Şişmanlık ameliyatı

Şişmanlık ameliyatı

Vücuttaki yağ miktarının olması gerektiğinden fazla olması durumunda şişmanlıktan bahsedilmektedir. Şişmanlık beraberinde yağ dokusunda artışı ve obeziteyi getirmektedir. Obezite aslında çok şişmanlık olarak da tanımlanabilir.

Vücut kitle indeksinin normalden fazla olması obeziteyi gösterirken, obezitenin de dereceleri vardır. Vücut kitle indeksi hesaplaması mutlaka profesyonel bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Ancak kısaca bahsetmek gerekirse vücut kitle indeksi boyun vücut kilosuna oranlanması anlamına gelir.

Obezitenin tedavisi kilo kaybı ve kilo kaybıyla beraber bunu devam ettirmeyi gerektirir. Şişmanlığa eşlik eden hastalıklar ancak kilo kaybıyla iyileştirilebilir. Günümüzde, cerrahi dışı tedaviler genellikle kilo kaybına neden olsa da kilo kaybını devam ettirmek ve korumayı nadiren sağlamaktadır. Bu gibi durumlarda ise şişmanlık ameliyatı olarak da bilinen obezite cerrahisi tercih edilmektedir.

Cerrahi, uzun süreli kilo kaybı ve kilo kaybının korunmasını sağlayan bir yöntemdir. Obezite cerrahisinde gastrointestinal sistem anatomisi değiştirilmektedir. Gıdaların alımını azaltmak veya sınırlandırmak ya da gıdanın emilimini azaltmak için cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Obezite cerahisinde mide küçültülmekte ve kişinin az gıda alması sağlanmaktadır. Midenin küçülmesi kişinin az acıkmasını ve böylelikle gün geçtikçe kilo vermesini sağlar. Obezite cerrahisi ile beraber kişi kilolarının yanı sıra kiloyla gelen hastalıklardan da kurtulmuş olmaktadır. Ancak ameliyatın ardından mutlaka düzenli ve sağlıklı beslenme uygulanmalı, spor aktiviteleri yapılmalıdır.

OBEZİTE CERRAHİSİNİN UYGULANMAYACAĞI KİŞİLER

Obezite cerrahisi ciddi yeme bozuklukları olan, aşırı kilo alımına devam eden kişilerin yanı sıra sistemik hastalığı olan, aktif alkol bağımlılığı bulunan, üst sindirim borusunu etkileyen hastalıkları olanlarda uygulanmamaktadır.

ŞİŞMANLIK AMELİYATI YÖNTEMLERİ

Obezite cerrahisinde birden fazla yöntem kullanılmaktadır. bu yöntemleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) Ameliyatı: Midenin yaklaşık %80'lik bir kısmı kesilip çıkartılır ve geriye tüp şeklinde küçülmüş mide bırakılır. Bu sayede kişi az bir yemekle birlikte kendisini tok hisseder. Ayrıca midenin fundus denilen anatomik kısmı çıkarılarak, buradan salgılanan iştah açıcı ghrelin hormonu devre dışı bırakılmış ve hastanın iştahı kontrol altına alınmış olur.

Gastrik Bypass: Mide hacmi küçültülmekte ve ince bağırsak ile yeni bir yol oluşturularak gıdaların sindirimi sınırlandırılmaktadır.

Duodenal Switch: İnce bağırsak bypass’ı olarak da bilinmektedir. Gıdaların emilimi azaltılmaktadır.

Bu makale 15 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hacı Hasan Abuoğlu

Doç. Dr. Hasan Abuoğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında başladığı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki eğitimini 2000 yılında tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise S.B. İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanlığı almıştır.  Neredeyse 8 yıldır aktif olarak bariatrik ve metabolik cerrahi ile ilgilenen Doç. Dr. Hasan Abuoğlu, 1000'in üzerinde obezite ve metabolik cerrahi vaka üzerinde çalışmıştır. Bariatrik ve metabolik cerrahiyi ilgilendiren birçoka kurs ve seminerlere katılmıştır ve halen akademik çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca uluslararası ve ulusal alanda 100'den çok yayınlanmış bilimsel makale ve sunumları mevcuttur. Mesleki çalışmalarına İstanbul Ataşehir' de bulunan Doç.Dr. Hacı Hasan Abuoğlu Muayenehanesi'nde devam etm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
Etiketler
Şişmanlık ve horlama
Doç. Dr. Hacı Hasan Abuoğlu
Doç. Dr. Hacı Hasan Abuoğlu
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube