Tarihçe, köpük tedavisi

Varis Tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan Skleroterapi, İğne tedavisi ya da köpük tedavisi gelişimi 20 YY ’da olmuştur. Tavel (1904) yılında, ilk defa varisli damarın bağlanmasına karşın eğer tromboz olmuyorsa bir madde verilerek trombozun sağlanması gerektiğini açıkladı.

Tarihçe, köpük tedavisi

KÖPÜK TEDAVİSİ SKLEROTERAPİ TARİHÇESİ

Varis Tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan Skleroterapi, İğne tedavisi ya da köpük tedavisi gelişimi 20 YY ’da olmuştur.

  • Tavel (1904) yılında, ilk defa varisli damarın bağlanmasına karşın eğer tromboz olmuyorsa bir madde verilerek trombozun sağlanması gerektiğini açıkladı.
  • Schiassi (1907) varisli damarın bağlanması ile aynı anda bit iyot solüsyonu enjeksiyonu ilk skleroterapiyi yapmış oldu. Tüm bunlarımda o dönemde popüler olan kokain kökenli lokal anestezik ile yaptı.
  • 1925 sonrasında hem bağlama hem de ligasyon standart tedavi haline dönüştü.
  •  Nobili (1921), Schiassi’nin öğrencisi başka insizyona gerek kalmadan kasıkta VSM bağlanırken orada sklerozan madde verilmesini önerdi.
  • 1927 Unger bir kateter yardımı (o zamanlarda elde bulunan tek kateter idrar sondası?) ile distal VSM’ye enjeksiyon yapılabildiğini gösterdi.
  • 1927 Moszkowicz dextrozu enjeksiyon için önerdi.
  • Mariano (1949) madde olarak ‘’ salicylate ‘’ önerdi. Aspirin?
  • 1940’larda ‘’ sodium morrhuate’’ %5 – 10 önerildi. Bu madde kullanıldığında çok şiddetli bir kimyasal reaksiyon ile damar boyunca ağrılı tromboflebit oluştu bu kadar hızlı ve ağır bir reaksiyon olmasına karşın daha kısa zamanda rekanalize oldu. Yeniden açıldı.
  • Günümüzde ‘’Lauromacrogol’’ skleroterapi için kullanılmaktadır.
  • Kısa sürede idrar sondası kullanılmaktan vazgeçildi.
  • Bu noktada tarihten çıkarılacak bir ders var. Bu sklerozan madde enjeksiyonu ile mutlaka VSM nin kasıktan bağlanması işlemi de gerçekleştiriliyordu.
  • Özet olarak eğer altta yatan bir venöz yetmezlik varsa. Onu düzeltmeden yapılacak köpük tedavisinin başarısı düşer.
  • Öncelikle alttaki yetmezlik bağlanma ve /veya endovenöz ablasyon çözüldükten sonra skleroterapi yapılması daha uygun olacaktır.
  • Bunu her zaman akılda tutmalıyız.

anahtar kelimeler

 

varis çeşitleri, kaç tip varis vardır, varis tedavisi,varis tedavisi nasıl yapılır,varis neden oluşur,varis çorabı, varis çorabı ne zaman giyilir,varis çorabı, serdar akgün, kılcal varis,kılcal varis tedavisi,kılcal varisler,varis tedavisi,varis,köpük tedavisi,kılcal damar tedavisi,skleroterapi,kılcal damar,kılcal varis köpük tedavisi,kılcal damar çatlaması,varis ameliyatı



 

Bu makale 14 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube