Stresle Başa Çıkma ve Olumlu Düşünme

Uzm. Kl. Psk. Esin Akpınar
Uzm. Kl. Psk. Esin Akpınar
30 Ağustos 2021119 görüntülenme
Randevu Al
Stresle Başa Çıkma ve Olumlu Düşünme

     Günlük yaşamda yetişkinler iş veya yaşamın birçok alanında, çocuklar ise okul, aile hayatında çeşitli stresler yaşayabilmektedir. Stresle başa çıkmak ve olumlu düşünmek hayatımızı birçok alanda kolaylaştırabilmektedir. Yetişkinler, ebeveynler çeşitli başetme yöntemleri kullanarak aynı zamanda çocuklarına da model olmaktadır.

​     Stresle başa çıkmak için kişi kendisiyle olumlu diyaloglar kurmalıdır. Stresli durumla karşı karşıya gelindiğinde olumsuz cümleler olumlu cümlelerle değiştirilmelidir. Sürekli olumsuz cümleler ve düşünceler gerginliği daha da arttırmaktadır. Olumsuz düşüncelerin veya sözlerin yerine olumluları koyarak dikkati problem çözmeye doğru yönlendirmiş oluruz. Bu da stresi azaltmakta etkili olabilmektedir. Örneğin, öğrenci hazırladığı ödevin eksik olduğunu düşünüyor. Bunu “Yine kötü oldu. Asla iyi not alamayacağım”, şeklinde söylemek onu daha da olumsuz duygu ve düşüncelere doğru götürebilir. “Bunun yerine “Okulda öğretmenimle konuşup düzeltebilirim,” şeklinde düşünürse olumlu bakış açısı elde etmiş olur.

     ​Olumlu düşünceler stresle başa etme yöntemlerinden biridir. Sınav esnasında ve sonrasında “Sorular kesin zor çıkacak. Yetiştiremeyeceğim. Sorular uzun olduğu için yetişmedi.” şeklinde düşünmek yerine “Sınav için elimden geleni yaptım. Bu sınavın istediğim gibi geçmemesi bir sonraki sınavımın da kötü geçeceği anlamına gelmiyor”. şeklindeki olumlu başa çıkma cümleleri kullanılabilir.

Etiketler

#psikoloji#kaygı #anksiyete#stres #streslebaşaçıkma#olumludüşünme#stresyönetimi#yetişkinpsikolojisi#ergenpsikolojisi

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Esin Akpınar

Uzm. Kl. Psk. Esin Akpınar

Uzm.KI.Psk. Esin Akpınar, 2016 yılında Maltepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden mezun olmuş ve  2018 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını'da tamamlamıştır.  Uludağ Üniversitesi onaylı Aile Danışmanlığı eğitimi almıştır. Bu alanda da çalışmalar yapmaktadır. İçinde yer aldığı  projeler ve stajlar sayesinde takım çalışması ve kişilerarası iletişim konularında kendini  geliştirme fırsatı bulmuştur. Özellikle insanları anlama ve insan ilişkilerinde empati ile yaklaşımda ve  çalışma hayatında yardımcı olmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır