Spinal traksiyon

Spinal traksiyon

Traksiyon (germe), eklem yüzeylerini veya kemik fragmanlarını birbirinden ayırmak veya çevre yumuşak dokuyu uzatmak amacıyla vücudun bir bölümüne uygulanan çekme tekniğidir. Traksiyon, uygun yönde yeterli miktar ve sürede bir kuvvetin uygulanması ile elde edilir. Omurganın boyun ve bel bölgesine uygulandığında; eklem yüzeylerini birbirinden ayırır, fıtıklarda azalma, yumuşak dokularda uzama, kaslarda gevşeme ve eklemlerde mobilizasyon sağlar. Bu sayede mevcut olan bel ve boyun ağrılarından ağrısız bir şekilde azalma kaydedilir. 
Traksiyon bel ve boyun bölgesine farklı şekillerde uygulanabilir. En sık uygulanan şekli aralıklı olarak germenin yapıldığı aralıklı (intermittan) traksiyondur. Farklı traksiyon kuvvetleri çekme (5-60 saniye) ve gevşeme periyodları (5-15 saniye) şeklinde birbirini takip eder. Toplam uygulama süresi 15-30 dakika arsında değişir.

 Traksiyonun uygulandığı durumlar; 

 Sinir kökü sıkışması 
 Dejeneratif eklem hastalığı (traksiyon eklem hareket açıklığını düzeltir) 
 Eklem hipomobilitesi (intermittan çekme eklem mobilitesini arttırır) 
 Paraspinal kas spazmı

Traksiyonun uygulanamadığı durumlar;

 Eklemler, kemikler ve kasları etkileyen tümör ve enfeksiyon hastalıkları 
 İleri derece kemik erimesi varlığı 
 Hamilelik
 Kasık ve göbek fıtığı
 Kontrol edilemeyen Hipertansiyon ve kalp hastalıklarında 
 Aort anevrizması veya hemoroid gibi problemleri olanlarda dikkatli yapılmalıdır. 

 Dikkat edilmesi gereken noktalar;

 Tedaviye aç geliniz. Mesaneniz boş olmalıdır. 
 Diş proteziniz varsa mutlaka fizyoterapistinize söyleyiniz.

 

Bu makale 27 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur. Dr Yaşar Eryılmaz Ağrı Doğubeyazıt Devlet hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Balıkesir Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2014 yılından bu yana Bursa Romatem Fizik Tedavi Hastanesinde çalışmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır hem aktif poliklinik hizmeti sunmaya devam etmekte hem de Bursa Romatem Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmaktadır.  Beyin felci ve omurilik felci hastalarında yüksek teknoloji robotik rehabilitasyon, hidroterapi, ergoterapi ve egzersiz programlarıyla çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde deneyim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
spinal traksiyon
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube