Ses kısıklığı

Ses kısıklığı
Ses telleri karşılıklı birbirine çarparak ses çıkaran tel görünümünde  yapılardır.
Nezle, grip, gırtlak iltihabı, reflü hastalığı,ses telinde et oluşması( sesini kötü kullanan, meslek icabı bağıranlar ve reflü hastalığı olanlarda daha sık gözüküyor) sonucu ses kısılabilir.
Genellikle soğuk algılığı sonucu ortaya çıkan ses kısıklığı dikkate alınması gereken bir şikayettir. Bu durumda sesiniz nasıl çıkıyorsa bırakın öyle duyulsun kesinlikle boğaz temizleme hareketi yaparak sesinize müdahale etmeyin, sesinizi duyurmak için sesinizi yükseltmeyin bu dönemde yapılan zorlama iyileşmek için dinlenmesi gereken ses tellerini daha kötü zedelenmesine ve hatta kalıcı ses teli hasarına yol açabilir.
Peki ses kısıklığımızın soğuk algınlığından değil de daha ileri bir hastalıktan kaynaklandığını nasıl anlayacağız?
Soğuk algınlığına bağlı ses kısıklığı 3-4 gün içinde iyileşir. Eğer larenjit dediğimiz gırtlak enfeksiyonlarına dönüşmüş ise iyileşme süresi 7-8 günü bulur ve tıbbi tedavi  gerektirir. 15 günü geçen ses kısıklığında teşhis için daha geniş marjda düşünmek gereklidir.
Ses kısıklığı ihmal edilirse ses tellerinin üzerinde kalıcı olan ve ancak cerrahi girişimlerle tedavi edilen polip veya nodül diye adlandırılan et büyümeleri oluşabilir. Sesini yanlış kullanan kişilerde ve daha çok öğretmen ve ses sanatçılarında görülen nodüller de bir tür et büyümesidir. Ancak nodüller kimi zaman ses tedavileriyle de iyileştirilebilirler.

Sesiniz kısıldığında almanız gereken önlemler:
Telefonu unutun!!!!
Klimayı kapatın veya uzak durun.

Sigara içmeyin ve yanınızda içirtmeyin.
Ses kısıklığı gırtlak kanserinin de en önemli bulgusudur. Özellikle uzun süre sigara içmiş, alkol kullanan, kimyasal maddelere maruz kalan kişilerde ses kısıklığı şikayeti bir haberci olabilir. Gırtlak kanseri erken bulgu verdiğinden dolayı tedavisi kolay bir kanser türüdür. Hemen KBB uzmanına başvurulmalıdır ve ihmal edilmemelidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Rauf Tahamiler

Prof. Dr. Rauf TAHAMİLER, 9 Eylül1964 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1985 yılında başladığı tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine 1İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1996 yılında Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1997-2000 yılları arasında İstanbul Central Hospital'da, 2000 -2004 yılları arasında New World Health Group'ta, 2005-2007 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB Bölümü'nde, 2007- 2011 yılları arasında İstanbul Ersoy Hastanesi'nde , 2009-2011 yılları arasında ise Denge Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Rauf TAHAMİLER, mesleki çalışmalarına 2011 yılından beri Avicenna Hospital'da devam etmektedir. 20 ...

Etiketler
Ses telleri
Prof. Dr. Rauf Tahamiler
Prof. Dr. Rauf Tahamiler
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube