Kabızlık hakkında

Kabızlık hakkında

Kabızlık oldukça önemli bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre toplumumuzun %20’si kabızlık hastalığını yaşamaktadır.

Kabızlığın sebepleri nelerdir?

Kabızlık hastalığının organik ve organik olmayan sebepleri vardır.

Organik sebeplere örnekler;

Kişinin troid bezinin yeterli çalışmaması

Elektrolit denge bozuklukları (Kalsiyum metabolizma bozuklukları)

Kolon tümörleri (Kalın bağırsak tümörleri)

Sebebi bilinmeyen kabızlık hastalığı;

Sebebi bilinmeyen kabızlık hastalığının iki tipi mevcuttur.

Kalın bağırsağın dışkıyı yavaş taşıması,

Kalın bağırsağın dışkıyı normal zamanda taşıması ancak dışkının çıkmasını sağlayan refleksin aktif olarak görevini yerine getirmemesidir. Bu soruna çıkış bozukluğu veya dis-sinerjik defekasyon denir. Halk arasında sorunu aktarabilmek adına sinerjisi bozulmuş dışkılama ifadesi de kabızlık sebebi olarak tanımlanabilir.

Yukarı da bahsettiğim iki kabızlık sebebinin tedavileri oldukça farklıdır.

Kabızlığı olan kişilere genel önlem alması için verdiğimiz tavsiyelerin başında “Dışkılama Refleksi”ni eğitmek gelmektedir. Kabızlık sorunu yaşan kişiler öncelikle her sabah 2 bardak su içerek tuvalete gitmelidir. Tuvalete gittiğinde de kabızlık egzersizi yaparak dışkılamayı desteklemelidir.

Nedir bu kabızlık egzersizi?

Bir elinizi göğsünüze diğer elinizi de karnınıza koyun. Göğsünüze koyduğunuz elinizin hareket etmediğinden emin olarak derin nefesler alıp verin. Bu nefes alıp verme şekline diyafram nefesi denir. Diyafram nefesi aldığınızda diyafram kası aşağı yukarı hareket edeceği için bağırsaklar hareketlenerek dışkılamanıza destek olacaktır.

Bu egzersiz ile bağırsaklara iki uyaran vermiş oluyoruz. Birincisi tuvalete gitmeden önce içtiğimiz su ve diyafram nefesi. Bu egzersizi her sabah yaptığımızda vücudumuz buna alışır ve kabızlık probleminiz ortadan kalkar.

Kabızlık sorunlarına çözümde diğer önemli husus Türk tipi dediğimiz tuvaletlerdir. Ancak evlerimizde Türk tipi tuvalet yoksa ayağımızın altına küçük bir yükselti alarak da sorunu kısmen çözmüş oluruz.

Kabızlık önemli hastalıkların habercisi olabilir. Kabızlık sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız. Bir doktor muayenesi olmayı ihmal etmeyin.

Kabızlık sorununa karşı nasıl beslenmeliyiz?

Öğlen ve Akşam 3-4 Kayısı

Kuru erik

Kepek ve kepekli ekmek

Bol sıvı tüketmek

Yeşil yapraklı sebzeler (Ispanak, Lahana, Brokoli vb.)

Mercimek

Yukarıda sıraladığım besinleri öğünlerinize ekleyerek kabızlık sorununuz çözümüne katkı sağlamış olursunuz.

Sağlıklı günler.

Bu makale 23 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Orhan Tarçın

Prof. Dr. Orhan Tarçın 1965’de Aydın’da doğdu. İlkokul ve ortaokulu İstanbul’da okudu ve 1979 yılında Bursa Işıklar Askeri Lisesi’ne başladı. Üniversite sınavında GATA Tıp Fakültesini kazanarak 1983 yılında tıp eğitimime başladı. Stajer tabiplik eğitimini tamamlamak için 1989 yılında 1 yıl GATA/İstanbul Eğitim Hastanesinde görev yaptı İhtisas sınavında İç Hastalıkları bölümünü kazandı. İki yıl süren kıta hizmetini tamamladıktan sonra kazanmış olduğu İç hastalıkları ihtisasına GATA/Ankara’da başladı. İhtisası 1996 yılında tamamlayarak Samsun Asker Hastanesinde İç Hastalıkları uzmanı olarak görevlendirildi. Bu sırada Gastroenteroloji Uzmanlık sınavını kazandı ve GATA İstanbul’da görevlendirildi. Gastroenteroloji yan dal uzmanlık eğitimini Aralık 1999’da bitirerek 600 Yataklı Gümüşsuyu Asker Hastanesine tayin edildi. Gümüşsuyu’nda çalışmay ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Kabızlık sebebi
Prof. Dr. Orhan Tarçın
Prof. Dr. Orhan Tarçın
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube