Doktorsitesi.com

Toplumsal Kaygı Bozukluğu (Sosyal Fobi)

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
26 Kasım 201987 görüntülenme
Randevu Al
Toplumsal Kaygı Bozukluğu (Sosyal Fobi)

Sosyal fobi çevredeki kişiler tarafından eleştireleceğini düşünmesinden dolayı bireyin kaygı ve korku yaşamasıdır. .
Sosyal ortamda rahat konuşamama, kendisini ifade etme çabasına girmeme, toplum önünde yemek yememe, performans gerektiren işlerden kaçınma bazende erkeklerde umumi tuvalet kullanırken kaygılanma olarak sıralanabilir. .
Bir iş gerçekleştirirken kaygı sürekli devam eder yemek yerken tıkanma, konuşurken kekeleme, bir işle uğraşırken el titremesi gibi durumlar bireyin sosyal gaflardan korkması ve endişelenmesi sonucunda ulaşılabilir düşüncelerdir. .
İş hayatında bireyin sosyal kaygısından dolayı ilerleme ve ya yükselme gösterememeside bir örnek olabilmektedir. .
Sosyal yaşamına kısıtlayıcı yaklaşımı ve yeni insanlarla tanışma düşüncesinden dolayı kaygı yaşayabilinir. .
Fiziksel olarak bazı belirtiler de gözlemlenebilir; Toplum önünde konuşma yapmak zorunda kalmasından dolayı yüzde kızarma, sesin kısılması, terleme ve titreme gibi semptomlar görülebilinir. .
Yetişkinlerde fiziksel olarak gözlemlenirken çocuklarda ise ağlayarak, öfkeyle ve konuşmayı reddetmesi ile gösterebilir. Çocuklar için sadece yetişkinlerin olduğu ortamda değil akranlarıylada iletişimini karşılamalıdır. .
Sosyal fobi çocuklardan yetişkinlik dönemine kadar ortaya çıkma olasılığı vardır. .
Sosyal fobinin genetik alt yapısı vardır. Aynı zamanda sosyal çevrede sunum yaparken veya kötü bir durum yaşaması sebebiyle de ortaya çıkma durumu söz konusu olmaktadır. .

Etiketler

Sosyal korkuSosyal fobi belirtileriSosyal fobi nedenleriSosyal fobinin etkileriSosyal fobi tedavisiSosyal fobi oluşumuSosyal fobinin ortaya çıktığı durumlarSosyal ortama girmekten kaçınmaSosyal ilişkiSosyalfobisosyalkaygı

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu

Uzman Klinik Psikolog Nevin Göksu Koyuncu, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans  eğitimini tamamlayıp Uzman Klinik Psikolog ünvanıyla mesleğine başladı. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi sürecinde sırası ile Tekirdağ Özel Optimed Hastanesi, SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi,  Özel Avcılar Hospital gibi sağlık kurumlarında stajyer psikolog olarak staj deneyimleri kazandı. Psikolojik Testler eğitimlerini Ruh Sağlığı Enstitüsü’nden aldı. Uygulayıcı olduğu testler; MMPI- TAT - CAT - Bender Gestalt Görsel Motor Algı - Goodenough Harrıs - Catell 2A Zeka -   Metropolitan Okul Olgunluğu - AGTEGessel Gelişim Figürleri - Peabody Resim Kelime Eşleştirme - Porteus Labirentleri - Louıssa Duss Psikanalitik Hikayeler - Harrıs Lateralleşme - MMSE - SCL90 Psikolojik Belirti Tarama - Beck Depresyon - Beck Anksiyete - Lıebowıtz Sosyal Fobi'dir. Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’dan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini, Doç. Dr. Nevin Dölek’ten Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimini, Uzman Psikolog Zeynep Ezgi Karagöz’den Çocuk Resimleri Analiz ve Yorumlama eğitimi,  Uzman Psikolog Mehmet Teber’ den Oyun Terapisi Süpervizyonlarını sırasıyla; Oyun Terapisi ile Çocuklarda Yeme Sorunları, Tırnak Yeme ve Parmak Emme, Enürezis ve Enkoprezisi Çalışmak eğitimlerini aldı.

Şu anda kurucusu olduğu Lotus Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde danışanlarına hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır