Doktorsitesi.com

Sınav Anksiyetesi

Psk. Nagehan MİDİKBAŞ
Psk. Nagehan MİDİKBAŞ
7 Eylül 201876 görüntülenme
Randevu Al
Sınav Anksiyetesi

Dünyaya gelen her birey bir şeyler başarma, yeni ve büyük adımlar atma yolunda koşullanır. Öyledir ki bebek annesini emmeye başladığı anda dahi bir başarı elde etmiş olarak çevreden alkışını alır.

Bu süreç aslında yaşam boyunca devam eder ancak bazı dönemlerde bireylerden somut bir şeyler beklenir. Özellikle ergenlik dönemini tam göbeğinden vuran sınav yılları, bu beklentilerin en fazla yükseldiği dönemdir.  

Sınavlar yaş grubu fark etmeden her bireyin yoğun kaygı yaşamasına neden olur. Özellikle ergenlik döneminin anlam karmaşasıyla birleşen sınavlar bireyleri birçok kez çıkmaza sokar. Bir yandan bir şeyleri başarma isteği diğer yandan topluma karışma gerekliliği arasında sıkışıp kalınır. Bununla beraber çevrenin baskı ve beklentileri de bireyin yoğun kaygı yaşamasına neden olabilir.

Sınav kaygısı bireylerin önceden öğrendiği bilgileri sınav sırasında etkili kullanmasını engelleyen ruhsal bir durumdur. Bu kaygının birçok sebebi olabilir. Bunlar:

Bireyin sınava yüklediği anlam,

Çevrenin beklentileri,

Sınava hazırlık sürecinin verimliliği,

Sınav sonrasında elde edeceği kazanımlarla ilgili olumsuz düşünceler,

Kaygılanmaya açık bir kişilik yapısına sahip olmak, etkili olabilmektedir.

Sınav kaygısı nasıl kendini gösterir?

Başaramama korkusu, endişe,

İçe kapanma ya da tam tersi çok aşırı hareketli olma,

Çalışma konusunda isteksizlik,

Mide bulantısı, diare, terleme, ağız kuruluğu gibi fizyolojik belirtiler,

Kendine olan güvende belirgin düşüş,

Değersizlik duygularında artış,

Somatik ağrılar,

Dikkat ve odaklanma problemlerinin başlanması,

Uyuma uyanma dengesinin bozulması,

Derslerindeki başarısında belirgin düşüşler,

Ders çaışmak istememe ve sürekli erteleme,

Sınavla ilgili soru sorulmasındn ve konuşulmasından rahatsız olma ile kendini gösterir.

Sınav Kaygısı Nasıl Engellenir?

Olumsuz otomatik düşüncelere alternatif olarak olumlu düşünceler üretmek. Örneğin; ‘Kesin başarısız olacağım.’ yerine ‘Başarılı olmak için elimden geleni yapacağım.’ gibi.

Nefes eğzersizleri yapmak,

Bedeni ve zihni başka uğraşlarla meşgul etmek, fiziksel aktivitelerde bulunmak,

Kafein alımı azaltılmalıdır çünkü kafein alımının artması çarpıntının da artmasına neden olur. Bu durum da bireyin kaygısının yükselmesinde etkilidir.

En önemli adım ise kaygıyı engellemeye çalışmaktan çok onu kabullenmek olacaktır.

Sınav anında gelen kaygıyı bastırmak için hızlı gevşeme egzersizleri, olumlu otomatik düşünceleri devreye sokmak, en başarılı olduğu dersten başlamak gibi teknikler kullanılabilir.

Tüm çalışmalar yapılmış ancak sonuç değişmemişse ve ruhsal bozukluklarda (depresyon vb.) ortaya çıktıysa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Etiketler

AnksiyeteÇocuk psikolojisiSınav psikolojisiSınavların psikolojik etkileriAnksiyete nedenleriAnksiyete bozukluğu belirtileriAnksiyete enden önemlidirAnksiyete ve stresSınavdan önceÇocuk büyütmekAnkisiyete bozuklukAnksiyette bozukluğuAnksiyete düzelirmiÇocuk yetiştirmeSınav kaygısı ve baş etmenin yollarıSınavlarda dikkat eksikliğiÇocuk psikologAnksiyete semptomlarıAnksiyete tedavisiAnksiyete belirtileriAnksiyete bozukluklarının türleriSınav dönemiSınav stresiSınav başarısıSınav korkusuSınav kaygısının nedenleriÇocuk psikolojisi uzmanıMersinde psikologSınav kaygısı nedenleriSınav kaygısıyla başa çıkmaSınav kaygısının olumsuz etkileriSınav kaygısı psikolojik faktörlerSınav kaygısıyla başetmekSınav kaygısı ile baş etmekSınav kaygısıyla baş etmenin yoluÇocuk psikolojik problemiÇocuk psikilojisi anormal davranışlarÇocuk pskiyatrisi uzmanıSınav kaygısı sebepleri ve belirtileriSınav kaygısı sorunuSınav kaygısı ile baş edebilmeSınav kaygısında ne yapılmalı?Sınav kaygısının belirtileri nelerdir?Sınav kaygısının sebepleri nedir?Sınav kayısı nedir?Sınav kaygısı olan çocuklar hakkındamersin çocuk psikoloğu

Yazar Hakkında

Psk. Nagehan MİDİKBAŞ

Psk. Nagehan MİDİKBAŞ

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır