Siz hiç tükendiniz mi?

SİZ HİÇ TÜKENDİNİZ Mİ? Yıllar önce, Hürrem Sultan karakterini canlandıran Meryem Uzerli'nin tüm Türkiye'yi ekrana kilitleyen diziden ayrılmasıyla birlikte Tükenmişlik Sendromu kavramıyla tanışmış olduk. Tükenmişlik sendromu ilk kez 1974 yılında sürekli maruz kalınan iş stresinin bir sonucu olarak tanımlansa da depresyon semptomlarını andıran belirtileri ile sosyal hayatı da kangrene çeviren bir durumdur. Ancak çoğu kez fark edemediğimiz bir yanı vardır ki o da bireyi kendisiyle en sancılı şekilde yüzleştirmesidir. Birey, mücadele ve koşuşturma dolu yaşantısında en çok da kendisini unutur. Bu durum ışıltısı fazla olan şehirlerde yıldızları göremeyecek kadar körleşmek gibidir. İşte bu noktada "tükenmek" çıkagelir. Kişiyi kendisine karşı kör ve sağır eden her şeyden el çektirir, alır götürür, bir battaniyeyle kanepe köşesine bırakır. SANCILI YÜZLEŞME! Bu aşamada bireyin karşısında iki yol vardır. Birincisi, başkalarını suçlayarak yüzleşmeden kaçınmak. İkincisi ise yabancılaşmış benliği ile tekrar tanışmak, kendisini, duygularını, düşüncelerini yeniden keşfetmek. Yüz yıllardır sorulan insan nedir sorusu henüz cevaplanmadı ancak "ben neyim/kimim? " sorusunun yanıtı, içinizde aralanmayı bekleyen kalın, tozlu perdelerin ardında olabilir.

Siz hiç tükendiniz mi?

SİZ HİÇ TÜKENDİNİZ Mİ?

Yıllar önce, Hürrem Sultan karakterini canlandıran Meryem Uzerli'nin tüm Türkiye'yi ekrana kilitleyen diziden ayrılmasıyla birlikte Tükenmişlik Sendromu kavramıyla tanışmış olduk. 

Tükenmişlik sendromu ilk kez 1974 yılında sürekli maruz kalınan iş stresinin bir sonucu olarak tanımlansa da depresyon semptomlarını andıran belirtileri ile sosyal hayatı da kangrene çeviren bir durumdur. 

Ancak çoğu kez fark edemediğimiz bir yanı vardır ki o da bireyi kendisiyle en sancılı şekilde yüzleştirmesidir. 

Birey, mücadele ve koşuşturma dolu yaşantısında en çok da kendisini unutur. Bu durum ışıltısı fazla olan şehirlerde yıldızları göremeyecek kadar körleşmek gibidir. 

İşte bu noktada "tükenmek" çıkagelir. Kişiyi kendisine karşı kör ve sağır eden her şeyden el çektirir, alır götürür, bir battaniyeyle kanepe köşesine bırakır. 

SANCILI YÜZLEŞME! 

Bu aşamada bireyin karşısında iki yol vardır. 

Birincisi, başkalarını suçlayarak yüzleşmeden kaçınmak. 

İkincisi ise yabancılaşmış benliği ile tekrar tanışmak, kendisini, duygularını, düşüncelerini yeniden keşfetmek. 

Yüz yıllardır sorulan insan nedir sorusu henüz cevaplanmadı ancak "ben neyim/kimim? " sorusunun yanıtı, içinizde aralanmayı bekleyen kalın, tozlu perdelerin ardında olabilir. 

Bu makale 23 Temmuz 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Tuğçe Dönmezer

Uzm. Psk. Tuğçe Dönmezer, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Aydın Üniversitesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde tamamlayarak Uzman Psikolog olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Kim Psikoloji'de ve Online Görüşme ile devam etmektedir.

Etiketler
Depresyon mu? tükenmişlik mı?
Uzm. Psk. Tuğçe Dönmezer
Uzm. Psk. Tuğçe Dönmezer
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube