Stresle başa çıkma yöntemleri

Zaman zaman olumlu etkileri olan stres hayatımızda etkisini artırdığında işlevselliğimizi olumsuz etkiler. Fazla stres bireylerde olumsuzluğa yol açabilir. Stresi kontrol etmenin birtakım yolları bulunmaktadır ve bu yöntemleri uygulamak yoğun stresin azalmasına katkı sağlar.

Stresle başa çıkma yöntemleri

Fiziksel bir reaksiyon olan stres her zaman kötü bir durum değildir. Tehlike durumlarında vücudun strese girmesi tehlikeden korunmak için önlem almamızı, harekete geçmemizi sağlar. 

Bazı durumlarda tehlike söz konusu olmadan da stres ortaya çıkar. Sık sık stres anında olmamız vücudumuza ciddi zararlar verir ve sağlık problemlerini, psikolojik problemleri de beraberinde getirir. Stresin yarattığı rahatsızlıktan kurtulmak için bizi tedirgin eden şeylerden kaçınmayı tercih ederiz. Bu kaçınma devam ettikçe başa çıkma becerilerimiz azalır ve artık kendimizi hep stres verecek etkenlerden kaçarken bulabiliriz. 

Kaçmak geçici olarak rahatlık yaratsa da hayatımızda her zaman stres yaratan durumlardan kaçınamayız. Bunun için de stresle başa çıkmayı öğrenmemiz gerekir. 

 

Stresle başa çıkmak için şunlar yapılabilir;

▪️Stresinizin arttığını fark ettiğinizde anda kalabilmek için mindfulness egzersizleri yapmak

▪️Sosyal çevrenizin desteğini almak 

▪️Düzenli bir hayat stili oluşturmak. Spor, uyku ve dengeli beslenmeyi rutin haline getirmek. 

▪️Hayatınızdaki belirsizlikler hakkında planlar yapmak, seçenekleri gözden geçirmek ve netleştirmek 

▪️Aynı anda birden fazla duruma odaklanmak yerine her birini tek tek, sırayla değerlendirmeye çalışmak

▪️Benlik saygınızı artırmak için adımlar atın. 

Bu makale 25 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Özenç Özkan

Psikolog Özenç ÖZKAN, Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunudur. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji tezli yüksek lisans programına devam etmiştir. Tez konusu depresyon ve algılanan sosyal destek üzerinedir. Lisans dönemi boyunca özel danışmanlık merkezlerinde gönüllü stajlara katılarak, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda eğitmenlik yaparak ve NP İstanbul Beyin Hastanesi’nde seanslara katılarak, gerekli gözlem ve deneyime sahip olmuştur. Bilişsel Davranışçı Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi alanlarında eğitimlerini tamamlayarak bu alana yönelik çalışmalarını zenginleştirmiş, mesleki gelişimi için farklı ekollerden süpervizyon süreçlerini tamamlayarak, analitik yönelimli kendi terapi sürecine devam etmiştir. Yüksek lisans eğitim sürecinde Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisi yönelimli e ...

Etiketler
Anksiyete
Psk. Özenç Özkan
Psk. Özenç Özkan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube