Tırnak yeme

Tırnak yeme davranışı genelde 3-4 yaşlarında görülmeye başlasa da nadiren 15-16 aylık gibi erken dönemde de görülebilir.

Tırnak yeme

TIRNAK YEME

Tırnak yeme davranışı genelde 3-4 yaşlarında görülmeye başlasa da nadiren 15-16 aylık gibi erken dönemde de görülebilir. Çocuklar genellikle el parmaklarının tırnaklarını yerler, bazı çocuklarda da ayak parmaklarının tırnakları yediği görülmüştür.

TIRNAK YEME DAVRANIŞININ NEDENLERİ NEDİR?

İlk nedeni güvensizliktir. Aile içinde aşırı baskının uygulanması, otoriter bir tutumun hakim olması, ebeveynlerinden yeteri kadar ilgi, sevgi ve şefkat görmemesi, sürekli azarlanması, eleştirilmesinden kaynaklı çocuk kendisini güvende hissetmez ve çocuk yaşadığı durumu bastırmak için tırnak yeme davranışı gösterir.

Bir diğer nedeni korku ve kaygıdır. Aile içi geçimsizlik, kavgalar, ayrılıklar, sevdiklerini kaybetme korkusu, ailenin çocuğa karşı aşırıcı koruyucu olup kaygı göstermesi ve bunu çocuğa hissettirmesi, arkadaşlarının ilgisini kaybetme korkusu çocuğun tırnak yeme davranışını göstermesi sebepleri arasındadır.

Yeni doğan ya da mevcut olan kardeşi kıskanma çocukta aşağılık duygusuna neden olabilir.

Okulda öğretmenle sağlıklı iletişim kuramama, öğretmenin otoriter tutumu, okula uyum sağlayamama yine kaygıyı arttıracağından bu tip durumlarda da karşımıza çıkabilir.

Ailede tırnak yiyen birinin olması da çocuğun taklit yoluyla öğrenmesini sağlayacaktır.

Genellikle tırnak yeme davranışı yorgun, üzgün, mutsuz, heyecanlı olma, yalnız, güvensiz hissetme durumlarında arttığı görülmüştür.

TIRNAK YEME DAVRANIŞI KAÇ YAŞINA KADAR SORUN OLMAZ?

Çocuğun tırnak yeme davranışını 5 yaşına kadar bırakması beklenir. Şayet 5 yaşından sonra devam ederse davranış bozukluğu olarak nitelendirilir ve bir uzmandan yardım alınması, eğitsel tedavilerle çözüme ulaştırılması gerekir.

Bu makale 25 Kasım 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Simge Çelik Korkmaz

1989 yılında Mersin’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini tamamladıktan sonra önlisans eğitimini %75 burs ile Çağ Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünü bölüm birincisi olarak 3.96/4.0 diploma notu ile Üstün Başarı Belgesi alarak tamamlamıştır. Alanı beğendiği, benimsediği, çocuklarla iletişimi güçlü olduğu için DGS’yi kazanarak Nevşehir’de Kapadokya Üniversitesi'ne yerleşmiştir. Bu üniversitede de 3.89/4.0 diploma notu ile bölüm birincisi olmuş ve Yüksek Onur Belgesi alarak Çocuk Gelişimi bölümünü bitirmiştir. Bitirme tezinde Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi’ne yönelik araştırmalar yapmıştır. Ebeveynlere ulaşma, doğru bilgi aktarma, bilgilerini paylaşmak adına yerel gazetelerde köşe yazarlığını aktif olarak sürdürmekle birlikte, araştırma, kendini yenileme, alan tarama konuları ile yakinen ilgilenmektedir. 0-18 yaş arasındaki tipik ...

Etiketler
Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı
Çocuk Gelişim Simge Çelik Korkmaz
Çocuk Gelişim Simge Çelik Korkmaz
Nevşehir - Çocuk Gelişim
Facebook Twitter Instagram Youtube