Ruhsal Travmaya Uğramış Çocukların Anne ve Babaları Kendilerine Yardımcı Olmak İçin Neler Yapabilirler?

Uzm. Psk. Gülşah Tekışık
Uzm. Psk. Gülşah Tekışık
7 Haziran 202191 görüntülenme
Randevu Al
Ruhsal Travmaya Uğramış Çocukların Anne ve Babaları Kendilerine Yardımcı Olmak İçin Neler Yapabilirler?

Çocuklarınıza yardımcı olabilmenizin ilk koşulu sizin, duruma hakim, sakin, güven verici, tutarlı bir tutum içinde olmanızdır. Çocuklarınızı yanınızdan uzaklaştırmayın, beslenme, barınma, ilgi gereksinimlerini doğrudan siz karşılayın. Çocuklarınızın sizin yakınlığınıza her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu unutmayın (bedensel yakınlığı, elini tutmayı, sarılmayı ihmal etmeyin). Travma sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlatması yönünde ona destek verin anlatmaya yüreklendirin anlatmak istrmezse zorlamayın. orku, kızgınlık gibi duygularını ifade etmelerine izin verin hatta yüreklendirin, ağlamalarını önlemeyin, tekrardan sorularına yanıt verin. Yaşadıklarının son derece doğal olduğunu, bir hastalık olmadığını anlatın.

Çocuklarınızı rahatlatmak için ‘geçti’ ya da ‘bir şey olmaz’ demek yerine olası olumsuz durumlarda yapması gerekenler konusunda bilgi verin .
Çocuklarınızın yanında travma ile ilgili konuları konuşmaktan kaçınmayın. Çocukları travmadan ya da sıkıntıdan korumak için olanları gizlemek doğru değildir. Çocukların da neler olduğunu bilme ve anlamaya gereksinimleri vardır. Anlatırken onların anlama düzeylerine uygun bir ifade kullanmanızda yarar vardır. Çocuğunuzu en kısa sürede günlük hayatın içine katın, ona belli sorumluluklar verin. Çocuğunuzun birlikte olduğu, diğer yetişkinlere, örneğin öğretmenine de durumu anlatın ve onun da desteğini isteyin.

Etiketler

Çocuklarda travmaÇocuklarda travma tedavisiÇocuklarda travma nasıl önlenirÇocuklarda travmaya yardım

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Gülşah Tekışık

Uzm. Psk. Gülşah Tekışık

Psk. Gülşah TEKIŞIK, 06 Haziran 1993 tarihinde Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2012-2017 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünü tamamlayarak "Psikolog "unvanı almıştır.

2016 yılında Giresun Bilgeşah Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde gönüllü psikolog olarak down sendromlu, otizmli çocuklarla ve yakınları ile görüşmeler yaparak yakından ilgilenmiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır