Şeker yükleme testleri

Şeker yükleme testleri

24-28. gebelik haftaları arasında, gebelik diyabeti (şeker hastalığı) için 50 gram şeker yükleme testi yapılmaktadır. Bu testin zamanını poliklinik izlemi sırasında doktorunuz belirtecektir. 50 gram şeker testi anormal olan hastalar ile aşağıdaki risk faktörlerine sahip hastalarda 100 gram şeker yükleme testi yapılır. Fazla şekere maruz kalındığında insülin hormonunun yeterli fonksiyon gösterip gösteremediğini anlamak için bu testi yapmak zorundayız. Biz kanda yüksek şeker oranını sağlamazsak insülin hormonunun gücünü test edemiyoruz. Aşırı yüksek kan şekeri hem anneye, hem bebeğe zararlıdır, bu konuya itirazımız yok, ama şeker yükleme testini yaptırmayıp gidip baklava, çikolata, reçel yemek en kaba tabirle tutarsızlıktır. Bir kez yüksek şekere maruz kalın, sorun varsa tespit edelim ki siz farkına varmadan yüksek kan şekeri ile hayatınıza devam edip bebeğinize zarar vermeyin. Yani kısacası bir kez yüksek şekere maruz kalın ki daha sonra gelişebilecek mükerrer kan şekeri yüksekliklerine engel olalım.

Gebelik diabeti için risk faktörleri şunlardır:

Aşırı kilo

Ailede şeker hastalığı bulunması

30 yaşın üzerinde olma

Daha önceki gebelikte şeker hastalığı olması

Daha önce büyük bebek doğurmuş olma hikayesi

Kötü gebelik sonuçlarının varlığı

Çoğul gebelik

Bu risk faktörleri varlığında 24-28. gebelik haftaları beklenmeden ilk başvuru anında 100 gramlık şeker yükleme testi yapılır. Normal çıkması halinde bu test 24-28. haftalar arasında tekrarlanır.

50 gram şeker yükleme testi:

Hastanın aç olması gereklidir. Önce açlık kan şekerine bakılır, ardından limonata tadında özel olarak bu test için üretilmiş içecek içilir ve bu içecek içildikten 1 saat sonra hastadan kan alınır.

100 gram şeker yükleme testi:

Hastanın kahvaltı yapmadan aç gelmesi gereklidir. İlk önce açlık kan şekerine bakılır, şekerli su içildikten sonra birer saatlik aralar ile 3 defa daha kan alınır.

Bu makale 3 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Eser Ağar

Dr. Ögr. Eser Ağar, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise İstanbul Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesin'de tamamlayarak  Kadın Hastalıkları ve Dogum uzmanı olmuştur.  2006 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Perinatoloji Bölümüne tayin oldu ve riskli gebeliklerin takibi, 2.Düzey Ultrasonografi, Amniyosentez, CVS, Kordosentez gibi işlemler konusunda çalışmalarda bulundu. Buradaki çalışmalarını tamamladıktan sonra tekrar Şişli Etfal Hastanesine dönüp uzmanlık eğitimini tamamladı. Mecburi hizmet görevini 1 yıl süre ile Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesinde yaptı. Mecburi hizmet süresinin bitiminde 2008 yılında Kayseri Asker Hastanesinde askerliğini yapmaya başladı. Askerliğin ...

Etiketler
Şeker yükleme testi
Dr. Öğr. Üyesi Eser Ağar
Dr. Öğr. Üyesi Eser Ağar
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube