Sınav kaygısıyla nasıl başaçıkabilirim?

Kaygı, insanın temel duygularından biridir. Her insan bir miktar kaygı yaşar ve yaşaması da oldukça doğaldır. Sınav gecesi veya sınav başlamadan 10 dakika önce kaygılanmak ve stresli olmak her insanın deneyimlediği bir duygudur.

Sınav kaygısıyla nasıl başaçıkabilirim?

Kaygı, insanın temel duygularından biridir. Her insan bir miktar kaygı yaşar ve yaşaması da oldukça doğaldır. Sınav gecesi veya sınav başlamadan 10 dakika önce kaygılanmak ve stresli olmak her insanın deneyimlediği bir duygudur.

Korku ve kaygı birbirine karıştırılan iki duygudur. Korku, nedeni ve kaynağı bilinen, fiziksel bir tehdit oluşturan durum karşısında gösterdiğimiz duygusal tepkidir. Kaygı ise nedeni ve kaynağı bilinmeyen durumlarda deneyimlediğimiz duygu çeşididir.

Sınav kaygısı öğrenilen bilginin sınav esnasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun bir duygudur. Yoğun kaygı bizleri bilişsel ve fizyolojik olarak zorlayabilir.

Sınav kaygısının bir diğer nedenleriyse başkalarının sizin hakkında ne düşündüğü, sınava yeterince hazırlanmamış olmak ve sınava gereğinden fazla anlam yüklemekten geçebilir.

Araştırmalara göre belirli bir düzeyde olan kaygı motive edici ve sağlıklıdır. Bu belirli düzeydeki kaygı bizleri ders çalışmaya zorlar ve bu yüzden bu kaygı seviyesi bizleri rahatsız etmez aksine bizlere fayda sağlar. Kaygının az olması da aslında bir problemdir. Hiç kaygı duymayan bir insan sınava hazırlanmaz, sorumluluk duygusu geliştirmez bunun sonucundaysa başarı elde edemez. 

Kısacası kaygı faydalıdır. Kaygıyı problem haline getiren durum kaygının yoğunluğu ve seviyesidir.

Kaygının Belirtileri

Fizyolojik belirtiler

Terleme

Kalp atışında hızlanma

Mide bulantısı

Aşırı uyku veya uykusuzluk

İştahsızlık

Bağırsak hareketleri (ishal, kabızlık)

Nefes darlığı

Konsantrasyon bozukluğu

Psikolojik belirtiler

Kontrolü kaybedeceği hissi

Endişe

Huzursuzluk

İçe kapanıklık

Öfke

Korku

Ümitsizlik

Hayal kırıklığı

Suçluluk

Mutsuzluk

Davranışsal  belirtiler

Aşırı hareketlilik veya hareketlerde yavaşlama

Kaçınma (sınava girmeme, girilmiş olunsa bile optiği teslim etmeme)

Günlük aktivitelerinden uzaklaşma

Zamanı kullanamama

Riskli davranışların artması olarak tanımlanabilir.

Sınav esnasında neler yapılabilir?

Kontrolün kendinizde olduğunu hatırlayın. Yanıtlayabileceğiniz sorulardan başlayın, yapamadığınız bir soruyla karşılaştığınızda zihninizde beliren olumsuz sözlerin gerçek olmadığını kendinize hatırlatın. Sadece o soruyu ŞU AN yapamadığınızı, yapabildiğiniz birçok soru olduğunu kendinize hatırlatın. Kaygıyı azaltmaya yönelik tekniklerden yardım alın (hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri, kontrollü nefes alıştırması).

 SINAV KAYGISINI YÖNETMEK VE AİLERİN YAPABİLECEKLERİ

Çocukların;

  • Fizyolojik ihtiyaçlarınızı (beslenme, uyku vb.) karşılamayı unutmayın,
  • Duygularınızı kabul edip, duygularınızı siz anladığını düşündüğünüz kişilerle paylaşın,
  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın,
  • Dinlenmeye ve diğer etkinliklerine (sinema, spor, tiyatro vb.) zaman ayırın,
  • Deneme sınavlarına gereğinden fazla anlam yüklemeyin. Bu sınavlarda yanlış yapmak Dünyanın sonu değildir aksine gerçek sınavda daha az yanlış yapmanıza olanak sağlar.
  • Ailenin dikkat etmesi gereken konular;
  • Evde konuşulan tek gündemin Sınav olmamasına dikkat edin,
  • Kendi kaygılarınızı fark ederek destek alabilirsiniz (kendi kaygılarınız çocuğunuz üzerinden yaşamayın)
  • Çocuklarınızı sadece başarı elde ettiği zaman değil, her zaman sevgi gösterin, sözlerinizle davranışlarınız tutarlı olmalı.
  • Gelecekleri hakkında olumsuz konuşmayın,
  • Gerçekleştiremediğiniz hayalleri çocuğunuza zorla yaşatmaya çalışmayın,
  • Kendi isteklerinin gerçekleşmemesi durumunda korkutma, tehdit ve ceza yollarına başvurmayın,
  • Çocuğunuzun çabasını fark ederek onu takdir edin.

UNUTMAYIN SINAV DÜNYANIN SONU DEĞİLDİR.SİZİN DEĞERİNİZİ VE ZEKANIZI ÖLÇMEZ.

 

Bu makale 23 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Zeynep Gülçetiner

Psikolog Zeynep Gülçetiner lisans eğitimini F.M.V Işık Üniversitesi Psikoloji %100 İngilizce ve burslu bir şekilde 3.5 senede başarıyla tamamlamıştır.Lisans eğitimi esnasında ÇAPA Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümünde Prof. Dr Öget Öktem TANÖR gözetiminde Amzeni alanına çalışmalar yapmıştır.İş Kulübü bünyesinde yapılan  İŞ ARAYAN VE PSİKOSOSYAL DESTEK ALMAK İSTEYEN BİREYLER için yürütülen bir projede GÖNÜLLÜ bir şekilde bireylere psiko-sosyal destek hizmeti vermiştir.Bu gibi sayısız bir çok psikolojik destek almak isteyen bireylere Gönüllü bir şekilde psikolojik destek sunmuştur Ve AİLEDER Derneğinin Başkan yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Nebraska Omaha'da bulunan , 3-5 yaş arasındaki dezavantajlı çocukların bulunduğu bir kreşte online bir şekilde psikolog olarak çalışmıştır.  Farklı şehir ve ülkelerden kişilere O ...

Etiketler
Sınav kaygısı ve baş etmenin yolları
Psk. Zeynep Gülçetiner
Psk. Zeynep Gülçetiner
Van - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube