SİHİRLİ MİZAH

Uzm. Kl. Psk. Aylin Aydemir
Uzm. Kl. Psk. Aylin Aydemir
9 Nisan 202080 görüntülenme
Randevu Al
SİHİRLİ MİZAH

Neden Mizah Gereklidir?

Evrensel olarak büyük kayıplar yaşadığımız bu dönemde depresif sinirli, gergin ve kaygılı olmamız oldukça normal  hatta bir miktar endişeli olmanın kendimizi güvende tutmak için iyi bir duygusal yapı olduğunu bile söyleyebiliriz. Bütün gün boyunca maruz kaldığımız haber bombardımanı altında genel olarak karamsar diyebileceğimiz bir ruh hali içinde buluveriyoruz çoğumuz kendimizi. Yani aslında normal bir kaygı seviyesinin çok ötesinde duygu ve düşünceler içinde olabiliyoruz itiraf  ediyorum bende deneyimli bir kliniysen olarak sıklıkla aynı karamsar duygu da buluyorum kendimi neyse ki ruhumu ve zihnimi onaracak aletlerim var çantamda. Bunlardan birini en hızlı işe yarayanını paylaşacağım bugün sizinle !!!

Mizah; İçinde bulunduğumuz dönemle ilgili bazı mizahi yaklaşımları fazla, aşırı, ya da yakışıksız bulanlar olduğunu duyuyoruz. Oysaki mizah tüm karanlık zamanların çatlığından içeri sızan bir ışık gibidir. Mizah biyokimyanız için itici bir güçtür. Hayata ve kendinize karşı mizahi bir tutumda olursanız bunun olağanüstü rahatlatıcı ve özgürleştirici etkisini kısa bir sürede yaşamanız mümkündür. Mizah sayesinde karamsarlık sisi biranda dağılır ve mevcut durumunuzu, kendinizi, başınıza gelenleri ne kadar ciddiye aldığınızı belki de gereğinden fazla büyüttüğünüzün farkına varırsınız.  Mizahi bir bakış açısı tüm yaşananların sizi daha az hırpalamasına yada etkilemesine sebep olur hatta acı bir sürecin içinden geçerken biraz mizah anıların beyninize farklı şekilde kayıt altına alınmasını sağlar. Yani duygusal yükün ağırlığını azaltır. Mizah duygunuzu geliştirmek vücut biyokimyanıza, biyokimyanızda düşünce ve hissetme kapasitenize etki eder.  Yani daha çok olumlu ruh hali içinde olmak, daha da çok olumlu düşünce ve his demektir. Öyle ise , olmak istediğiniz ruh hali içinde ne kadar uzun süre kalırsanız o ruh hali beyninize, vücut biyokimyanıza, bedeninize o kadar tanıdık gelir. Bu dönemde sizi güldüren, eğlendiren güzel hisler veren aktivite ve sohbetlere yönelin olumlu ruh halinizi desteklemek ve sürdürmek için elinizden geleni yapın. Daha çok komedi izleyin, ailenizle güzel anılarınızı hatırlayıp, paylaşın korku ve dramalar yaratmak yerine olumlu ruh halinizi destekleyecek yeni ve eğlenceli durumlar içinde olmayı devam ettirin.

Etiketler

PsikoterapiPsikolojik cinsel sorunlarKoronacoronavirüscorona virüsünün psikolojiye etkileri

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Aylin Aydemir

Uzm. Kl. Psk. Aylin Aydemir

Uzman klinik psikolog Aylin AYDEMİR
2005 yılında temel lisans eğitimini psikolojide tamamlamasının ardından Gelişim ve klinik psikolojide uzmanlığını almıştır. 2007-2010 yılları arasında çocuk ve ergenler ile çalışmış ve bu dönemde aleksitimi ve obezite üzerinde araştırma yaparak tezini tamamlamıştır. 
Amerika’da Akıl Sağlığı Danışmanlığı (Mental Health Counseling) ve (Brain Spoting) Zihin Odaklama Eğitimleri ile EMDR (eye movement desensitization and reprocessing), Göz Haraketleri ile Sistematik Duyarsızlaştırma ve Yeniden işlemleme, EMDR ile fibromiyoloji ,ağrı, fobi, korku, anksiyete tedavisi, travma çözümleme eğitimi, Bilişsel Davranışçı terapi (Cognitive Behaviroal Therapy), Stratejik Aile Terapisi, Aile danışmanlığı, Boşanma ve çift danışmanlığı gibi alt uzmanlık alanları da yer almaktadır.
Bunun yanı sıra dünyada alanındaki gelişmeleri yakından takip eden Uzm. Klinik Psikolog AYDEMİR, Prof Dr Tina Virginia’dan sanal gerçeklik (virtual Reality) terapisi eğitimi alarak ve fobi, anksiyete, depresyon, panik atak alanındaki çalışmalarına yeni bakış açısı getirerek psikoterapi ile teknolojinin mükemmel uyumunu klinik çalışmalarına yansıtmaktadır.
Meslek hayatı boyunca pek çok proje , eğitim ve araştırmaya imza atmış olan Aydemir halen alanda çalışan uzmanlara yönelik çeşitli eğitim ve supervizyon desteği vermekte ve yanısıra bilgi birikimi ve tecrübelerini aktaran kitabı da yazım aşamasındadır. 
Halen Amerika’da ve Türkiye’ de supervizyon eğitimlerine devam etmekte olan Aydemir 2005 yılından beri yüzlerce danışan ile çalışmış ve halen ARM psikiyatri Psikoterapi Merkezinde hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır