Sporda sağlık var

Sporda sağlık var
 

Spora başlamaya karar vermek zorlu bir süreç olmakla beraber devamını getirmekte oldukça azim isteyen bir iştir.

Spor, her şeyden önce sağlıklı olmak, ideal kiloya kavuşmak ve onu idame etmek için gerekli en iyi araçtır, bazıları için ise, özellikle profesyonel anlamda spor yapmaya başlamış olan sporcular için artık spor, araç olmaktan çıkıp bir yaşama amacına dönüşür, bunun için, hayatınızda sporu nereye koyduğunuza çok dikkat etmelisiniz.

Günlük yaşamınızda, ne yaparsanız yapın ama sporunuzu asla aksatmayın. Vücudunuz zamanla fizyolojik bir süreç olarak uyumak, yemek yemek gibi spor yapmaya da alışır ve siz sporu aksattığınız zaman bu süreç sekteye uğrar, pek çok sporcunun da bildiği gibi spor nankördür, ara verdiğiniz zaman geri toparlaması hayli süreç almaktadır.

Sporda beslenmek ise spor yapmaktan çok daha önemlidir. Eğer vücut geliştirmek istiyorsanız öncelikle depolarınızı sağlıklı bir şekilde doldurmalı ve spor için esas gerekli yakıtınız olan proteinler ve karbonhidratların beslenmenizdeki oranını çok iyi ayarlamanız gerekmektedir, aksi takdirde akıntıya karşı kürek çekmiş olursunuz. Bunun aynısı zayıflamak ve ideal kilosuna kavuşmak isteyen sporcular için de geçerlidir, beslenmenizdeki düzenlemeleri adım adım alışkanlık haline gelecek şekilde yaşamınıza oturtmalı ve bunu zevkli bir hale getirmek için sporu bir işkence yerine severek yapmalısınız. 

Spora gelmeden en az 1-2 saat önce mutlaka beslenmenizi sona erdiriniz (ana öğün şekline olan belenmeler) çünkü dolu bir mide ile spora başlamak spora devam etmenizi zorlaştıracak ve hareketleri rahat yapmanızı kısıtlayacaktır.

Yoğun egzersizler, enerji ve besin öğesi geresinimini artırmaktadır. Egzersiz yoğunluğu artıkça karbonhidrattan sağlanan enerji arttırılmalıdır, enerjinin büyük çoğunluğunun kompleks karbonhidratlardan sağlandığı, yiyecek tüketiminin arttığı bir diyet ile protein gereksinimide karşılanmış olur.

Egzersiz sonrası kaslarda azalan karbonhidrat depolarının yenilenmesi hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir, bu nedenle spordan çıktıktan sonra ilk 2 saat içerisinde erkekler 70 gram, bayanlar ise en az 50 gram karbonhidrat içeren yiyecek ve içecek tüketmelidirler. Aksi takdirde karbonhidrat depolarının yenilenmesi zorlaşmaktadır.

Salonda spor yapan sporcular yanlarında 50 gram karbonhidrat içeren besinler taşıyabilirler.

50 gr. karbonhidrat içeren besinler:

2 orta dilim ekmek

5-6 adet bisküvi

10 adet kuru meyve

1 kutu meyve suyu

1 büyük kutu sporcu içeceği (enerji içeceği değil)

2 büyük boy haşlanmış patates

3 dilim meyveli kek

15-18 adet kraker

Kaynaklar: Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme. Prof. Dr. Gülgün ERSOY - Ankara 2011

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hakan Han Ural

Etiketler
Beslenme kontrol listesi
Dyt. Hakan Han Ural
Dyt. Hakan Han Ural
Kırşehir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube