Sağlıklı ilişki nasıl olmalıdır?

Sağlıklı İlişki Nasıl Olmalıdır? Sağlıklı bir ilişkiden bahsederken öncelikle ilişkinin dokusundan bakmak gerekiyor. Partnerler arasındaki tutku, bağlılık ve yakınlık ne durumda? Aşağıda söz edilen tüm konular aslına bakıldığında bu üç başlık altında kendini gösteriyor. İlişkileri daha iyi hale getirmek için verilen ipuçları partnerler arasındaki tutkuyu, bağlılığı ve yakınlığı arttırmaya yönelik adımlardır.

Sağlıklı ilişki nasıl olmalıdır?


Kendinizle Olan İlişkinizi Sıkı Tutun:

Sağlıklı bir ilişki kurabilmenin öncülü, her şeyden önce kişinin kendisiyle olan ilişkisidir. Kendisiyle olan ilişkisinde yoğun çatışma gösteren ve uzlaşı sağlayamayan bireylerin partneriyle olan ilişkisinde çatışma yönetimi sağlayamaması şaşırtıcı olmayacaktır.

Ortak Anlam Üretin:

 Partnerinizle sizi buluşturan veya buluşturabilecek değerlerin varlığı ilişkinin sürdürülmesinde önemli rol oynar. İlişki içerisinde ortak bir duyguyu paylaşabilmek, ortak hedefler belirlemek, aynı beklenti ve arzulara sahip olmak partnerler arası yakınlığı arttırır. Ortak anlam üretimi; kurduğunuz ilişkinin bir parçası olmanın anlamını kavramanızı sağlar. Bu sebeple ilişki potansiyelinizde gizli olan ortak paydaları keşfedin ve mutlaka var olan ortak alanlarınızı güçlendirin.


Açık İletişim Sağlayın:

Anlaşılabilmenin en basit yolu fikir ve beklentileri açık biçimde karşınızdakine aktarmaktır. Kinayeli ve üstü kapalı anlatım partnerler arası sağlıklı iletişimin önüne set çeker, kişileri anlamlandıramadığı bir çıkmaza sokar. Fikirlerini perdeli biçimde ifade etmek veya tamamen sessiz kalarak anlaşılmayı beklemek partnerinize anlaşılmaz gelebilir ve dolayısıyla ilişki içerisindeki yakınlığı olumsuz anlamda etkiler.

CİNSELLİĞE ÖNEM VERİN

Sağlıklı bir ilişkinin en önemli bileşenlerinden biri cinselliktir. Cinsellik; açık iletişim konusunda en çok zorlanılan ve diğer tüm sosyal ilişkilerden farklı olarak çiftlerin birbirini takdir edip onaylanma ihtiyacı aradığı alandır. Cinsellik, esneklik gerektirir. Seks hakkında partnerlerin kendilerini güvende hissetmesi, isteklerin doğru biçimde ifade edilmesi ve buna karşılık olarak partnerin uygun biçimde karşılık vermesi öğrenilmelidir.

 Sevgi ve Beğeniyi Paylaşın:

İlişki içerisinde genellikle negatif duygulanım daha çok paylaşılır fakat beğeni, küçümsemenin panzehridir. Hatalara odaklanma alışkanlığınızı değiştirmeye başlayın, partnerinizin doğru ve iyi davranışlarını bulun, bunları takdir edin. Partnerinizin ideallerini ve çabasını görmezden gelmek yerine bunları desteklemek ve onaylamak partnerler arası dostluğun güçlenmesini sağlar.

SINIRLARINIZI KORUYUN

‘’Sınır’’ kelimesi kulağa pek hoş gelmese de bir ilişkide belirlenmesi ve korunması gereken en önemli ögelerden biridir. ‘’O benim sevgilim, sınır mı olur?’’ diye düşünmeyin. Belirgin fakat aynı zamanda durumsal olarak esnetilebilen sınırlar hem bireyselliğinizi hem de ilişkinizin sağlığını koruyacaktır. Sınırlarıyla korunan bir ilişki, aynı zamanda bağlanmaya ve ilişkinin devamlılığını sağlamaya da hizmet etmektir.

Bu makale 1 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Firdevs Şirin

Klinik Psikolog Firdevs Şirin, İstanbul’da doğdu, lise öğrenimini Heybeliada’da tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji ve Sosyoloji Lisans programlarından çift anadal yaparak Onur derecesiyle mezun oldu. Lisans eğitimi sonrasında, ilişkisel problemleri bütüncül olarak ele almak amacıyla 110 saatlik ‘Uygulayıcı Cinsel Terapi’ eğitimini tamamladı. İhtisasını Klinik Psikoloji alanında tamamlayan Firdevs Şirin, Travma Terapisinde etkili bir yaklaşım olan EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) uygulayıcıdır.  Depresyon, kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, yas süreci, cinsel işlev bozuklukları çalışma alanları arasındadır. Firdevs Şirin, Türk Psikologlar Derneği üyesidir.

Etiketler
Çift terapisi
Uzm. Kl. Psk. Firdevs Şirin
Uzm. Kl. Psk. Firdevs Şirin
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube