Tip 2 Diyabet Tedavisinde Tüp Mide ve Mini Gastrik Bypass Karşılaştırması

Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
20 Ocak 201697 görüntülenme
Randevu Al
Tip 2 Diyabet Tedavisinde Tüp Mide ve Mini Gastrik Bypass Karşılaştırması

Tip 2 Diyabet Tedavisinde Bariatrik Cerrahinin Etkinliği: Mini gastrik bypass ve sleeve gastrektominin 1 yıllık sonuçları

Avrupa’da bulunan 8 merkez tarafından yürütülen çalışmada, morbid obez hastalarda her iki ameliyatın etkinliği geriye dönük olarak incelendi. 3252 hastanın 313’ünde ameliyat öncesinde Tip 2 diyabet tanısı konmuştu. 313 hastanın 175’i, yani % 55.9’u mini gastrik bypass, diğerleri sleeve gastrektomi ameliyatı olmuşlardı.

313 hastanın ancak 206 tanesi 1 yıllık takipleri tamamlayabildi. ( % 63.7) Minigastrik bypass hastalarının ortalama vücut kitle indeksi 33.1, tüp mide hastalarınınki ise 35.9 idi. Mini gastrik hastalarının 96’sından 82’sinde (% 85.4), sleeve hastalarının ise 110’da 67’sinde (% 60.9) diyabet tam olarak düzeldi. Her iki grupta da, açlık kan şekeri ve HbA1c’nin başlangıç değeri ile % değişimi ile BMI’daki azalma arasında bağlantı bulunmadı.

Çoklu değişken incelemesinde ameliyat öncesi yüksek HbA1c seviyeleri, ameliyat öncesinde oral antidiyabetik tabletler yerine insülin kullanılması ve Tip 2 diyabetin süresi olumsuz faktörler olarak saptandı. Mini gastrik bypass ise diyabetin düzelmesinde pozitif tahminleyici olarak belirlendi.

Özetle, her iki ameliyatta da, anlamlı BMI düşüşü ve kilo kaybından bağımsız olarak Tip 2 düyabet düzelmesi gözlendi. Mini gastrik bypass, diyabetin düzelmesi açısından sleeve gastrektomiden daha etkiliydi. 12 aylık süreçte Tip 2 diyabetteki düzelmenin tahminlenmesinde bu dört bağımsız değişkenin etkili olduğu gözlendi. Obes Surg. 2015 Sep 4.

Etiketler

Tip 2 diyabet tedavisinde bariatrik cerrahinin etkinliğiMini gastrik bypass ve sleeve gastrektominin 1 yıllık sonuçla

Yazar Hakkında

Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır