Stres nedir? nelere yol açabilmektedir? stresle nasıl başedilir?

Stres nedir? nelere yol açabilmektedir? stresle nasıl başedilir?

Stres ; Bireyin kendini huzursuz veya baskı altında hissettiğinde verdiği fiziksel, zihinsel, duygusal ve davranışsal tepkiler bütünüdür.

·         Ev ve iş hayatındaki olumsuzluklar, baş edilmesi güç yaşam olayları, olumsuz yaşam koşullarına maruz kalma, ayrılık, işsizlik, hastalık, boşanma, ayrılık, gebelik, evlilik, taşınma, seyahat gibi olumsuz/olumlu yaşam olayları kişide strese neden olabilmektedir.

Belirli Stres Etmenleri

·        Kişinin haksızlığa uğradığını düşünmesi, engellenmeler,savaş, huzursuz yaşam koşulları, taşınma, zorundalıkla yapılan şeyler, ırkçılığa maruz kalma, çeşitli kaygı ve korkular,ayrılık boşanma, iş yoğunluğu ve doyum sağlayamama, sakatlık, kazalar, çatışmalar ve kararsızlıklar, Bireyin birden fazla konu arasında seçim yapma durumunda yaşadığı kararsızlık ve belirsizlik durumları, rol çatışmaları yaşaması örneğin; mesleği ile anneliği arasında denge kurmaya çalışan bir anne baba olmak, çatışan fikirler içerisinde olmak, karar verme aşaması, belirsizlikler, Baskılar, beklentileri karşılama çabaları, kişinin kendini gerçekleştirme yaşamdan doyum sağlamaya yönelik çabaları.

Stres Belirtileri : Zihnimiz ve bedenimiz birbirinden ayrı çalışmayan iki sistemdir. Stres zihnimizde beliren psikolojik bir faktör olmasına rağmen bedenimizi çeşitli yollardan etkileyebilmektedir. Yapılan araştırmalar ve deney sonuçları stresin insan vücudunda ne denli hasarlara yol açabileceğini kanıtlar niteliktedir. Bu nedenler hem psikolojik hem fiziksel sağlığımızı korumak için stresten uzak kalmaya çalışmalıyız. Stresin yol açtığı veya tetiklediği psikolojik ve fizyolojik hastalıklardan bazıları şunlardır; depresyon, anksiyete, kalp krizi, yüksek tansiyon, kısmi/tam felç, kanser, diyabet, obezite, ülser, huzursuz bağırsak sendromu, hafıza kaybı, fibramiyalji, boyun ve sırt ağrıları, bağışıklık sistemi hastalıkları, uyku bozuklukları, tiroid hormonu bozuklukları,cinsel işlev bozuklukları vs. Stres alarmı veren psikolojik ve fizyolojik belirtiler ise şunlardır; baş ağrıları, kaslarda gerginlik, tutulmalar, nefes darlığı, kalp atışlarında düzensizlikler, sıcak basması, cinsel istek bozuklukları, kilo değişimleri, yorgunluk, uykuya dalmada güçlük, uyku kalitesinde bozulmalar, ruhsal gerginlik, dikkat dağınıklığı, dalgınlık, kaçış isteği, motivasyon güçlüğü, karamsarlık, öfke patlamaları,yerinde duramama, genel agresyon vs.

Stres ile Nasıl Başa Çıkabilirim

Öncelikle olumlu düşünme tarzını hayatınıza oturtmaya çabalayın.

Siz ne kadar egzersiz yaparsanız yapın hayatın hep olumsuz tarafına odaklanırsanız, sorununuzdan kurtulmanız güçleşir.

Hayat biraz gerçeklerden, gerçekler yaşanmayacak hale geldiğinde ise neye odaklanacağını bilip içinden çıkarak yaşamaya devam etmekten geçmektedir. Yaşamak bir ihtiyaç, kaliteli yaşamak ise size bağlı olan bir hazinedir. Yaşamanın önemini görmezden gelmeyin. Yaşamınıza değer verin ve onu geliştirin.

 Stresli anlarda acil çözümler:

1. Stres etmeninden bir süre uzaklaşın.

2. Derin bir şekilde nefes alıp verin. Diyafram nefesini kullanın. (Elinizi midenizin altına yerleştirin ve akciğerleriniz şişmeyecek şekilde çiçek koklar gibi burnunuzdan nefes alarak karnınızın, elinizin altında kalan kısmını şişirerek nefes alın, nefesi ağzınızdan verin)

3. Gevşeme hareketleri yapın. Kollarınızı başınızı ellerinizi ve bacaklarınızı esnetecek ve gevşetecek hareketler, kısa egzersizler yapın.

4. Zihninize ve işlerinize bir müddet ara verin

5. Ortamdan ve olumsuz düşünceler den uzaklaşmak için 123ten geriye 3er 3er saymak gibi oyalayıcı egzersizler yapabilirsiniz.

6. Gözlerinizi kapatın ve kendinizi güvende hissettiğiniz bir yeri hayal edin.

STRESLE BAŞEDEBİLMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UZUN VADELİ ÇÖZÜMLER

1. Öncelikle isteyin.

2. Sağlıklı beslenin

3. Zararlı madelerden uzak durun. (sigara alkol uyuşturucu madde). Bu maddelere o an stresi uzaklaştırdığı sanılarak başvurulur fakat ileride daha büyük stresli yaşam olaylarına yol açabilmektedir.

4. Uyku düzeninize dikkat edin.

5. Egzersiz yapın, yapamasanız bile hareketsizlikten uzak kalın

6. Beklentilerinizin gerçekçiliğini değerlendirin

7. Kararsızlık problemi yaşıyorsanız artı ve eksi hesabı yapın

8. İşlerinizi ertelemekten kaçının

9. Önce büyük ve önemli işlerinizi yapın ve halledin. Küçük işleri ondan sonra halledin

10. İşleri en son ana bırakmayın

11. Size yardım edebilecek birilerinden yardım isteyebilirsiniz

12. Zihninizi kontrol edemediğiniz zaman olaydan biraz uzaklaşın dinlenin ve sonra geri dönün. Zihniniz dolup taşarken üzerine daha da giderseniz motivasyonunuz çökebilir

13.“Hayır” demeyi öğrenin.

14. Değer verdiğiniz insanlara duygularınızı ve düşüncelerinizi anlatın. Sorunlarınızı paylaşın.

15. Az da olsa eğlenceli vakit geçirmeyi hayatınızdan ihmal etmeyin.

16. Bazen aşırı kontrol etmektense biraz daha akışına bırakmalı mıyım diye durumu değerlendirin.

17. Dinlendirici ve yorgunluğunuzu giderici bir duş alın.

18. Vücut masajı yaptırın

19. Yardım edin.

20. Duygularınızı ve olayları kaydedin. Günlük tutmak, yazıya dökmek, hikayeleştirmek vs.

21. Ortam değiştirin: iş, ev, tatil, yeni bir kurs, hobi gibi

22. Boş zamanlarınızı kaliteli geçirin.

23. Ruhunuzu dinlendirin. Sizi rahatlatacak tarzda müzikleri dinlemeyi ihmal etmeyin.

24. İnsanların da size yardım etmesine izin verin. Onlara bu keyfi ve önceliği yaşatın. 

Bunlarla daha kaliteli ve sağlıklı baş edebilmek için ise profesyonel bir yardım almayı ihmal etmeyin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Yeşim Delice

Uzm. Psk. Yeşim Delice, lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından 2008 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimine başlamış, 2012 yılında eğitimini tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Lisans eğitimi boyunca çeşitli eğitimler almış ve stajlarını tamamlayarak henüz öğrenciyken mesleki deneyim kazanmaya başlamıştır. 2010 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde kronik psikolojik rahatsızlıklarla ilgili uygulamalı staj deneyimi kazanmıştır. 2011-2012 yılları arasında Erasmus öğrenci değişim programıyla tam burs kazanarak Macaristan University of Szeged’ te psikoloji bölümünde eğitimine devam etmiş İngilizce psikoloji bölümünde eğitimini tamamlamıştır. Lisans eğitiminin ardından 2012 yılında 1'er yıl süreyle Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ve Özel İstanbul Hospital’da psi ...

Etiketler
Stres sebepleri
Uzm. Psk. Yeşim Delice
Uzm. Psk. Yeşim Delice
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube