Ruhsal travmaya uğramış çocukların anne ve babaları kendilerine yardımcı olmak için neler yapabilirler?

Ruhsal travmaya uğramış çocukların anne ve babaları kendilerine yardımcı olmak için neler yapabilirler?

Çocuklarınıza yardımcı olabilmenizin ilk koşulu sizin, duruma hakim, sakin, güven verici, tutarlı bir tutum içinde olmanızdır. Çocuklarınızı yanınızdan uzaklaştırmayın, beslenme, barınma, ilgi gereksinimlerini doğrudan siz karşılayın. Çocuklarınızın sizin yakınlığınıza her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu unutmayın (bedensel yakınlığı, elini tutmayı, sarılmayı ihmal etmeyin). Travma sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlatması yönünde ona destek verin anlatmaya yüreklendirin anlatmak istrmezse zorlamayın. orku, kızgınlık gibi duygularını ifade etmelerine izin verin hatta yüreklendirin, ağlamalarını önlemeyin, tekrardan sorularına yanıt verin. Yaşadıklarının son derece doğal olduğunu, bir hastalık olmadığını anlatın.

Çocuklarınızı rahatlatmak için ‘geçti’ ya da ‘bir şey olmaz’ demek yerine olası olumsuz durumlarda yapması gerekenler konusunda bilgi verin .
Çocuklarınızın yanında travma ile ilgili konuları konuşmaktan kaçınmayın. Çocukları travmadan ya da sıkıntıdan korumak için olanları gizlemek doğru değildir. Çocukların da neler olduğunu bilme ve anlamaya gereksinimleri vardır. Anlatırken onların anlama düzeylerine uygun bir ifade kullanmanızda yarar vardır. Çocuğunuzu en kısa sürede günlük hayatın içine katın, ona belli sorumluluklar verin. Çocuğunuzun birlikte olduğu, diğer yetişkinlere, örneğin öğretmenine de durumu anlatın ve onun da desteğini isteyin.

Bu makale 7 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Gülşah Tekışık

Uzm. Psk. Gülşah TEKIŞIK, 06 Haziran 1993 tarihinde Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2012-2017 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünü tamamlayarak "Psikolog "unvanı almıştır. . Yüksek lisansını ise yine Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde, Klinik Psikoloji üzerine yapmıştır. 2016 yılında Giresun Bilgeşah Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde gönüllü psikolog olarak down sendromlu, otizmli çocuklarla ve yakınları ile görüşmeler yaparak yakından ilgilenmiştir. 2017 yılında Özel Humanite Psikiyatri Tıp Merkezinde yatılı hasta ve hasta yakınları ile görüşmeler gerçekleştirmiştir. Tedavi ve tedavi sonrası hasta takibi ile faaliyetlerini sürdürmüş, ardından Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi almıştır.  Gata Sultan Abdülhamit Han Hastanesinde asi ...

Etiketler
Çocuklarda travma
Uzm. Kl. Psk. Gülşah Tekışık
Uzm. Kl. Psk. Gülşah Tekışık
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube