Sertleşme sorunu- iktidarsızlık

Sertleşme sorunu- iktidarsızlık

İKTİDARSIZLIK

SERTLEŞME SORUNU-empotans”

Erkeklerin korkulu rüyası hatta kabusudur sertleşme sorunu. Nam-ı diğer iktidarsızlık..iktidarsızlık halk arasında kullanılan bir tabirdir çoğunlukla.. erektil işlev bozukluğu, erektil yetmezlik, ereksiyon kusuru, sertleşme bozukluğu ve empotans karşılaşılan diğer terimlerdir.

Cinsel ilişkiyi gerçekleştirmeye yetecek nitelikte bir sertleşmeyi sağlayamama ya da bunu sürdürememe, sertleşmede yetmezlik olarak tanımlanabiliyor iktidarsızlık. Başka bir tanımda da cinsel ilişkinin en az % 75 inde cinsel birleşmeyi gerçekleştirebilecek nitelikte sertleşme sağlayamama olarak nitelendiriliyor. Sertleşme sorununu nasıl tanı koymalıyız dersek bazı kriterlere bakabiliriz:

sürekli ya da yineleyici bir biçimde yeterli sertleşme sağlayamama ya da cinsel birliktelik bitinceye kadar sertliği sürdürememe

bu sorunun artık kişiler arası ilişkilerde zorluklar boyutuna taşınması

herhangi düzenli bir ilaç kullanımının yan etkisi vb. olmaması

Sertleşme sorununda süreklilik önemlidir. Çünkü cinsel istek ya da ilgi azlığına bağlı olarak da çıkabilir. Ya da durumsal olarak nitelendirilen strese vb. bağlı geçici sertleşme sorunları da olabilir.

Görülme sıklığı resmi ve gayrıresmi araştırmalara göre, yetişkin tüm erkeklerde farklı düzeylerde % 50 nin üzerinde olabileceği gibi, 60 yaşın üstündeki tüm erkeklerde %60 olarak belirgin düzeydedir.

Ne varki bu sorunu yaşayan erkeklerin ancak % 10 undan daha azı erkek tedavi görmektedir. Cinsel işlev bozuklukları arasında tedavi amacı ile yapılan başvurularda en sık görülen bozukluktur. Sebepleri organik ya da psikojenik olabilir. Organik sebepler olarak; vasküler, nörojenik, hormonal, penil hasar veya ilaçlar olabilir. Psikojenik sebepler ise; performans anksiyetesi, depresyon, ilişki problemleri, psikososyal problemler, psikolojik gerginlik vb. olabilir

Risk faktörleri açısından da değerlendirecek olursak; yaşlanma, hipertansiyon, diyabet, depresyon, kardiyovasküler rahatsızlıklar vb. kronik hastalıklar, sigara, aşırı alkol kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı, beslenme bozuklukları ve stres sayılabilir.

Sertleşme sorunlarında iyi olan taraf tedavi edilebilir olmasıdır. Tedavi şekli nedenine göre değişebilir. Tedavi yöntemleri arasında cinsel terapi, ilaç tedavisi, küçük cerrahi müdahaleler, penis protezleri (mutluluk çubuğu) sayılabilir.

Yukarıda sayılan risk faktörlerine müdahale edilmesi ve önlem alınması da ciddi düzelmeler sağlayabiliyor. Örneğin; sigara veya alkol tüketiminin azaltılması, uyku veya beslenme bozukluklarının düzene sokulması, kilo verme ve düzenli egzersize başlanması, çift arasındaki sorunların yani ilişkinin düzene girmesi veya sorunların çözümlenmesi, cinsel yönden bilgi ve donanım açısından kişinin güçlendirilmesi çoğunlukla sertleşme sorunlarına iyi gelebilmektedir.

Herşeyden önce erkeğin kendine güvenmesi ve inanması önemli bir unsurdur. Cinsel ilişki öncesi yine sertleşmeyecek vb. kaygılar yaşadıkça bu durumla başetmesi zorlaşacaktır. Ve daha da stresi artacaktır. Bu yüzdendir ki bu durumda olan her erkek en erken zamanda uzman desteği almalıdır. Ve keyifle ve özgüvenle cinsel yaşamını hakkıyla yaşamalıdır ve eşine de yaşatmalıdır.

Hiçbir zaman geç değildir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve A ...

Etiketler
Sertleşme bozukluğu
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube