Saç dökülmesi ve tedavi yöntemleri

Saç dökülmesi ve tedavi yöntemleri

Hastalık olarak saç dökülmesi yapan 100’ e yakın hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklardan en sık görüleni erkek tipi saç dökülmesi (MPH),  kadın tipi saç dökülmesi (FPH) ve telogen effluvium olarak adlandırdığımız saç dökülmesidir. En sık saç dökülmesi yapan sebepler arasında ise hormonal dengesizlik, tiroid bozukluğu, dengesiz beslenme, çeşitli ilaçların kullanımı ve anemi (kansızlık) yer alır.

Erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi)

Bilinen en yaygın saç dökülmesi yapan hastalık erkek tipi saç dökülmesi’dir. İsim olarak erkek tipi saç dökülmesi denmesine rağmen bayanlarda da sık olarak görülür. Hastalığa sebep olan 2 temel faktör vardır. İlki genetik temeli oluşturur. Ailede ve birinci derece akrabalarda benzer dökülmeler görülebilir. İkinci temel neden ise hormonal kaynaklıdır. Hormonal olarak saç dökülmelerinin asıl nedeninin, erkeklik hormonu olan testosteronu dihidrotestosterona dönüştüren 5-Alfa Redüktaz enzimi olduğu düşünülmektedir. Dihidrotestosteron (DHT), etkisini saç kökleri üzerindeki androjen reseptörlerine bağlanarak gösterir. DHT saç köklerinin yaşam döngülerinin kısalmasına neden olur. Her döngü tekrarında saç biraz daha zayıflar, süreç tekrarlandıkça saçlarda zayıflama, incelme ve dökülme gerçekleşir.  

Saç gelişimi doğumdan önce genetik olarak belirlenir. Saç dökülmesinin nedeni, saç köklerinin DHT’ye karşı gösterdikleri aşırı duyarlılıktır.Dihidrotestosteronun (DHT)’ nun testesterona oranı ne kadar fazla olursa saç dökülme süreci o kadar hızlı olur. Bundan da anlaşıldığı gibi erkek tipi saç dökülmesi kişinin erkeklik hormonu miktarı ile değil DHT’nin ne düzeyde üretildiği ile alakalıdır.

Bu hastalıkta zamanla önce saç telleri incelir, renkleri açılır, seyrekleşir ve sonunda saç kökü tamamen yok olur. Babanın saçının olmaması çocuğunda da saç kaybı yaşanacağı anlamına gelmemektedir. Saç kaybı ebeveynlerin her ikisinden gelen genlerin tesadüfi birleşmesiyle ortaya çıkan bir durum izler.

Ensede iki kulak arasında yer alan saçlı bölge “kalıcı saç” olarak tanımlanır, bu saç köklerinin DHT’ye karşı genetik nedenli bir duyarlılığı olmadığından ömür boyu dökülmeleri olmaz. Erkek tipi saç dökülmesinin son evresinde dahi ense ve yan kısımlardaki saçlarda dökülme gerçekleşmez. Bu bölgede yer alan saçlar DHT hormonuna duyarlı olmadıklarından hastalıktan etkilenmezler.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Murat Küçüktaş

Uzm. Dr. Murat KÜÇÜKTAŞ, 1980 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını yine aynı fakültenin Dermatoloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

2010-2011 yılları arasında Merzifon Asker Hastanesi'nde, 2011-2013 yılları arasında Nevşehir Devlet Hastanesi ve 2013 yılında Bursa Özel Doruk Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Murat KÜÇÜKTAŞ, mesleki çalışmalarına Bursa - Nilüfer'de bulunan özel kliniğinde devam etmektedir. 

Uzm. Dr. Murat KÜÇÜKTAŞ, Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği, Türk Dermatoloji Derneği, İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesi olup iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Etiketler
Saç dökülme tedavileri
Uzm. Dr. Murat Küçüktaş
Uzm. Dr. Murat Küçüktaş
Bursa - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube