Sınav kaygısı

Sınav kaygısı çocuk ile ebeveynlerin ortak yürütmesi gereken bir süreç olarak değerlendirilebilir.

Sınav kaygısı

Çalışıp emek verdiğimiz bir alanda beklentiye girmek gayet doğaldır. Bu beklenti, emek verdiğimiz olaya karşı bizlere çalışma ve çabalama arzusu oluşturur. Hayatımız da bazı dönüm noktaları vardır. Evlenmek, bir işe başlamak veya üniversite sınavına girmek gibi hayatımızı yönlendirecek bazı önemli olaylara başlarken yüksek kaygı hissedebiliriz.

Bunların dışında her yaşın ve dönemin kendine ait sorumlulukları vardır. Liseye başlamış bir bireyin matematik sınavı için kaygı duyması ve bu kaygıyı yüksek düzeyde yaşaması o yaştaki bir kişiyi zorlayabilir. Bu yüzden her insanın yaşadığı problemleri ve hissettiği duyguları yaşına ve yaşam tecrübelerine uygun olarak değerlendirmeliyiz.

Ailelerin yüksek beklentisi, akranlar ile bir yarış halinde olmak, başka insanlar ile karşılaştırılmak veya aşırı düzeyde sorumluluk almak çocuklardaki sınav kaygısını tetikler. Çocuklara " Biz senin için çabalıyoruz, bu sınavdan yüksek almalısın.”, "Okuldaki arkadaşlarından daha iyi olmalısın. " gibi çocuklar üzerinde baskı oluşturacak tepkiler aslında onları kaygıya iten tepkilerdir.

Yüksek düzeydeki sınav kaygısı başarıyı düşürecektir. Her zaman daha iyisini yapmak zorunda olduğunu düşünmek motivasyon kaybına sebep olur. Çalışma süresinin verimini azaltan bu durum kişiyi kısır döngüye sürükleyecektir. 


Yapılması gereken ilk şey kişinin kendini ve sınırlarını bilerek bir program oluşturmasıdır. Bu programın saat düzeninin kişiye uygun olması çok önemlidir. Yapabileceklerinin sınırını bilerek programını belirlemesi kaygıyı azaltacaktır.

Sınavlara çok az kala, stresörler daha yoğunken bir terapi desteği almaktansa, henüz kaygı yoğunlaşmamışken, daha zaman varken destek almak kalan süreyi verimli geçirmek açısından faydalı olacaktır. 

Bu makale 9 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Damla Gül Demirkan

Psikolog Damla Gül Demirkan, Psikoloji lisans eğitimini İstanbul Altınbaş Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde İngilizce eğitim görerek Onur Öğrencisi olarak tamamlamıştır. Lisans eğitim sırasında yüksek ortalamaları elde edip, onur ve yüksek onur belgeleri almıştır. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları hastanesinde ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde staj yapmıştır.  Hastane stajlarının yanına sıra 4 farklı kurumda daha staj yapmış ve birçok etkinlik alanında gönüllü çalışmalarda bulunmuştur. Sorumluluk ve farkındalık faaliyetlerine katılmış, barınma sorunu yaşayarak sokakta kalmak zorunda kalan insanlara yardım çalışmaları düzenlemiştir. Çocuk Üniversitesinde gönüllü görev almış ve çocukların iletişim kurma becerilerini incelemiştir. Bunların dışında Uluslararası TÜBİTAK proje yürütücü y ...

Etiketler
Sınav Kaygısı
Psk. Damla Gül Demirkan
Psk. Damla Gül Demirkan
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube