Tırnak yeme

Tırnak yiyen çocuğa nasıl destek olabiliriz?

Tırnak yeme

Her çocuk stresiyle başa çıkmak için farklı yolları seçer. Bazı çocuklar da bunu tırnaklarını yiyerek ya da kopararak yapar.

🌾Bu konuda çocuklara olan tepkilerimiz; acı oje sürmek, ona tırnak yemenin korkunç zararlarından bahsetmek, ya da başka kişilerin yanında bu konuyu açıp tırnak yemesinden bahsetmek olabiliyor. Tüm bunlar çocuğun tırnak yemesini bitirmez, onu daha da streslendirir.

🌾Ödül/ceza/tehdit kullanmadan çocuğa seçenekler vermek ona daha iyi gelecektir. Kuruyemiş vermek, kıtır kıtır atıştırmalıklar, oyun hamuruyla oynamak ya da yumuşak toplar vermek gibi seçenekler.

🌾Ne sıklıkla yiyor, daha çok hangi durumlarda bu davranış artıyor, davranışın öncesini/sonrasını gözlemlemek ve buna bağlı destek vermek önemlidir.

🌾Tırnak yemenin şiddeti ve bu sürecin uzaması gibi durumlarda uzman desteğinin alınmasında fayda vardır.

Bu makale 17 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Gizem Tetik

Klinik Psikolog Gizem Tetik, Uzmanlık eğitimini ise Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı Çocuk ve Ergen Alt Dalı’nda tamamlamıştır. ‘Ergenlerde Algılanan Ebeveyn Tutumu ve Duygusal Zeka Arasındaki İlişkide, Dijital Oyun Bağımlılığının Aracı Rolünün İncelenmesi’ adlı tezi ile yüksek lisans eğitimini tamamlayarak ‘Uzman Klinik Psikolog’ unvanını almıştır. 23. Uluslararası Prag Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birliği Kongresi (IACAPAP)’nde ‘Ergenlerde Depresyon Belirtilerinin, Bilinçli Farkındalık Düzeyleri ve Ruhsal Sorunlar ile İlişkisin İncelenmesi’ adlı poster sunumu yapmıştır. Ayrıca çeşitli dergilerde yayınlanan  ‘Ergen Yaş Grubunda Bilinçli Farkındalık Ölçeği’nin Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi’ ve ‘Ergenlik Döneminde Somatizasyon Belirtileri, Gözlerden Zihin Okuma Becerisi ve Aleksitimi Arasındaki İlişki’ adlı makalele ...

Etiketler
Çocuk ruh sağlığı
Klinik Psikolog  Gizem Tetik
Klinik Psikolog Gizem Tetik
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube