan bir merkezi başarısız olarak nitelendirebilirsiniz. Ancak eğer bu tüp bebek merkezlerinde tedavi edilen hastalar ileri yaş grubunda, tedaviye iyi yanıt vermesi beklenmeyen, daha önce başka merkezlerde defalarca tedaviye alınan fakat başarılı olunamayan hastalardan oluşmaktaysa %15lik bir başarı oranı mükemmel olarak değerlendirilebilir. Bu aslında biraz da bayanın yaşıyla alakalıdır diyebiliriz.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube