Safra kesesi kanseri

Safra kesesi kanseri

Safra kesesi kanseri safra yollarının en sık kanseridir ancak nadir görülen bir kanser türüdür.Riskin arttığı bazı hasta grupları vardır.Bu grupların saptanması çoğu kez karşımıza ileri evrede gelen hastaların erken tanı almalarını sağlaması açısından önemlidir.

Risk faktörleri arasında en sık tartışılan safra kesesi taşlarıdır. Safra kesesi kanseri tanısı alan kişilerde taş %80-85 oranında bu duruma eşlik eder.Ancak toplumda çok sık görülen safra kesesi taş hastalarında kanser gelişimi nadirdir.Ankara Üniversitesi Tıp fakültesi Genel Cerrahi kliniğinde yapılan bir araştırmada safra kesesi ameliyatı olan 5000 kişide safra kesesi kanseri %0.1 (binde bir) olarak bulunmuştur.

Hangi safra kesesi taşı hastasında risk artmıştır diye bakıldığında sadece bazı özel durumlarda riskin arttığı saptanmıştır.Porselen safra kesesi (kese duvarında kalsiyum birikmesi) kanser riskinin arttığı bildirilen durumlardan birisidir.Üç santimden büyük taş varlığı,taşla beraber polip bulunması,obesite riskin arttığı durumlardır.Ancak bu özel koşullar tüm safra kesesi hastalarının küçük bir kısmını oluşturmaktadır.

Kanser gelişme riski safra kesesi hastalarında bu özel koşullar dışında çok düşük olduğundan ameliyat kararı almada tek başına karar verdirtici bir durum olmamalıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kaan Karayalçın

Prof. Dr. Kaan KARAYALÇIN, 1964 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1981 yılında Ankara Koleji'nde bitirmiştir. Ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamalayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'nde yapmış ve 1993 yılında Genel Cerrahi umzanı olmuştur. 1992-1993 yılları arasında 1 yıl süreyle İngiltere'de karaciğer nakli merkezinde, 1995-1996 yılları arasında da New York Memorial Sloan Kettering Cancer Hastanesi'nde yurtdışı çalışmaları yapmış olan Prof. Dr. Kaan KARAYALÇIN, 1998 yılında Doçent, 2003 yılında ise Profesör olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Karaciğer Safra Yolu Pankreas Cerrahisi Ünitesi'nde mesleki çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Kaan KARAYALÇIN, 15 yıla yakın s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Safra kesesi kanseri nedir
Prof. Dr. Kaan Karayalçın
Prof. Dr. Kaan Karayalçın
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube