Tüm yönleriyle ağız diş ve çene cerrahisi

Tüm yönleriyle ağız diş ve çene cerrahisi

Dental Teknolojinin Gelişmesiyle Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi

Diş hekimliği tıbbın alt operatif mikro cerrahi dalıdır. Ağız diş ve çene cerrahisi ise diş hekimliğinin özelleşmiş bir alt dalıdır. Teknolojinin gelişmesiyle ağız, diş ve çene cerrahisi ; estetik fonksiyonel ve medikal olarak yeni tedavi teknikleri ile epey yol aldı.Estetik diş tedavilerinde de sıkça başvurulan modern çene cerrahisi hakkında hazırladığımız içeriği faydalı bulmanız dileklerimizle sunuyoruz. 

AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİNDE YAPILAN TEDAVİLER NELERDİR ?

Değişen beslenme düzeniyle beraber uzun süre içinde insan çenesi küçülmeye ve 3. molar diş olarak adlandırılan 17- 21 yaşları arasında akıl dişlerimiz çene arkı içinde yer bulamamaya başlar. Bu durum 20 yaş dişleri çıkmaya çalışırken diğer dişlerde çapraşıklıklara ve şiddetli ağrılara sebep olabiliyor . 20 yaş dişleri bölgesinde biriken gıdaların temizlenmesi zor olduğu içinde dişlerde ağrılar ve yüzde şişlikler gerçekleşiyor. Bu durum problemli olan 20 yaş dişlerinin çekimine kadar bu şekilde devam ediyor. 20 yaş dişinin çekimine takiben bu problemler son buluyor. 

EN SIKLIKLA GERÇEKLEŞEN 20 YAŞ DİŞİ OPERASYONLAR

İMPLANT  DİŞ OPERASYONU ÖNCESİNDE  VE SIRASINDA KEMİK TOZU ( KEMİK GREFTİ ) OPERASYONU

ÇENE KİSTİ VE ÇENE TÜMÖRÜ OPERASYONLARI

AĞIZ KANSERİ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

AĞIZ LEZYONLARI TEDAVİSİ

APİKAL REZEKSİYON ( KÖK REZEKSİYONU )

GÖMÜK DİŞ ÇEKİMİ (GÖMÜ DİŞ) OPERASYONLARI

SİNÜS TABANI YÜKSELTME  ( SİNÜS LİFTİNG OPERASYONU )

ORTOGNATİK CERRAHİ 

20 YAŞ DİŞİ ÇEKİMİ OPERASYONLARI 

20 YAŞ DİŞİ ÇEKİMİ OPERASYONLARI :Değişen beslenme düzeniyle beraber uzun süre içinde insan çenesi küçülmeye ve 3. molar diş olarak adlandırılan 17- 21 yaşları arasında akıl dişlerimiz çene arkı içinde yer bulamamaya başlar. Bu durum 20 yaş dişleri çıkmaya çalışırken diğer dişlerde çapraşıklıklara ve şiddetli ağrılara sebep olabiliyor . 20 yaş dişleri bölgesinde biriken gıdaların temizlenmesi zor olduğu içinde dişlerde ağrılar ve yüzde şişlikler gerçekleşiyor. Bu durum problemli olan 20 yaş dişlerinin çekimine kadar bu şekilde devam ediyor. 20 yaş dişinin çekimine takiben bu problemler son buluyor. 

İMPLANT DİŞ OPERASYONLARI

Çeşitli nedenlerden kaynaklı doğal dişin kaybedilmesi ile eksik diş bölgesinin rehabilitasyonunu birden çok teknikle gerçekleştirmek mümkündür. İmplant diş tedavisi diş hekimliğinin gelişen teknoloji ve tedavi tekniklerinde geldiği son noktadır. İzmir İmplant diş uygulamaları artık çok daha başarılı ve çok daha konforlu tedaviler.

İmplant uygulamasında doğru implant , doğru cerrahi teknik ve sistemik hastalıkların düzenlenmesi ile başarısızlık yok denecek kadar azdır. İmplant diş ile eksik bölgenin rehabilitasyonu sağlanırken diğer doğal dişlerinize herhangi bir işlem yapılmaz. Bu sayede uzun sürede doğal dişleriniz ve implant dişinizi uyumla sağlıkla kullanırsınız.

KEMİK SEVİYESİ ARTTIRMA OPERASYONLARI ( KEMİK GREFTLEME )

Hasta diş çekiminden sonra implant yaptırmadan uzun süre beklediyse yada kökteki lezyonlardan kaynaklı kemik seviyesi implant yapılamayacak pozisyona geldiyse implant operasyonu veya öncesi kemik grefti ile kemik seviyesi arttırılmadır. Kemik seviyesindeki bu artış sayesinde diş eksiği olan bölgede daha sağlıklı ve daha kalıcı bir implant tedavisi uygulamak mümkün olmaktadır. Kemik grefti operasyonları ağrısız ve konforlu tedavilerdir. İşlem lokal anestezi altında uygulanır. İşlem sonrası yara primer kapatıldığı için ağrı veya kanama gerçekleşmez.

ÇENE KİSTİ VE ÇENE TÜMÖRÜ OPERASYONLARI 

Ağız mukozası ve dişler pek çok etkene maruz kalmasından kaynaklanan problemler sadece dişlerde değil bazen çene kemiğinde yada alveolar mukozada da gerçekleşebilir. Yumuşak doku lezyonları , kemik kaynaklı yada diş kaynaklı çene kistleri veya tümörler oluşabilir. Bu oluşumlardan çoğu kolaylıkla ortadan kaldırılabilen basit problemlerdir. Bazı problemlerin uzun süre takibi gerekmektedir. Ağız diş ve çene radyolojisi vasıtasıyla tespit edilen bu problemler basit operasyonlarla ortadan kaldırılır. Düzenli hekim kontrolleri ile tekrarlanır.

AĞIZ  KANSERİ TEŞHİS VE TEDAVİSİ 

Çağımızın en büyük sağlık problemlerinden olan kanserin ne yazık ki ağız ve yüz bölgesinde de tutulumu mevcuttur. Şanslıyız ki standart diş hekimi kontrollerinde bu tarz problemleri teşhis edip erken tanı ile ortadan kaldırmak çok kolay. Özellikle ağız içinde kırmızı lezyonlar halinde başlayan mukoza karsinomlarının teşhisi oldukça kolaydır. Erken teşhis durumunda ağız kanseri metastaz (sıçrama ) yapmadan kolaylıkla önlenir.

AĞIZ LEZYONLARI TEDAVİSİ

Ağız ve dudak mukozasında pek çok yumuşak doku lezyonu oluşabilmektedir. Bu lezyonların kimisi çok ağrılı olurken kimisi de ağrısız şekilde büyüme eğilimi gösterir. Majör ve minör aftlar ,epilus protez stomatiti gibi uzayan bir listeye bunları yazabiliriz. Bu tür lezyonların düzenli kontrol ve tedavisi esastır. Eskiden çok ağrılı olan ve hayat kalitesini anlamlı derecede düşüren bir aftın günümüzde lazerle tedavisi artık kolaylıkla gerçekleşmektedir.

APİKAL REZEKSİYON 

Apikal rezeksiyon iyileşmeyen kanal tedavilerinde uygulanır. Oldukça basit cerrahi operatif bir tedavidir. İşlem sonrası hastada ağrı oluşmaz. İşlemin yapılma amacı başarılı bir kanal tedavisi sonrasında hala ağrısı olan ve kökte lezyonu iyileşmeyen vakalarda kökteki lezyonu cerrahi olarak temizleyip dişi ağızda tutmaktır.

Bu makale 2 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ali Kılıç

Dt.Ali Kılıç, Ege Üniversitesi'de başlamış olduğu eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş hekimi unvanı almıştır. Aynı yıl Hollanda’nın Nijmegen şehrinde bulunan Radboud Üniversitesi’nde cerrahi ve estetik diş hekimliği üzerine eğitim almıştır. 

Dt.Ali Kılıç, İzmir Karşıyaka'da bulunan Özel DentaPoint Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Dt. Ali Kılıç
Dt. Ali Kılıç
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube