Seboreik dermatit yani yağlı ekzama, konak

Saçlı deride geçmeyen yağlı ekzamaları olan hastaların muzdarip olduğu bir konu olan seboreik dermatitin tutulum yerleri, nasıl bir hastalık olduğu, tanı ve tedavisine değindim.

Seboreik dermatit yani yağlı ekzama, konak

SEBOREİK DERMATİT YANİ YAĞLI EKZAMA, KONAK

Yüz, saçlı deri, göğüs bölgesi ve vücut kıvrım alanları tutan, kırmızı-turuncu zemin üzerinde beyaz yağlı kepekler ile karakterize kronik tekrarlayıcı bir hastalıktır.

Genetik yani ailesel bir yatkınlık vardır ve Malassezia Furfur mantarı rol oynayabilir.

Bebeklik döneminde, ergenlik dönemi sonrası ve 50 yaş sonrası görülebilen bir tablodur. Erkek cinsiyette daha sık gözlenmektedir.

Parkinson, felçli hastalarda, bağışıklık sistemi baskılanmış kimselerde, uzun süreli kortizon ilacı kullanımında, bazı besin eksikliklerinde ( çinko, niasin ve piridoksin eksikliği gibi) de gelişebilmektedir.

Genellikle yaz aylarında gerileme kış mevsiminde alevlenme olur. Bazı hastalarda da güneş teması ile artış olabilir. Bu şekilde mevsimsel değişkenlik (gerileme- alevlenme) hastalar tarafından sıklıkla tarif edilir.

Bebeklerde; saçlı deride frontal ve paryetal bölge dediğimiz ön-yan kısımlar, kulak arkası, yüz orta hattı kaşlar ve bez bölgesi tutulabilmektedir. Saçlı deri lezyonlarına halk arasında sıklıkla ‘konak veya beşik başlığı’ denir.  Üzerine bakteri veya mantar enfeksiyonu eklenebilir.

Erişkinlerde; saçlı deri, dış kulak yolu, kulak arkası, kaşlar, sakallar, burun kenarları ve aşağı inen olukları, göğüs ön kısmı, sırt orta hattı ve kıvrım alanlarını tutar.

Kırmızı turuncu zeminde üzerinde yağlı beyaz kepekler bulunan lezyonlar yapar. Kaşıntı saçlı deri lezyonlarında daha çok gözlenir. Şiddetli saçlı deri lezyonu saç kaybına yol açabilir.

Tanı Nasıl Konur?

Özellikle yaşa uygun dağılım şekli, lezyon şekli, hastanın eşlik eden şikayetlerinin varlığı önemlidir. Beraberinde büyüme gelişme geriliği, ishal, şiddetli yaş ile uyumsuz dağılım, tedaviye dirençli olması durumunda seboreik dermatit tablosunun başka bir hastalığın sinyali olabileceği bilinmelidir. Bu nedenle mutlaka bir dermatoloji hekimi  tarafından değerlendirilmelidir.

Tedavide Neler Kullanıyoruz?

Tedavide öncelikle bilinmesi gereken şey, ek başka bir hastalık yoksa bebeklik dönemi tablonun geçici olduğudur.Erişkin dönemde gözlenen tablo ise tekrarlayıcı vasıftadır. Ailesel veya yapısal yatkınlık olması nedeniyle bunun kendine ait bir yapının olduğunu kabullenmesi ve tedavi önerilerini uyguladıktan ve tablo geriledikten sonra, idame olarak yaşam şeklini buna göre şekillendirmesi gereklidir.

Erişkinler için; selenyum sülfit, çinko piritiyon, katran, ketakonazol veya çay ağacı yağı içerikli şampuanlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra mantar kremleri veya antiinflamatuar kremler hekiminiz tarafından eklenebilir.

Bebekler için; konak için, zeytin yağı uygulaması dışında erişkinlere uygulanan tedavilere benzer uygulamalar kullanılabilir.

 

Bu makale 11 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Erden

Uzm. Dr. Fatma Erden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Fatma Erden, mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm. Dr. Fatma Erden Muayehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Seboreik dermatit belirtileri
Uzm. Dr. Fatma Erden
Uzm. Dr. Fatma Erden
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube