Sosyal Medya ve İntihar İlişkisi

Uzm. Psk. Başak İnan
Uzm. Psk. Başak İnan
31 Ekim 2017114 görüntülenme
Randevu Al
Sosyal Medya ve İntihar İlişkisi

İnsan olmak başlı başına problemli bir süreç halini aldı.

Temel ihtiyaçları karşılamak bile günümüzde kolay değil ki bu temel ihtiyaçlar; beslenme, barınma, sağlıklı kalma, güvende hissetme, sevgi. Buna ek olarak sahip olduğun standartları korumak, hedefleneni  gerçekleştirmek, ikili ilişkilerde mutlu olmaya çalışmak, para kazan ve kazandığın parayla zamanın koşullarında geçinmeye çalış derken hayat tahammülü zor hale geliyor.

Özellikle hormonel ve dış etkenlerin farklılaştığı bir süreç olan ergenlik döneminde, özgüven problemleri, boşanmış ve ilgisiz anne baba profili, başarı kaygısı, sevgisizlik, maddi problemler, karşı cinsle olan anlaşmazlık, değersizlik hissi intihara sürükleyen nedenler olarak ortaya çıkıyor. Yetişkinlikte daha çok, yetersizlik duygusu, tahammülsüzlük, sorumluluktan kaçma, ağır depresyon ve şizofreni gibi sebeplerle olabiliyor.

İntihar düşüncesi olan birey, bir çıkış belki bir çözüm ararken internet sitelerinde şunlarla karşılaşıyor;  “onurlu intiharlar”  “adını dünyaya duyuran intihar vakaları” intihar etmiş kişilerin kısa öyküleri, “intiharı garantileme,”  “acısız intihar yöntemleri”  gibi yönlendirme ve özendirme etkisi bulunan bir takım zararlı içerik.

Böylece doğru destek ve tedavi almayan intihar eğilimi olan bireyde internetten okuduğu intihar vakaları ve acısız intihar yöntemleri ile intihar cazip hale gelmiş oluyor.

Belki hissettiği sıradanlığı medya aracılığı ile insanlara duyurarak kendini önemsetmek durumunda bırakma, bulunduğu ruhsal durumun suçlularını cezalandıracağına inanma ,  kendini kanıtlama , intihar sadece girişimle kaldığı takdirde ikincil kazanç sağlama sebepleri ile de buna başvuruyorlar.

Azaltmaya yönelik çalışma için öncelikle ulaşılması kolay olan özendirici ve yönlendirici intihar vakalarının yayınlanmasına izin vermemek şart. Hayattan beklentiyi yüksek tutmamak , koşulları kabullenmek, tahammülü ve yeterlilik duygusunu desteklediği için mutluluğun anlık olduğunu bilmek gerekir. Problemlerimizin büyüdüğünü baş edemediğimizi farkettiğimiz takdirde bir uzman yardımı almakta fayda var.

 

Etiketler

Sosyal medyaBağımlılıkSosyal medya ve intihar

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Başak İnan

Uzm. Psk. Başak İnan

Uzm. Psk. Başak İNAN, 19 Mart 1991 tarihinde Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Lisans sonrası yine Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır