Spor öncesi ve sonrası nasıl beslenilmelidir?

Spor yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli aşamalardan biri beslenme sürecidir çünkü sporun işe yaramasında beslenmenin önemi büyüktür.

Spor öncesi ve sonrası nasıl beslenilmelidir?

Spor öncesinde doğru beslenme hem sporun verimini arttırır hem de kas hasarını en aza indirger. Spordan önce tüketilen öğünün yağ ve lif içeriği düşük, protein ve karbonhidrat içeriği orta, sıvı içeriği ise yeterli olmalıdır. Örneğin; muz + yulaf ezmesi + az yağlı yoğurt ideal bir spor öncesi öğünüdür. Eğer ki spora 2-3 saat varsa normal öğün yine düşük yağ ve lifli, orta düzey protein ve karbonhidratlı tercih edilebilir. Spor öncesi protein bar da tüketilebilir. Sıvı alımı ihmal edilmemelidir, yeterli miktarda su içilmelidir.  Spor öncesinde daha önce tüketilmemiş besinler tüketilmemelidir.

 

Spor sonrasında doğru beslenme hem sporun faydasını ortaya çıkarır hem de vücutta iyileşme, toparlamayı sağlar. Kas onarımının sağlanması ve enerji depolarının doldurulması için yeterli ve dengeli bir şekilde protein ve karbonhidrat tüketilmelidir. Spordan 15-60 dakika sonra beslenmek önemlidir. Eğer spordan sonra yemek yenilemeyecek ise ilk 30 dakika içerisinde yoğurt + meyve + yulaf gibi bir ara öğün mutlaka yapılmalıdır. Sporda sıvı kaybı gerçekleşeceğinden su ve mineral suyu içmek kaybedilen sıvıyı yerine koymaya yardımcı olacaktır. Spor esnasında glikojen depoları boşaldığı için spor sonrasında karbonhidrat tüketimi glikojen depolarının tekrar doldurulması için önemlidir. Spor sonrasında öğün olarak ızgara tavuk/köfte/et + pilav/makarna + sebze tüketilebilir. Pilav veya makarna yerine tam tahıllı ekmek, patates tüketilebilir. Bunlar haricinde tatlı patates, balık, süt, yoğurt, yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, kinoa, kuru meyve vb. besinler tüketilebilir.

 

Spor öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de abur cubur, hamur işleri, kızartmalar, aşırı yağlı besinler ve paketli gıdalardan uzak durmaktır.

Bu makale 5 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Melisa Eken

Uzm. Dyt. Melisa EKEN 1997 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lise öğrenim hayatını yabancı dil eğitim veren Marmara Koleji’nde 2015 yılında tamamlamıştır. Lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi’nde almış ve lisans eğitimi gördüğü süreçte Özel Medicana Kızıltoprak Hastanesi, Pendik İSADEM ve Özel Göztepe Medicalpark Hastanesi’nde (2 kere) staj yapmıştır. 2017-2018 akademik yıl döneminde Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Onur Belgesi almaya hak kazanmıştır. 2017-2020 yılları arasında Fenerbahçe Spor Klubü’nde lisanslı olarak boks sporuyla ilgilenmiş bu sebeple de sporcu beslenmesini ilgi alanlarına eklemiştir.2021 yılında Spor Endüstirisi’nin gerçekleştirmiş olduğu Uluslararası Sports Nutrition Specialist eğitimini tamamlayıp sınavını başarıyla sonuçlandırarak sporcu beslenmesi uzmanı olup, uzman kimliğine sahip olmuştur. 2019 yı ...

Etiketler
Spor
Uzm. Dyt. Melisa Eken
Uzm. Dyt. Melisa Eken
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube