Şakak - alın germe ameliyatı

Şakak -  alın germe ameliyatı
Yüz (alın-yüz-boyun) derisinde oluşan fazlalığın ve kırışıklığın giderildiği, derialtı yumuşak doku gevşekliğinin düzeltildiği ameliyata yüz germe ameliyatı denir. Sadece, yüz derisinin gerildiği ameliyatlar, artık yüz germe ameliyatı olarak kabul edilmemektedir.
Biz plastik cerrahlar, daha genç görünmek için bize başvuran hastaların yüzünü değerlendirmek için yüzü, alın, orta yüz, çene-boyun olmak üzere temelde üçe ayırırız.
Alın: üst göz kapakları, kaşlar ve ön saç çizgisi ve favorilere kadar olan bölge,
Orta yüz: yukarıda alt göz kapakları, altta üst dudak, içte burun dış kısımda ise, elmacık kemiklerinin dış sınırı içinde kalan bölge,
Çene-boyun: dudakların alt kısmında kalan, alt çene kemiğini ve özellikle boyunun ön yüzünü içeren kısım.
Dengeli bir yüz gençleştirme ameliyatı yapabilmek için, yukarıda saydığımız bu üç bölüm ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Yüzdeki yaşlanma, yüzün her tarafında aynı anda ve aynı şiddette başlamaz. Yani; bir kişide, alın yada boyun daha önce yaşlanırken ve diğer kısımlarda hiçbir sorun olmazken, bir diğer hasta grubunda, orta yüz bölgesinde ciddi çöküklük ve sarkmalar, göz altlarında torbalanmalar olabilir.
Hastanın yaşını göz önüne aldığımızda, 30 lu yaşlarda, genellikle yukarda saydığımız bölgelerden birinde yaşlanma belirtisi ortaya çıkmaya başlar. Ameliyat talebinde bulunan kişilere bu belli bölgeye yönelik yapılan ameliyat yeterli olmaktadır. Hasta yaşı arttıkça, yaşlılık belirtileri yüzün diğer bölgelerinde de belirir. Bu durumda artık total yüz germe ameliyatı uygun olmaktadır. 50 yaş civarındaki hastaların durumu çoğunlukla buna uymaktadır. Bu yaşlardaki hastalara kısmi yüz germe ameliyatlardan birini yapmak, yüzde yamalı bir görüntü oluşturacağından, tarafımızca önerilmemektedir.

Alın-Şakak Germe Ameliyatı
Alında oluşan çizgileri gidermek, düşmüş kaşları eski yerine yükseltmek, üst göz kapaklarının dış kısımlarındaki yığılmayı gidermek amacıyla uygulanan ameliyatlara genel olarak alın-şakak germe ameliyatı denir. Alındaki sarkmaya bağlı olarak kaşlar da aşağıya sürüklenirler. Bu durum, kişiyi yorgun, mutsuz, sinirli gösterir. Göz kenarlarında da, kaz ayakları denilen çizgilerin oluşmasına sebep olur. Üst göz kapaklarında, sarkma ve dolgunluktan şikayet eden hastaların büyük bir bölümü aslında, estetik göz kapağı ameliyatından ziyade alın-şakak germe adayı kişilerdir. Bazen de iki işlemi bir arada yapmak gerekir.
Kimlere Yapılır?
- alnında yatay çizgileri oluşanlara,
- dikey kaş çatma çizgileri belirginleşenlere,
- üst göz kapaklarının, özellikle de dış kısımlarının dolgunlaştığı kişilere,
- kaşlarının içi, dışı veya her tarafının birden düştüğü kişilere,
- alın-saç bileşkesinin fazlaca geriye gittiği kişilere alın-şakak germe yapılır.

Hangi Yöntemler Kullanılır ?
Bu bölgede oluşan yaşlılık belirtilerinin şiddetine ve yaygınlığına bağlı olarak;
Botox ile kaş kaldırma,
İplerle yapılan kaş kaldırma,
Derin veya yüzeyel plan şakak germe,
estetik göz kapağı ameliyatı ile birlikte alın germe,
Endoskopik alın-şakak germe,
Klasik alın germe, ameliyatlarından uygun olanı hastaya tatbik edilir. Hangi işlemin size uygun olduğunu cerrahınız belirleyecektir.

Bu Yöntemlerden Hangisi Bana Uygundur ?
Alında çizgi oluşumu, kaşların düştüğünü ve kişinin bunları kaldırmak için sürekli olarak alındaki kasları kullandığını gösterir. Bu durumda, kaşların düşen kısmı göz önüne alınarak alın ve/veya şakak germe ameliyatı planlanır.
Alında sorunu olmayan ve kaşlarının belli bölgelerinde düşüklük olan hastalarda ise, sadece kaşların arzu edilen kısımları kaldırılır. Bunun için, botox enjeksiyonu, ipler ile yapılan kaş kaldırma ve yüzeyel veya derin plan şakak germe uygulanır.
Botox enjeksiyonu muayehanenede uygulanan bir işlemdir. İplerle yapılan kaş kaldırma, genelde lokal anestezi altında yapılır. Şakak ve alın germe ameliyatı ise genel anestezi veya sedasyon altında lokal anestezi ile yapılır. Bu bölgede ameliyat sonrasında, morarma, şişlik ve ağrıya hemen hemen hiç rastlanmaz.

Ameliyat sonrası komplikasyonlar nelerdir ?
Kanama ve enfeksiyon o kadar nadirdir ki bu bölge için istisna kabul edilebilir. Kaşlarda asimetri, yeterince kalkmaması veya aşırı kalkma gibi sorunlar bu bölgeye özel komplikasyonlardır. En ciddi sorun ise, alındaki kasları uyaran sinirin kesilmesi sonucu geçici veya kalıcı olabilen alındaki kas felcidir. Neyse ki bunun olma ihtimali de tecrübeli ellerde yok denecek kadar azdır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlker Manavbaşı

Op. Dr. İlker MANAVBAŞI, 1971 yılında Ankara'da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Hemen ardından TUS sınavında dereceye girerek Türkıye'nin en köklü tıp fakültelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. Hacettepe Üniversitesi'nde Finlandiya, Kuopio Üniversitesi ve ardından İsveç, Linköping Üniversitesi'nde gözlemci doktor olarak çalışmalar yapmıştır. 2001 yılında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı olmuş ve İstanbul Özel İren Hastanesi'nde El Cerrahisi Bölümü Şef'i olarak 2004 yılına kadar görev yapmıştır. Daha sonra ülkemizin sayılı cerrahlarından biri olan Prof. Dr. Onur Erol'un Plastik ve Estetik Cerrahi Kliniğinde fellow olarak ardından da partner ...

Etiketler
Endoskopik alın germe
Op. Dr. İlker Manavbaşı
Op. Dr. İlker Manavbaşı
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube