Stent ve balon

Kalp damarlarının açılmasında balon ile genişletilen damara stent konulması tedavide yeni bir çağ açmıştır. Metal kafes olarak bilinen açılabilen, esneyebilen stentler damar tıkanıklığı olan damarı içeriden genişletmektedir.

Stent ve balon

STENT NEDİR?

DAMAR TIKANIKLIĞI BALON VE STENT İLE AÇMAK

STENT TIKANMA RİSKLERİ

 

 

Stent konusunda son yıllardaki tüm gelişmeleri ve detaylarını tek bir videoda topladım. İsterseniz bu videoyu izleyebilirsiniz. Bu videoda hem stentlerin gelişimi hem de tıkanma risklerine dikkat çektim. Tüm sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

STENT NEDİR? VE  TIKANMA RİSKLERİ

https://www.youtube.com/watch?v=YZBatq_h_dg&t=26s


 

Kalp damarlarında tıkanıklık için gerekli olan koşullarda hastaya anjiyografi yapılır. Bu tetkik damar tıkanıklığının teşhisi için en uygun seçenektir. Anjiyografi için daha detaylı bilgileri başka bir sayfada incelemiştik. İsterseniz aşağıdaki bağlantı ile videoya ulaşabilirsiniz.

Anjiyografi ile tıkalı damarlar sayısı, darlığın derecesi saptanır. İdeal olarak eğer hasta çoklu damar hastası kalp Damar Cerrahi ile yapılan konseyde tartışılır. DARLIKLAR, ŞİKAYETLER VE HASTANIN DURUMU İLE ALINIR.  Syntax skorlama sistem ile anjiyografiden bir puan elde edilir. Bu puan da ameliyat ya da stent kararında etkilidir. 

 

Anjiyografide çoklu damar tıkanıklığı yoksa konseye çıkmadan aynı seans yapılır ya da başka bir seansta balon ve stent işlemi planlanır. 

STENT NEDİR?

Kalp damarlarının açılmasında balon ile genişletilen damara stent konulması tedavide yeni bir çağ açmıştır. Metal kafes olarak bilinen açılabilen, esneyebilen stentler damar tıkanıklığı olan damarı içeriden genişletmektedir. 

STENT İŞLEMİ:

ÇIPLAK STENT NEDİR?

İlk stentler ‘’çıplak stent’’ olarak bilinir. İlk deneyimlerde sıklıkla damarlarda yeniden darlıklar görülmesi üzerine teknoloji daha iyi stentler geliştirmiştir. 

İLAÇ KAPLI STENT NEDİR?

Çıplak stentlerin üzerine değişik ilaçlar konularak ‘’ İlaçlı Stent ‘’ yapılmıştır. Amaç damarın iç duvarını oluşturan endotel adı verİlen hücrelerin metale karşı reaksiyon geliştirmelerinin önlenmesidir. Bu hücreler büyüyerek stent takılan damarda yeniden darlığa neden olurlar.

Koroner damarlardaki darlıkları açmak için kullanılan stentlerin üzeri günümüzde ilaçla kaplanabilmektedir. Koroner damarlarda yeniden daralmayı önleyen özel ilaçlar içeren bu stentlere ilaçlı stent denmektedir. İlaç kaplı stentler de yeniden darlık oluşumu engellenmek istenmiştir. İlaçlı stent çıplak stent karşılaştırmasında çıplak stent geriye düşmesine karşın son yapılan yayınlarda sonuçların o kadar da kötü olmadığı iddia edilmiştir.

ERİYEN STENT NEDİR?

Eriyen stentler son yıllarda geliştirilmiş olsa da ilk araştırmalarda damarda pıhtı oluştuğundan kullanımı azalmıştır. Son yıllarda değişik ilaçlar kullanıma sokulmuştur.

Son yıllardaki teknolojik gelişmeler stentlerin daha uzun süre açık kalmasına yönelik önemli gelişmeler sağlamıştır. Genelde damar tıkanıklığı düşük düzeyde olan kişilerde daha olumlu sonuçlar verebilir.

 

 

VİDEO 

BALON STENT:

https://www.youtube.com/watch?v=mA1UNgfesSs&t=5s

 

stent damar tıkanıklığı,stent neden tıkanır,ilaçlı stent tıkanırmı,stent tıkanıklığı neden olur,stent nasıl tıkanır,stent tıkanması,stent yeniden tıkanır mı,stent yeniden tıkanma,stent tıkanma,stent tıkanması için,stent tıkanması riskler,stent daralma,ilaçlı stent tıkanma,stent daralması,stent riskler,stent damar tıkanması,stent tıkanır mı,stent şeker,stenti olanlar,stent damar,damar stent,stent takılması riskleri,stentin riskleri nedir,stent risk

 

Bu makale 12 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Etiketler
STENT
Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube