Retina dekolmanı tedavisi

Retina dekolmanı tedavisi

Retina görme sinyallerini beynimizin korteks dediğimiz görme merkezine  ileten gözün sinir tabakasıdır. Retinadaki ışığa duyarlı fotoreseptörler ışığı beyindeki görme merkezine iletirler. Retinanın önünde bulunan ve hem destek hem beslenme açısından rol oynayan yapıya vitreus adı verilir.

RETİNA DEKOLMANI NEDİR?

Retina dekolmanı, retinanın yapıştığı ve beslendiği yerden ayrılmasıdır. Retina yırtığı ile oluşturysa yırtıklı retina dekolmanı adını alır. Yırtıklı retina dekolmanı önemli ve göz hastalıkları arasında en ciddi olanlarından biridir.

Yırtıklı Retina Dekolmanı oluşmadan önce oluşan retina yırtığı altına sıvı kaçısıyla birlikte vitreusun çekmesi sonucu retina sinir tabakası ayrılır ve yırtıklı retina dekolmanı oluşur. Retina yırtığı olmadan da rtina dekolmanı oluşabilir. Gözün etkilendiği şeker hastalarında olduğu gibi bazen dekolman viteus içinde oluşan bantlardan dolayı traksiyonel de olabilir.

Bazı inflamatuar ve damarsal hastalıklarda retina yırtığı olmadan retina altına sıvı birikimi ile birlikte eksudatif tipte retina dekolmanı da görülebilir.

HANGİ DURUMLAR RETİNA DEKOLMANI RİSKİ ARTAR? 

Yüksek miyop numaralı hastalar,

Retina yırtığı olanlar,

Diğer gözünde retina dekolmanı geçirenler,

Gözü travmaya maruz kalanlar,

Aile bireylerinden birinde retina dekolmanı olanlar

Daha önce katarakt cerrahisi gibi göz ameliyatı geçiren hastalar,

Retina tabakasında doğuştan inceliği bulunanlar

Vitreusunda dejenerasyonu ve anormalliği olanların, retina dekolmanı riski diğer insanlara göre daha yüksektir.

RETİNA DEKOLMANI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Retina dekolmanı görme azlığı, yarım görme, eğik görme gib şikayetlere neden olur. Retina yırtığı sonrası retina dekolmanı oluştuysa ciddi şekilde şimşek çakması, flaş çakması ve sinek uçuşması  gibi şikayetler olur. Retina dekolmanı oluşmadan teşhis konulabilirse argon lazer ile fotokoagülasyon yapılıp retinanın yerinde kalması sağlanabilir.

Gözde şimşek çakar gibi, flaş patlar gibi ışık çakması, retina yırtığı oluşumunun en önemli bulgusudur. Bunun yanında sinek uçuşması, toz bulutu gibi görüntüler olması da retinal yrtık ve retina dekolmanı habercisi olabilmektedir.

Retina dekolmanı gelişmeden göz muayenesi ile hasta yıtrık aşamasında yakalanırsa sadece argon lazer fotokoagülasyon ile tedavi sağlanabilir. Retina dekolmanını geliştiyse mümkün olan en kısa sürede ameliyat ile tedavi edilmelidir.

Zamanında tedavi edilmeyen retina dekolmanı kalıcı görme kaybına neden olabilir. 

RETİNA DEKOLMANI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Retina dekolmanı vitrektomi ameliyatı, bant serklaj veya pnömatik retinopeksi ameliyat yöntemlerinden biriyle tedavi edilir. Günümüzde retina dekolmanı tedavisi için en çok uygulanan yöntem vitrektomi ameliyatıdır. Vitrektomi ameliyatında göze 3 adet mikro delikten girilir ve vitreus denen jölemsi tabaka temizlenir. Retina dokusu yerine yerleştirlir ve argon lazer fotokoagülasyon veya kriyoterapi ile sabitlenir. Sinir tabakasının yerinde kalması için  gözün içine silikon veya gaz tamponat uygulanır. Göze verilen silikon genllikle altı ay sonra alınır. Gaz ise çeşidine göre değişken sürelerde  gözün içinde kendi kendine emilip kaybolur. Bu nedenle gözün içine yeterli olacaksa gaz verilmesi tercih edilir.

Diğer tedavisi yöntemi bant serklaj ameliyatıdır. Uygun hastalara bu ameliyat yapılabilir. Bant serklaj ameliyatında gözü örten konjonktiva dokusu açılarak 360 bant takılır. Delik olan yere bir yastıkçık ilave edilerek retina altındaki sıvı boşaltılır ve argon lazer fotokoagülasyon uygulanır.

Bir diğer yöntem ise retina yırtığı ve dekolman olan uygun hastalara uygulanabilen Pnömatik retinopeksi ameliyatıdır. Pnömatik retinopeksi ameliyatında gözün içine gaz verilerek  retina ayrıldığı yere yapıştırılır ve argon lazer ile fotokoagülasyon uygulanıp retina yatıştırılır.

Bu makale 9 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muhammet Beyazal

Op. Dr.Muhammet Beyazal 1975 yılında Rize' nin Ardeşen ilçesinde doğmuştur.Lisans öncesi öğrenimleririnin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde (İngilizce)  başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise,2000-2005 yılları arasında Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde tamamlayarak Göz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Muhammet Beyazal, mesleki çalişmalarına şu an Yenibosna Safa Hastanesin'de devam etmektedir

Etiketler
Retina yırtılması ameliyat
Op. Dr. Muhammet Beyazal
Op. Dr. Muhammet Beyazal
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube