Terleme tedavisinde; iyontoforez

Terleme Tedavisinde; İyontoforez

Terleme tedavisinde; iyontoforez

İyontoforez Terleme Tedavisi yönteminde, ellerin (palmar hiperhidroz) ve ayakların (plantar hiperhidroz) aşırı terlemesini tedavi etmek için basit bir cihaz kullanılır. Reçeteli güçlü ter kesici ilaçları denemiş, fakat daha güçlü bir tedaviye ihtiyaçları olan insanlar için özellikle yararlıdır. Doğru şekilde kullanıldığında ve kişiye özel durumlara göre ayarlandığında, İyontoforez’in avuç içleri ve ayakları terleyen kişiler için çok yüksek bir başarı oranına sahip olduğu kanıtlanmıştır (Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre %83). Günümüzde kol altı aşırı terlemesi için de iyontoferez cihazları geliştirilmiştir.

İyontoforez işleminde, cilt yüzeyinden yumuşak bir elektrik akımı iletmek için su kullanılır. İyontoforez’in nasıl çalıştığı tamamen anlaşılmamıştır; ancak elektrik akımı ile su içerisindeki mineral parçacıklarının etkileşime girerek cildin dış tabakasını kalınlaştırmak suretiyle cilt yüzeyine ter çıkışını engellediğine inanılmaktadır. Bu ter çıkışı engellendikten veya kesildikten sonra, avuç içlerindeki ve ayak tabanlarındaki ter üretimi genellikle aniden ve çarpıcı bir şekilde azalır.

İyontoforez’in Etkili Şekilde Kullanılması

İyontoforez sırasında, hastalar kısa bir süre (20 ila 40 dakika) için ellerini veya ayaklarını veya her ikisini suyla doldurulmuş bir tepsiye daldırarak oturur. Bu sırada cihazdan suya cok düşük yoğunlukta bir elektrik akımı uygular. Bu işlem, terleme rahat bir düzeye düşürülünceye kadar beş ila on gün boyunca iki günde bir tekrarlanır. Arzu edilen kuruluk elde edildikten sonra, hastalar bireysel durumlara bağlı olarak haftada birden ayda bire kadar değişebilen periyotlarla bir bakım programına alınır. Kuruluğu muhafaza etmek için, terleme geri dönmeye başlar başlamaz iyontoforez tekrarlanmalıdır.

Eğer düz musluk suyuyla veya sodyum bikarbonat ilaveli musluk suyuyla yapılan iyontoforez istenen kuruluğu sağlamazsa, reçeteli bir antikolinerjik ilaç suya ilave edilebilir. Vakaların çoğunda bu yöntem işe yaramakta ve avuç içlerinin ve ayak tabanlarının terlemesini kesmektedir.

Başarılı bir iyontoforez, bilgiye dayanan bir teknik gerektirir. Bu nedenle size kendi ofisinde iyontoforez’in doğru kullanımı konusunda eğitim verebilecek bir sağlık uzmanı bulmanız çok önemlidir. Eğer siz ve doktorunuz iyontoforez’in durumunuz için iyi bir tedavi seçeneği olduğuna karar verirseniz, doktorunuz size evde kullanıma uygun bir iyontoforez makinesi için reçete yazabilir.

Bazen belirli coğrafi bölgelerin musluk suyu iyontoforezin çalışması için gerekenden fazla yumuşak olabilir. Yani, fazla mineral veya elektrolit (elektrik akımının suda yayılarak cilde nüfuz etmesine yardımcı olan çok küçük parçacıklar) içermez. Su tepsilerine yaklaşık bir çay kaşığı sodyum bikarbonat ilave edilmesi bu eksiği giderecektir.

İyontoforez, hamile kadınlarda, kalp cihazı veya önemli metal implant’lar taşıyan veya epilepsi veya kalp rahatsızlıkları bulunan kişilerde kullanılmamalıdır. İyontoforez işleminden önce tüm takılar çıkarılmalıdır. Eğer ciltte aşırı kuruluk oluşursa, nemlendiriciler kullanılması tavsiye edilir. Ciltteki sıyrıklar, kesikler ve kırılmış tırnaklar, cilt iritasyonunu engellemek için iyontoforez işleminden önce Vazelin veya benzeri maddeyle kapatılmalıdır. Eğer cildin“su çizgisi” boyunca uzanan kısmı iyontoforez nedeniyle tahriş olursa, her bir işlemden önce bu bölgeye Vazelin uygulanmalıdır. Oluşan bir cilt iritasyonunu rahatlatmak için, basit bir %1’lik hidrokortizon kremi tavsiye edilir. Hastalar genellikle iyontoforez sırasında elektrik çarpmasından endişe duyarlar. Ancak, kullanılan akım zarar verecek kadar güçlü değildir. Bununla birlikte, irkilebilirsiniz; dolayısıyla, doktorunuz size bu etkilerden nasıl kaçınacağınızı öğretecektir. Koltuk altı terlemesi için geliştirilen cihazlar sayesinde eller ve ayak terlemesinde elde edilebilen düzeyde iyileşme temin etmek mümkün olmuştur.

Bu sitede yer alan yazılar aşırı terleme sorunu için genel bilgilendirme amaçlıdır. Var olan tedavi seçeneklerini konusunda uzman bir hekim ile değerlendirmeden tedaviye başlamayın.

Bu makale 2 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu

Uzm. Dr. Şerafettin SARAÇOĞLU, 1965 yılında İstanbul’da doğmutur. Lisans öncesi eğitimini İstanbul’da tamamlamasının ardından 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 1988 yılında tamamlayarak Tıp Doktoru ünvanı almıştır. Yurdun değişik bölgelerinde zorunlu hizmet ve askerlik görevini yerine getirmiştir. Zorunlu hizmeti sonrasında 1992-1994 yılları arasında İnternational Hospital Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde hizmet vermiştir. 1995 yılında ise Vakıf Gureba Hastanesi Dermatoloji Kliniğinde  başladığı ihtisas eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında International Hospital’daki görevine Dermatoloji Uzmanı olarak olarak geri dönmüş ve 2003 yılınan kadar burada hastalarına hizmet vermiştir. 2006-2007 yılları arasında Esnaf Hastanesi'nde, 2007- 2012 yılları a ...

Etiketler
İyontoforez
Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu
Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube