Mesane kanserleri belirtiler ve tedavisi ?

Mesane kanserleri belirtiler ve tedavisi ?

Mesane Tümörü Nedir?

Mesane içerisinde tümör gelişmesidir. İlk başlangıçta mesane boşluğuna doğru dut şeklinde büyür, belirti vermez ise karnabahar görünümünü alır ve fark edilmeyip uzak organlara yayılırsa ölümcül olabilir.

Mesane Tümörünün Belirtileri Nedir?

Mesane kanserleri başlangıçta belirti vermeyebilir ve sinsi seyredebilir. İlk belirti genellikle idrardan olan kanamadır. Sigara içen ve 50 yaş üzerinde olan bir hastadaki kanamayı dikkate almak gerekir. Kanama taze kırmızı da olabilir bordo renkli de. Kanama dışında idrarda yanma, pıhtılı idrar, idrar yapamama olabilir. Böğür ağrısı hastalığın ilerlediği anlamına gelebilir.

Mesane Tümörünün Nedenleri Nedir?

En büyük nedeni sigaradır. Ayrıca kimyasal maddeler, katran, boya içerisindeki maddeler, mesane kanseri nedeni olabilir.

Mesane Tümörü Tedavi edilmezse Ne olur ?

Mesane kanserleri yavaş ve sinsi gelişir. Erken yakalanan, yani kanser henüz mesanenin içerisinde ve mesanenin derin tabakalarına yayılmamışsa tedavisi mesaneyi almaksızın mümkündür. Mesanenin duvarına yayılmışsa o zaman tedavi ancak mesanenin alınması ile mümkündür. Ama hastalık metastaz yapmışsa küratif yok edici tedavi şansı kaybedilir ve yalnızca kemoterapi ile biraz daha uzun yaşaması sağlanabilir.

Mesane Tümörünün Tetkik Yöntemleri Nelerdir?

Mesane kanseri tanısında önce şüphelenme sonra sırası ile tam idrar tahlili, ultrasonografi, tümör saptanmış ise gerekli olgularda Tomografi veya MR yapılır. Kesin tanı sistoskopi denen mesane içerisine optik bir aletle bakma ile konur. Bazı olgularda biyopsi alınırken çoğu kez buna gerek kalmaz ve direk tümörün tamamı mümkün olduğunca kazınır.

 

Bu makale 20 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi sonrasında 7 yıl boyunca Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Servisi Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 2002 yılında Taksim Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Servis Şefliği'ni yürütmüştür. 2004 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır. Ulusal ve uluslararası çeşitli dergilerde yayınlanmış 22 yurtdışı yayın, 72 yurtdışı bildiri, 82 yurtiçi bildiri ve 58 yurtiçi yayını mevcut olan Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, 1994 yılında Almanya’da Ulm Üniversitesinde Radikal Sistektomi ...

Etiketler
Mesane kanserleri
Prof. Dr. Coşkun Şahin
Prof. Dr. Coşkun Şahin
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube