Skolyoz tedavisinde schroth terapi

Skolyoz tedavisinde kullanılan tüm tedavi yöntemlerin amacı, kozmetik açıdan düzgün, dengeli, ağrısız ve stabil bir omurga sağlamaktır. Skolyozun konservatif tedavisinde çok çeşitli yöntemler kullanılmakla beraber 3D Schroth Terapi yönteminin skolyotik eğri üzerine olumlu etkileri olduğu görülmektedir.

Skolyoz tedavisinde schroth terapi

Skolyoz üç boyutlu bir deformite olması sebebiyle egzersizlerin de bunu dikkate alarak düzenlenmesi gerekmektedir. Her eğrilikte farklı sınıflandırmalar kullanılır ve skolyoza eşlik eden tüm vücut segmentleri detaylı olarak incelenir. Omurganın sağ ya da sol olarak yana eğilmesi olarak bilinen Skolyoz vakalarında; çoğunlukla ilgili omurga alanında ayrıca kendi ekseni etrafında da bir rotasyon(dönme) deformitesi de eşlik eder. Omurga eğrilik açısı ilerledikçe omurganın yandan bakıldığında olması gereken iç ve dış kıvrımları bozularak; yandan da düz bir omurga görüntüsünü alır.

 

Bu yüzden; üç boyutta da yerleşimini kaybetmiş omurgaya tam anlamıyla spesifik bir yaklaşım sağlayan Schroth egzersizlerinin, bir diğer önemli yaklaşımı da düzeltici nefes uygulamasıdır.

 

Skolyozu olan kişinin ayaklarının yerleşiminden, baş pozisyonuna kadar yapılan detaylı bir değerlendirmeden, tespit edilen veriler doğrultusunda tamamen kişiye özel ve eğriliğine özel bir egzersiz programı oluşturulur.

3D Schroth Method eğitimini alan Fizyoterapistler tarafından uygulanan bu çalışma, bazı egzersiz materyalleri ( sopalar,pedler,havlular,egzersiz duvar barı vs.) ve skolyozlu kişinin kendi vücut ağırlığı kullanılarak yapılmaktadır. 

 

Kemik gelişimi devam eden özellikle Adölesan dönemdeki çocuklarda; özellikle korse ile birlikte uygulandığında Schroth egzersizleri, eğriliğin iyileşmesi adına önemli ve efektif kazançlar sunmaktadır.

Pek çok bilimsel çalışma ile etkinliği kanıtlanan 3D Schroth method, her geçen yıl gelişmekte ve dünyanın her yerinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Bu makale 4 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Melike Köksal Palaz

Melike Köksal Palaz, Samsun Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Bilim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nü başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist ünvanı almıştır. Lisans eğitimi boyunca Florence Nightingale Hastaneleri, Etiler Therapy Art Center, Therapy Sport Center, Apex Tıp Merkezi, Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay Huzurevi, Temas Çocuk Merkezi gibi birçok kurumda ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, pediatrik rehabilitasyon, geriatrik rehabilitasyon, kardiyopulmoner rehabilitasyon konularında uygulamalı eğitimlerini aldıktan sonra yüksek lisansını da Fizyoterapi ve Rehabilitasyon üzerine yapmıştır. Üniversite yıllarında erasmus programından yararlanarak, Polonya’da Karkonoskie Centrum Medyzne’de ortopedik rehabilitasyon konusunda çalışmalar yürütmüştür. Mezun olduktan hemen sonra İstanbul Apex Tıp ...

Etiketler
#omurga
Fzt. Melike Köksal Palaz
Fzt. Melike Köksal Palaz
Muğla - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube