Doktorsitesi.com

Safra kesesi taşları!!

Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
20 Temmuz 2015583 görüntülenme
Randevu Al
Safra kesesi taşları!!

Safra Taşları Nelerdir ?

Safra sıvısı içindeki kimyasal maddelerin ( kolesterol, kalsiyum bilirubinate ve kalsiyum karbonat gibi ) oranlarının bozulmasından oluşur. Bu taşlar iki türlüdür.

Kolesterol Safra Taşları: Çok fazla kolesterol sebebiyle oluşan taşlardır.
Pigment Safra Taşları: Bu taş tipi  cok fazla bilirubin maddesinden kaynaklanır. Karaciğer hastalığı olanlarda yaygındır.

Safra Taşı Belirtileri Nelerdir ?
Safra taşı olan kişilerin çoğu ilk etapta hiç bir belirtiyle karşılaşmaz. Taşlar safra kesesi içinde durur. Fakat iltipahlı safra kesesi ( kolesistit )  durumunda bir takım belirtiler söz konusu olabilir. İltihaplı safre kesesinin belirtileri ise şunlardır.

Kaburganın hemen sağ alt bölümünde ağrı

Sırt ağrısı / Omuz ağrısı

Bulantı

Kusma

Terleme

Huzursuzluk

Safra Taşı Nasıl Teşhis Edilir ?

Kolanjiyografi:  Safra kesesi yollarının incelendiği radyolojik bir yöntemdir. Görüntü almamızı sağlayan kontrast madde kan dolaşımına enjekte edilir ve endoskop dediğimiz ince ve esnek bir tüp safra yollarına yerleştirilir.Ardından safra kesesi,karaciğer kanalı,  ana safra kanalı, sağ ve sol safra kesesi kanalları gibi başlıca organların görüntülenmesi sağlanır.

BT ( Bilgisayarlı Tomografi ): Farklı açılardan çekilmiş vücut içi bölgelerinin ayrıntılı resimler halinde çıkartan genel bir görüntüleme yöntemidir. Resimler röntgen cihazına bağlı bir  bilgisayar tarafından çekilir. Dokuların ya da organların daha net bir biçimde görüntülenmesi için damar içine  boya enjekte edilir. Bu işleme bilgisayarlı tomogrofi de denilir.

Kolesintigrafi ( HIDA ): Vücut kimyasına zarar vermeyen özel radyoaktif madde hastaya enjekte edilir ve safra kesesinin görüntülenmesi sağlanır. Ardından safra kanalında herhangi bir tıkanma yahut safra kesesinde anormal kasılmalar teşhis edilebilir.

Safra Kesesi Taşlarının Tedavisi
Genellikle düşük yağlı diyet programı uygulanır ancak çoğunlukla ameliyat gerekir.

Laparoskopik Kolesistektomi: Safra kesesinin cerrahi olarak alınması işlemine kolesistektomi denir. Ameliyat genel anestesi ile yapılır. Laparoskopik cerrahi olarak da adlandırılır. Ucunda bir video kamera olan ince, esnek bir alet olan laparoskop, ameliyatı yapan cerrahın adeta gözleri olur ve cerrah bu görüntüler ışığında sorunsuz bir şekilde ameliyatı gerçekleştirir.

Safra Kesesi Olmadan Yaşayabilir miyiz ?
Neyse ki safra kesesi olmadan yaşayabiliyoruz.Çünkü karaciğer normal bir sindirim için yeterli derecede safra üretebilir.

Etiketler

Safra kesesiSafra taşıSafra taşı tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.