Sarkom tedavisinde kemoembolizasyon

Sarkom Tedavisinde Kemoembolizasyon

Sarkom tedavisinde kemoembolizasyon

KEMİK ve YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA KEMOEMBOLİZASYON

Kemik ve yumuşak doku sarkomları tüm erişkin kanserlerinin yaklaşık %1' ni, tüm genç yaş grubunda ise %12' si ni oluşturmaktadır.  Temel tedavi cerrahi olmakla birlikte hastaların çoğu teşhis sırasında ameliyat şansını ortadan kaldıran uzak metastazlar saptanır. Cerrahi temel tedavi yöntemi olmakla birlikte ameliyattan sonra yüksek nüks-tekrarlama oranları ciddi bir problemdir. Neoadjuvan kemoterapi ve neoadjuvan radyoterapi kullanılmaya başlandıktan sonra 5 yıllık ameliyat sonrası nüks oranları %20-60 arasındadır.

Çalışmaya cerrahi olarak çıkarılamayan 39 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalarda ileri evre sarkomlarda kemoterapi ilaçlarına orta ya da yüksek duyarlılık, tüm standart tedavilerin başarısız olması, 80 yaşından küçük olmak, diğer böbrek ve sistem sorunlarının bulunmaması kriterleri alındı. Bu kritlerle uymayan hastalar çalışmaya dahil edilmedi.

Kemoembolizasyon sonrası ortalama yaşam süresi 23.7+2.1 aydır. 1 yıllık yaşam süresi %71.5, 2 yıllık yaşam süresi %45.8, 3 yıllık yaşam süresi %32.5 olarak saptanmıştır.

Kemoembolizasyonun kansere bağl ağrıyı azalttığı ve tekrarlama süresini uzattığı bulunmuştur. Kullanılan partikül boyutu ve görüntüleme cevabı da tekrarlama süresi üzerine etkilidir. Çoklu tümör, radyolojik görüntülemede cevap olmaması, büyük tümör boyutu ve yüksek tümör derecesi tedaviye kötü cevabın göstergeleridir.

Kemoembolizasyon ileri yumuşak doku ve kemik sarkomlarında etkili bir tedavi olup sadece kemoterapi infüzyonuna göre ağrıyı daha fazla azaltmakta ve tekrarlama sürelerini uzatmaktadır. Kemoembolizasyon sonrası 3 yıllık yaşam süresi %32.5 olarak saptanmıştır.

Bu makale 13 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Çukurova Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra mecburi hizmetini gerçekleştirmiştir. Askerlik hizmeti sırasında askeri hastanenin aktif ve motive acil hekimi olarak çalışmıştır.  Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalında  uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra  West General Hospital, İskoçya’ da Dr. Sellar’ ın yanında çalışmıştır. İlk kez burada GDC koili ile ilgili tecbüre edinme fırsatı olmuştur.  Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Fırat Üniversitesi'nde Girişimsel Radyoloi Bölümü'nün kurucusudur. Justus-Liebig Universitesi Almanya'da  ilk superior vena cava stentleme yöntemini tecbüre etmiştir. Chicago’ da hem MR konusunda hem de girişimsel radyolojide  tecrübelerini pekiştirmiştir. Nöroradyolojinin dünya çapıdan duayenleri olan Prof. Ramsey, Prof. Huckman, Prof. Osborn ile  çal ...

Etiketler
Kemoembolizasyon
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
İstanbul - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube