TESTİS KANSERİ VE TEDAVİSİ

Prof. Dr. Coşkun Şahin
Prof. Dr. Coşkun Şahin
3 Şubat 2020248 görüntülenme
Randevu Al
TESTİS KANSERİ VE TEDAVİSİ

Testisin içinde gelişen değişik boyutlarda sert ağrısız kitle. Çoğu kez hastanın kendi kendini muayenesi sonrası şüphelenerek doktora başvurması ile tanı konur.

Belirtileri Nedir?

İlgili testiste şişlik, sertlik, gülle gibi ağırlık olur. Çoğu kez ağrısızdır.

Nedenleri Nedir?

Genellikle 15-45 yaş arasında görülür. İnmemiş testisli veya ameliyatlısı erkeklerde daha sık görülür.

Risk Faktörleri Nedir?

Ailesel genetik faktörler, radyasyona maruz kalma, inmemiş testis varlığı

Tedavi edilmezse ne olur ?

Testis kanserleri en iyi tedavi edilen kanserlerdir. Metastaz yapmış olsa bile tedavisi mümkün olan ender kanserlerden biridir. Testise sınırlı tümörü olanlarda tamamen iyileşme oranı % 100’e yakındır. Metastaz yapmış hastalarda bu oran % 70-95 arasındadır

Tetkik Yöntemleri Nelerdir?

Testis kanserlerinde fizik muayene sonrası ilk yapılan ultrason ve kan tahlilidir. Ultrasonda testis içerisinde kitle varsa kan tahlili normal de olsa o testis alınır. Kan tahlili olarak Beta HCG, Alfa FPT LDH bakılır.

Ameliyat nasıl yapılır.?

Testis alınma ameliyatı radikal oriektomidir. Yarım saat sürer. Aynı gün taburcu olunabilir

Etiketler

Testis kanseritestiskanseritestis kanseri nedir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi sonrasında 7 yıl boyunca Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Servisi Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 2002 yılında Taksim Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Servis Şefliği'ni yürütmüştür.

2004 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.