Sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi) nedir ve nasıl tedavi edilir?

Sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi) nedir ve nasıl tedavi edilir?

Bazen sosyal fobi olarak da adlandırılan sosyal anksiyete bozukluğu, sosyal ortamlarda aşırı korkuya neden olan bir tür anksiyete bozukluğudur. Bu bozukluğu olan kişiler insanlarla konuşmakta, yeni insanlarla tanışmakta ve sosyal toplantılara katılmakta zorlanırlar. Başkaları tarafından yargılanmaktan veya incelenmekten korkarlar. Korkularının mantıksız veya yersiz olduğunu anlasalar da onları yenmek için kendilerini güçsüz hissedebilirler.

Sosyal kaygı, utangaçlıktan farklıdır. Utangaçlık genellikle kısa sürelidir ve kişinin hayatını bozmaz. Sosyal kaygı kalıcı ve zayıflatıcıdır. Utangaçlıktan farklı olarak sık sık erteleme ve kaçınma davranışları görülür. Kişinin İş, okul, insan ilişkileri geliştirmek gibi yaşam alanlarında işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Sosyal kaygının toplumumuzda görülme sıklığı çok yüksektir.

Sosyal fobinin varlığında sosyal etkileşimler aşağıdaki fiziksel semptomlara neden olabilir:

kızarma

mide bulantısı

asiri terleme

titreme

konuşma zorluğu

ağız kuruluğu

baş dönmesi

hızlı kalp atış hızı

Psikolojik belirtiler olarak şunlar görülebilir:

sosyal durumlar hakkında yoğun endişe

bir olaydan günler veya haftalar önce endişelenmek

katılmanız gerekiyorsa sosyal durumlardan kaçınmak veya arka planda kalmaya çalışmak

sosyal bir durumda kendinizi utandırmaktan endişe etmek diğer insanların stresli veya gergin olduğunuzu fark edeceğinden endişe etmek sosyal bir durumla yüzleşmek için alkole ihtiyaç duymak

Kaygı nedeniyle okulu veya işi kaçırmak

Bazen endişeli hissetmek normaldir. Bununla birlikte, sosyal fobiniz olduğunda, başkaları tarafından yargılanma veya onların önünde aşağılanma korkusu yaşarsınız. Aşağıdakiler dahil tüm sosyal durumlardan kaçınabilirsiniz:

bir soru sormak

iş mülakatları

alışveriş

umumi tuvaletleri kullanmak

telefonda konuşmak

toplu alanlarda yemek yemek

Sosyal fobi hayatınızı kontrol etmek zorunda değil. Haftalar veya aylar sürse de, psikoterapi ve/veya ilaç tedavisi, sosyal ortamlarda daha sakin ve kendinden emin hissetmeye başlamanıza yardımcı olabilir. Sosyal kaygı tedavisinde kullanılan çeşitli terapi tekniklerinden birisi de bilişsel davranışçı terapidir. Bu terapi, gevşeme ve nefes alma yoluyla kaygıyı nasıl kontrol edeceğinizi ve olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelerle nasıl değiştireceğinizi öğrenmenize yardımcı olur. Ek olarak; EMDR Terapisi, sosyal kaygıyı ortaya çıkaran geçmiş yaşam olayları üzerinden çalışılarak etkili sonuçlar alınmasını sağlar.

Bu makale 16 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gözde Huriye Türel

Psikolog Gözde Huriye Türel lisans öncesi eğitimlerinin ardından, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversite Psikoloji (İngilizce) Bölümü'nü başarıyla tamamlamıştır. Lisans eğitimi süresinde Aile Sosyal ve Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmet Merkezi’nde Stajyer Psikolog olarak görev almıştır. Lisans eğitiminde ekonomik ve sosyal açıdan dezavantajlı çocukları üniversite öğrencileriyle uçurtma şenliğinde buluşturma projesinde proje yürütücülüğü yapmıştır. Yüksek lisans eğitimi Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Anabilim Dalı İstihbarat Araştırmaları Yüksek Lisans Programında devam etmektedir. Yüksek lisans tezinde, kitle psikolojisi ve psikolojik savaş konularına çalışmaktadır. Gözde Huriye Türel çok sayıda bilimsel kongre ve sempozyuma katılım sağlamış olup bilimsel gelişmeleri yak ...

Etiketler
Sosyal anksiyete
Psk. Gözde Huriye Türel
Psk. Gözde Huriye Türel
Karabük - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube