Toplumsal Kaygı Bozukluğu (Sosyal Fobi)


Sosyal fobi çevredeki kişiler tarafından eleştireleceğini düşünmesinden dolayı bireyin kaygı ve korku yaşamasıdır. .
Sosyal ortamda rahat konuşamama, kendisini ifade etme çabasına girmeme, toplum önünde yemek yememe, performans gerektiren işlerden kaçınma bazende erkeklerde umumi tuvalet kullanırken kaygılanma olarak sıralanabilir. .
Bir iş gerçekleştirirken kaygı sürekli devam eder yemek yerken tıkanma, konuşurken kekeleme, bir işle uğraşırken el titremesi gibi durumlar bireyin sosyal gaflardan korkması ve endişelenmesi sonucunda ulaşılabilir düşüncelerdir. .
İş hayatında bireyin sosyal kaygısından dolayı ilerleme ve ya yükselme gösterememeside bir örnek olabilmektedir. .
Sosyal yaşamına kısıtlayıcı yaklaşımı ve yeni insanlarla tanışma düşüncesinden dolayı kaygı yaşayabilinir. .
Fiziksel olarak bazı belirtiler de gözlemlenebilir; Toplum önünde konuşma yapmak zorunda kalmasından dolayı yüzde kızarma, sesin kısılması, terleme ve titreme gibi semptomlar görülebilinir. .
Yetişkinlerde fiziksel olarak gözlemlenirken çocuklarda ise ağlayarak, öfkeyle ve konuşmayı reddetmesi ile gösterebilir. Çocuklar için sadece yetişkinlerin olduğu ortamda değil akranlarıylada iletişimini karşılamalıdır. .
Sosyal fobi çocuklardan yetişkinlik dönemine kadar ortaya çıkma olasılığı vardır. .
Sosyal fobinin genetik alt yapısı vardır. Aynı zamanda sosyal çevrede sunum yaparken veya kötü bir durum yaşaması sebebiyle de ortaya çıkma durumu söz konusu olmaktadır. .