Reflü hakkında

Reflü hakkında

Reflü genel anlamda yemek içeriğinin geriye, yemek borusuna kaçması demektir.

Normalde midenin iç zarı, aside dayanıklıdır ama mide asidi yemek borusuna kaçtığı zaman yemek borusunun iç kısmı aside dayanıklı değildir.

Bir müddet sonra yemek borusunda harabiyet ortaya çıkar. Doku bütünlüğü bozulur ve ülserasyonlar oluşur. İl başta yüzeysel ülserler oluşur. Biz ona sıyrık deriz. Sonra derin ülserler oluşur. Ülserler, ilerledikçe darlık ortaya çıkar.

Ülserlerden kanama olur, darlıklar görülür. Darlık sonrasında artık yutamamaya başlarız.

Gıdalar yemek borusunda takılmaya başlar. Tabi ki vücudun kendisine özel bir savunma mekanizması bulunuyor. Bu durum ile başa çıkabilmek için midenin aside dayanaklı iç zarını yukarıya doğru yükseltmeye başlar. Midenin iç zarı yemek borusuna dil şeklinde uzanmaya başlar.

Oluşan bu duruma “Barret Özefagusu” deriz. Bu reflü oluşumuna karşı bir koruma mekanizmasıdır.

Bu durumda reflüyü önlemek için yemek borusunun iç kısmı aside karşı bir tabaka ile kaplanmış olur.

Bu kaplanan doku ile yemek borusu zarar görmeyecektir. Ancak bir süre sonra mideden yemek borusunun içine giren mukoza yani iç zar bozulmaya başlar.

Hücreler bozulmaya başlar. %2 ile %7 arasında kansere dönebilir. Bundan dolayı reflüyü önemsemek gerekir.

Reflü kanser oluşumunu tetiklediğinden tedavisi zorunlu bir hastalıktır.

Göğsümde yanma var, ağzıma acı su geliyor veya ağzıma gıdalar geliyor diyen bir kişi reflü hastasıdır diyebiliriz.

Bu durumda mutlaka Gastroenteroloji uzmanına başvurması gerekir.

Bu makale 23 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Orhan Tarçın

Prof. Dr. Orhan Tarçın 1965’de Aydın’da doğdu. İlkokul ve ortaokulu İstanbul’da okudu ve 1979 yılında Bursa Işıklar Askeri Lisesi’ne başladı. Üniversite sınavında GATA Tıp Fakültesini kazanarak 1983 yılında tıp eğitimime başladı. Stajer tabiplik eğitimini tamamlamak için 1989 yılında 1 yıl GATA/İstanbul Eğitim Hastanesinde görev yaptı İhtisas sınavında İç Hastalıkları bölümünü kazandı. İki yıl süren kıta hizmetini tamamladıktan sonra kazanmış olduğu İç hastalıkları ihtisasına GATA/Ankara’da başladı. İhtisası 1996 yılında tamamlayarak Samsun Asker Hastanesinde İç Hastalıkları uzmanı olarak görevlendirildi. Bu sırada Gastroenteroloji Uzmanlık sınavını kazandı ve GATA İstanbul’da görevlendirildi. Gastroenteroloji yan dal uzmanlık eğitimini Aralık 1999’da bitirerek 600 Yataklı Gümüşsuyu Asker Hastanesine tayin edildi. Gümüşsuyu’nda çalışmay ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Reflüde kalıcı tedavi: laporoskopik cerrahi
Prof. Dr. Orhan Tarçın
Prof. Dr. Orhan Tarçın
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube