Terapi sorunları olan insanların ihtiyaç duyduğu bir şey olarak düşünülür genellikle. Dar anlamıyla, evet öyledir. Ancak bedensel değil de psikolojik/ruhsal anlamdaki terapiler söz konusu olduğunda, bizi biz yaptığını sandığımız pek çok şeyin gerçekte ne olduğunu anlama sürecidir.
Terapi hayattaki problemlerin kişiler arası çözümüdür. Depresyon ve anksiyeteden ilişkilerdeki anlaşmazlığa ve iş hayatındaki hayal kırıklıklarına kadar bir çok farklı durum hakkında eğitimli bir uzmanla konuşmaktır .
Sigmund Freud 1900’lerin başında ilk terapi okulunu kurmuştur. Hastalarının bilinçsiz çatışmalarının derinine inip onları anlamlandırmak için, hastalarını zihinleri hakkında çekinmeden özgürce konuşmaya teşvik etmiştir.
Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi psişik etki vasıtaları ile hastaya yardımın bütün yönlerini kapsayan tedavi sistemidir. Başka bir ifade ile, hastayı ihata eden çevrenin düzeltilmesi ve onun vasıtasıyla hastalıklardan, hastalığı oluşturan etkenlerden uzaklaşılmasına yönelen bir tedavi usulüdür.
Medikal incelemeye alınmış bir çok psikoterapi yönteminin temelini, çağdaş ilmi istikametlere yönelen, sinir sistemi fizyolojisinin kanunları ile uygunluk arz eden psikoterapi okulları olmalıdır.
Psikoterapinin Özel Metodlarını aşağıya sıralamak mümkündür. Bunlar;
1. Rasyonel Psikoterapi
2. Psikanalitik Yöntem
3. Telkin
4. Hipnotik Telkin
5. Narkohipnoz
6. Grup Psikoterapi
İnsan doğduğu andan itibaren inşa olmaya/var olmaya başlar ve bu inşa oluş, ömrün son anına kadar devam eder. İnsanın inşasına etki eden 3 temel unsur olduğunu düşünüyorum. Bunlar: 1- biyolojik yapı, 2- sosyal çevre ve 3- insanın kendisi olarak ifade edilebilir. Bu üç yapı birbirine etki eder ve birbirinden tamamen bağımsız olduklarında pek bir şey ifade etmezler. Ancak insanın inşasına etkileri, dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.
PSİKOTERAPİST:
Psikoterapi uygulayabilmek özel eğitim gerektirmektedir. Psikoterapide hastadaki belirtilerin ortadan kaldırılması / geriletilmesi ya da bazı davranış kalıplarının değiştirilmesi ve daha olumlu kişilik özelliklerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Psikoterapi, geniş bir psikolojik tedavi yöntemleri spektrumunu içeren genel bir kavramdır. Bireysel olarak, eşler ya da gruplar ile yürütülebilmektedir .
TERAPİST:
ÖZEL EĞİTİM ALMIŞ PSİKOLOJİK DESTEK VE TEDAVİ SÜREÇİNDE ÇALIŞAN KİŞİDİR.
PSİKOTERAPİ MERKEZLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARI :
* Evlilik terapisi,
* İlişki terapisi,
* Panik atak,
* Obsesif kompulsif bozukluk,
* Stresle mücadele,
* Çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi,
* Psikolojik yardım,
* Sınav kaygısı,
* Psikolojik danışma merkezleri
* Psikolojik testler
BU MERKEZLER ,yukardaki hizmetleri verirler.