Doktorsitesi.com

SU ve GEBELİK

Doç. Dr. Ahmet Emin Mutlu
Doç. Dr. Ahmet Emin Mutlu
20 Mart 202177 görüntülenme
Randevu Al
SU ve GEBELİK

SUYUN İNSAN VÜCUDUNDAKİ GÖREVLERİ

Su, vücutta gerçekleşen tüm kimyasal reaksiyonlar için gerekli ortamı sağlıyor. Bu kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan ürünler, atık maddeler ve besin maddeleri de suda çözünerek taşınıyor.

Su, yaşamın devamı ve sağlığın idamesi için gerekli bir madde. Organizmada gerekleşen hemen hemen her fonksiyonda görev alıyor. En önemli görevleri ise şöyle:
Vücut sıcaklığının ayarlanması,
Besin maddeleri ve oksijenin taşınması,
Atık maddelerin hücrelerden uzaklaştırılması,
Eklemlerin düzgün işlev görmesinin sağlanması,
Cildin nem ve elastikiyetinin sağlanması,
Sindirimin kolaylaştırılması,
Organ ve dokuların korunmasının sağlanması.
Hücrelerimizi çevreleyen suyun sadece yüzde ikisini kaybettiğimizde, yaklaşık % 20’lik bir enerji kaybına uğruyoruz. Sadece bu bilgi dahi suyun insan yaşamı için ne kadar önemli olduğunu anlamak için yeterli bir veri oluşturuyor.

HAMİLELİK VE SU

Hamilelikte görülen bazı yakınmaların tolere edilmesi güç olabiliyor. Bu yakınmaların en önemlilerini ise kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları ve hemoroidler oluşturuyor. Yeterli sıvı alımı, dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığı ve dolayısıyla hemoroid oluşumunu engelliyor.
Öte yandan su tutulumu ve şişlikler de çoğu zaman rahatsızlık verici olabiliyor. Bu yakınmaları, en aza indirmenin yolu da yeterli miktarda su içmekten geçiyor. Sanılanın aksine fazla su içilmesi su tutulumuna neden olmuyor.

Sıvı alımı başından sonuna kadar hamileliğin her döneminde son derece büyük önem taşıyor. Yeterli bir hidrasyon, yani sıvı alımı, anne adayının kendini enerjik hissetmesine yardımcı olmasının yanı sıra cilt kuruluğu gibi problemlerin de görülmesini engelliyor. Ayrıca yeterli sıvı alındığında hem annenin hem de bebeğin kanındaki elektrolit dengesi kolaylıkla sağlanabiliyor.

Hamilelikte salgılanan hormonlar, kişinin sıvıları kullanım şeklini değiştiriyor. Hamileliğin son dönemleri yaklaştıkça, kan hacmi yaklaşık 1.5 katına çıkıyor. Hamilelik döneminde, solunum yolu ile akciğerlerden kaybedilen su miktarı da hamilelik öncesine göre daha fazla oluyor.
Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı her 3 saatte bir kendini yeniliyor. Yetersiz su alımına bağlı dehidrasyon durumunda amniyon sıvısının miktarı da azalabiliyor.

Hamilelikte dehidrasyonun bir başka olumsuz etkisi de erken doğum ağrıları. Dehidrasyon durumunda salgılanan bazı hormonlar, doğum kasılmalarını başlatan hormonu taklit ederek erken doğum kasılmalarına neden olabiliyor. Erken doğum tehtidi tedavisinde ilk yapılan işlemin, damar yolu açarak sıvı verilmesi olduğunun hatırlanması sıvı alımının önemini belirtmek açısından dikat çekici bir örnek.
Çoğu zaman hafif kasılmalar sadece sıvı verilmesi ile kaybolup gidiyor. Su, vücudun taşıma sistemini oluştuyor. Besin maddelerini ve oksijeni, kan yolu ile bebeğe taşıyor. Aynı zamanda hamilelikte sık görülen ve erken doğum ile düşüklere neden olabilen idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde de aktif rol oynuyor.

Yeteri kadar su içilmesi durumunda idrar seyreliyor ve enfeksiyon olasılığı azalıyor.
Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerekiyor. Anne adayı aktif çalışan bir kişiyse veya egzersiz yapıyorsa alması gereken miktar biraz daha fazla olabiliyor. Her 1 saatlik egzersiz için 1 bardak fazla su gerekiyor.

Meyve suları da günlük sıvı alımında tercih edilebilir bir kaynak. Ancak meyve sularının fazla miktarda kalori içerdiğini unutmamak gerekiyor. Su ise hiç kalori içermeyen nadir maddelerden. Kahve, çay, kola gibi kafein içeren maddelerin idrar söktürücü etki göstermeleri nedeniyle bu maddeler günlük sıvı alımında herhangi bir değer taşımıyor. Bu maddeler alınan miktardan daha fazla idrar çıkartılmasına ve sonuçta da su kaybına neden oluyor.

YETERLİ SU ALIMI İÇİN ÖNERİLER

Su içmek için susamayı beklemeyin. Bu şekilde davrandığınızda su alımınızın yeterli olmadığından emin olabilirsiniz.
Her öğünde mutlaka bir bardak su için.

Sabah kalktıktan sonra öğlen yemeğine kadar en az 2 bardak su için, aynı şekilde öğlen ve akşam üzeri arasında da iki bardak içmeye çalışın.
Yatmadan önce mutlaka bir bardak su içme alışkanlığı edinin.
Asitli içecekler yerine su içmeyi deneyin. Gazete okurken ya da televizyon seyrederken su için.
Suyun tadından (ya da tatsızlığından) hoşlanmıyorsanız içine bir iki damla limon ya da portakal suyu ekleyerek tatlandırmayı deneyin

Etiketler

Gebelikte beslenmeSu tüketimiGebelikte su içmekgebelikte su

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Ahmet Emin Mutlu

Doç. Dr. Ahmet Emin Mutlu

Doç. Dr. Ahmet Emin Mutlu, 1982 yılında Kayseri'de doğmuştur. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2005 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını aynı üniversitede yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. 2016 yılına kadar Üreme Sağlığı, endoskopik - laparoskopik cerrahi ve tüp bebek alanında çalışmalarını sürdürmüştür. 2017 - 2018 Yılları arasında Prof. Dr. Tayfun Bağış ve Prof. Dr. Mehmet Cincik gibi Tüp Bebek ve Genetik alanında deneyimli hocalarla çalışmış, İstanbul Acıbadem Altunizade Hastanesi'nde tüp bebek temel eğitimini tamamlamıştır. Bu dönemde İstanbul’da birçok klinikte araştırma ve gözlemlerine devam etmiş, Tekrarlayan Tüp Bebek başarısızlığı konusunda deneyim kazanmış ve PRP uygulama eğitimi almış olup mesleki çalışmalarına ise, Kayseri Hüma Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde devam etmektedir. Aynı zamanda Hüma Tüp Bebek Ünite Sorumlusu olan Doç. Dr. Ahmet Emin Mutlu, embriyoloji alanında yüksek başarıya sahip isimlerden biri olan Dr. Mehmet Ural ile birlikte çalışmaktadır. Genetik tanılı tüp bebek ve azospermi konusunda yurtdışından hasta kabulüne devam eden merkezde %70’lere varan gebelik başarısı bulunmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda bilimsel yayın ve ödülleri bulunmaktadır. Şu anda Özel Erciyes Hastanesi ve Memorial Tüp Bebek Merkezi’nde hasta kabul etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.