Rsv enfeksiyonu, bebek ve çocuklar da bronşiolit

Rsv enfeksiyonu, bebek ve çocuklar da bronşiolit

Respiratuvar sinsitiyal virüs ?(RSV) dünya da ve Türkiye’de akut bronşiolit ve pnömoninin en önemli nedenlerindendir. RSV özellikle küçük bebeklerde (3 ay ve altı ) alt solunum yolu infeksiyonu nedeniyle hastaneye yatışların (bronşiolit ve pnömoni gibi) ana nedenlerindendir.  Şehirlerde yaşayan popülasyondaki çocukların hemen hemen tamamı 2 yaşa kadar infeksiyonu geçirir. ????Akut broşiolitlerin yaklaşık yarısında wheezing (hışıltı) tekrarlar.  ???Bazı risk faktörleri  daha sonradan reaktif havayolu, astım gibi tablolara neden olur. Bu risk faktörleri; kalabalık çevrede yaşamak, pasif sigara içimi ?, erkek cinsiyet, ailede astım öyküsü gibi faktörlerdir. Bulaş esas olarak infekte sekresyonlarla kontamine yüzeylere dokunmakla olur. Küçük damlacık aerosollerindeki RSV ? yüksek nemli ortamlarda 2-3 saat canlı kalabilir. Korunmak için el yıkama??ve hastanın sekresyonları ile kontamine olmuş yüzeylerin temizliği??, ortamı sıkça havalandırmak, infeksiyonu olan bebek ve çocukları izole edip kreş ve okul ortamı gibi kalabalık ortamlara girmelerinden kaçınmak gibi  önlemler uygulanabilir. ??Tedavi bulguları rahatlatmaya yöneliktir. Bazı özel popülasyonlar dışında spesifik antiviral tedavi (Ribavirin) ve bazı pasif bağışıklama ilaçları kullanılmaz. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Tuğçe Tülümen

Uzm. Dr. Tuğçe TÜLÜMEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, 2005 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve 2011 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Konya Akşehir Devlet Hastanesi'nde tamamlayan Uzm. Dr. Tuğçe TÜLÜMEN, Özel Medline Antalya Hastanesi'nde ve Özel Lara Anadolu Hastanesi'nde, görev yapmış mesleki çalışmalarına ise, Antalya Medical Park Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Rsv enfeksiyonu
Uzm. Dr. Tuğçe Tülümen
Uzm. Dr. Tuğçe Tülümen
Antalya - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube