Doktorsitesi.com

TRAVMA TEDAVİSİ: EMDR TERAPİSİ NEDİR?

Psk. Pınar Şimşek
Psk. Pınar Şimşek
15 Ocak 2019187 görüntülenme
Randevu Al
TRAVMA TEDAVİSİ: EMDR TERAPİSİ NEDİR?

EMDR, açılımı göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olarak adlandırılan bir psikoterapi yaklaşımıdır. Güncel araştırmaların devam ettiği ve farklı bir çok psikolojik rahatsızlık durumunda son derece etkili olduğunun öngörüldüğü terapi, travmalar üzerinde etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Bir çok rahatsızlığın tedavisi için araştırmalar devam etmektedir.

EMDR’nin gelişimi Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsızlık veren düşüncelerin şiddet oranını azalttığını keşfetmesiyle başlamıştır. Ardından travmada edinilen başarı üzerinde bilimsel çalışmalar yayınlayarak EMDR’nin gelişiminin başlangıç noktasını sağlamıştır. Ardından yapılan bir çok çalışma ile Farklı terapi ekollerinden katkılar sağlanarak bütüncül bir terapi yöntemi olarak karşımıza çıkan EMDR, bir çok psikolojik rahatsızlığa ait farklı protokoller bulundurmaktadır.

EMDR’ de olumsuz duygu, düşünce ve beden duyumlarının bir bütün oluşturduğu depo edilmiş anılar üzerine çalışılır. Kişinin anılar üzerinden oluşturduğu olumsuz inançları olumsuz duygu ve düşünceleri bugünde yaşadığı olumsuz davranışları yansıtmaktadır.

İşlenilmeyen anılar şimdiki zamanda rahatsızlık vermekte ve tetikleyiciler tarafından tekrarlı olarak ortaya çıkmaktadır. Geçmiş yaşamda bulunan ölüm, kayıplar ya da büyük kazalar, taciz, tecavüz, şiddet gibi büyük yaşam olaylarının yanında okul, iş hayatında yaşanan olumsuz olaylar, başarısızlıklar ve bir çok travmatik yaşantı EMDR’nin çalışma alanı içinde yer almaktadır.

EMDR, işlenmemiş travmatik anıların tekrar işlenmesini sağlayarak sadece travmanın etkisinin ortadan kaldırılmasının sağlanmasını değil beraberinde pozitif inançların oluşmasını ve yeni bakış açılarının kazanılması gibi olumlu gelişimleri de sağlamaktadır.

EMDR TERAPİSİ KİM TARAFINDAN UYGULANIR? NASIL UYGULANIR?

EMDR terapisinde 8 aşamadan oluşan üç yönlü protokol uygulanır. Duyarsızlaştırma ve yeniden işleme sağlanmasıyla süreç sona erer. EMDR terapisi, EMDR eğitimi almış olan uygulayıcılar tarafından yapılmaktadır.

Etiketler

EmdrEmdr terapisine gitsemEmdr kullanan psikologlarEmdr psikoterapisiEmdr nedir?Emdr terapisiEmdr kullanılan alanlarEmdr uygulaması nasıl yapılmaktadırEmdr tedavisiEmdr terapisinin süreciEmdr nasıl uygulanırEmdr uygulamasıEmdr terapisi uygulamalarıEmdr terapi uygulamalarıEmdr yontemiEmdr tedavisi yanıtı ne zaman olurEmdr terapisinin türkiyede uygulanışıEmdr etkileriEmdr uygulanmasıEmdr uygulayan psikologlarEmdr terapisi nasıl uygulanırEmdr terapisi hangi problemlerde kullanılır?Emdr terapisi kaç seans sürer?Emdr terapistiEmdr terapisi nedirEmdr terapisiyle panik atak tedavisiEmdr terapisinde neler yapılırEmdr terapisi ne işe yararEmdr terapisi ile geçmişi affedebilmekEmdr terapisi nasıl oluyor?Emdr terapisi ile travmalardan kurtulmakEmdr terapisi almalı mıyımEmdr terapisi çözüm müEmdr terapisi işe yarar mıizmir psikologizmir psikolojik danışmanizmir emdr terapisiizmir emdr terapistiizmir psikoterapiizmir terapi merkezi

Yazar Hakkında

Psk. Pınar Şimşek

Psk. Pınar Şimşek

Pınar Şimşek, ilkokul,ortaokul ve lise öğrenimini mersinde tamamlamıştır.
Ardından Ege Üniversitesi psikoloji bölümünde hazırlık eğitiminin devamında 4 yıllık lisans programını tamamlayarak onur derecesiyle mezun olmuştur.

Eğitim süresince İzmir Alzheimer derneğiyle ortak çalışmalar yürüterek Alzheimer hastaları ve yakınlarının psikolojik destek programında aktif görev almıştır.
Ege Üniversitesi Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Anabilim Dalında madde bağımlılığı servisinde bulunduğu staj dönemi boyunca grup terapilerine katılım ve test değerlendirme aktivitelerinde destekleme programında görev almıştır.

Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde şizofreni, kişilik bozuklukları vakalarıyla ilgili anket, raporlama çalışmaları yaparak stajını tamamlamıştır. Canlı ve kadavra organ bağışı konusunda üniversite öğrencilerinin tutumuna yönelik derleme çalışması bulunmaktadır.

Çeşitli anaokulları ve rehabilitasyonlarda edindiği çalışma hayatında çocuklara yönelik gelişim envanterleri uygulamaları, Otizmli, down sendromlu çocuklarda gelişimsel davranışlar konulu seminerler düzenleyerek ebeveyn destek projeleri oluşturmuştur. Çeşitli gazetelerde psikoloji başlıklı yazılar yazmakta, radyo programlarında birçok konuyla ilgili canlı veya yayından katılım sağlayarak güncel psikoloji konularında söyleşiler yapmaktadır.

Üye olduğu derneklerde ve özel okullarda seminerler düzenleyerek gelişimsel ve psikolojik destek şemalı uygulamalar yapmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır