Şişmanlık erkekte kısırlıga yol açıyor !

Şişmanlık erkekte kısırlıga yol açıyor !

Şişmanlık Erkekte Kısırlıga Yol Açıyor !

 

Spermlerle ilgili problemler çiftlerin gebe kalma oranlarını azaltıyor. Erkeklerde aşırı kilonun sperm sayısını azalttığı gösterildi. Ayrıca spermlerin dölleme fonksiyonlarında da bozulma olduğu için kısırlık oranında artma ortaya çıkıyor. Problemli spermlerle yapılan tüp bebek uygulamalarında başarı şansı % 50 düşüyor. Prof.Dr.Timur Gürgan kısırlık sorunu olan çiftleri Sağlık Bakalığının 'Obesiteye Hayır ' kampanyasına aktif olarak katılmaya davet ediyor.

 

 

Erkekte her boşalmada  20-100 milyon sperm atılmakta bu spermlerden ancak bir tanesi yumurtayı döllemektedir.. Sperm hücreleri gelişmeleri sırasındaki başta erkeğin konuyla ilgili genetik kodlamaları olmak üzere çeşitli hormonal ve çevresel faktörlerce etkilenerek yumurtayı dölleme fonsiyonu kazanmakdır. Bu fonksiyonlardaki düşüklük döllenen yumurtanın gelişmesini bozmakta ve gebelik oluşturma kabiliyetini azaltmaktadır.

 

Erkeğin yaşı ,hayat tarzı, kilosu, stress,  sigara ve alkol  kullanımı ve genetik yapısı sperm kalitesini belirleyerek  dölleme yeteneğini etkilemektedir. Faktörlerdeki olumsuzluk çiftin gebe kalmasını önleyebilmekte ayrıca tüp bebek başarı şansını önemli derecede azaltmaktadır. Bu şekilde ortaya çıkan sperm sorunları tüp bebek tedavilerinin başarı şansını da azaltmaktadır.

 

Son yapılan çalışmalarda ideal kilodan uzaklaşarak obesite ( şişman ) kiloya ulaşan erkeklerde sperm sayısında azalma ile birlikte spermlerin dölleme fonksiyonlarında düşme olduğu tespit edildi. Bu erkeklerde yağ metabolizmasında ortaya çıkan dengesizlik testislerde kaliteli ,dölleme kabiliyeti yüksek sperm yapımını etkiliyor. Sperm genetik fonksiyonlarında sorun ortayaya çıkıyor. Bu problemler spermlerin yumurtaları döllemesini engelleyerek kısırlığa yol açıyor. Gebelik oluşsa dahi düşük oranlarındaki artma çiftlerin sağlıklı çocuk sahibi olmalarını engelliyor.

 

Şişmanlık sigara kullanımı, stres ,genetik yatkınlıkla birleştiğinde çiftler çocuksuzluk sorununu daha derinden yaşıyorlar.

 

Hayat tarzındaki değişiklilerle beslenmenin düzeltilmesi, yeterli hareket ve egzersiz ve programlı kilo kaybıyla ideal kiloya ulaşmanın sperm fonksiyonlarını düzelttiği ve gebelik oranını arttığı bulundu. Özellikle hayvansal yağların kullanımın durdurulması ve omega-3 içeren bitkisel yağların tercih edilmesi spermde oluşan sorunları gideriyor.

 

Bu nedenle speme bağlı kısırlık sorununu azaltabilmek için çiftleri Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı 'Obesiteye Hayır ' kapanyasına katılmalarını ve aktif rol oynamalarını tavsiye ediyorum.

 

Timur Gürgan

 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Timur Gürgan

Prof. Dr. Timur GÜRGAN, lisans öncesi eğitimlerini bitirmesinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1976 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1980 yılında yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Timur GÜRGAN, akademik kariyerine 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak başlamıştır. 1988 yılında Doçent, 1995 yılında ise Profesör olmuştur. Kendisi halen aynı üniversitede Kadın Doğum Anabilim Dalı, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Ünitesi öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 1986 yılından itibaren yurtdışında İngiltere'de London Hospital Medical College, St Bartholomew's Hospital, Lister Hospital, London Bridge Hospital ve  Guy's Hospital ve İsr ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Timur Gürgan
Prof. Dr. Timur Gürgan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube