RAMAZAN AYINA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ

Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
22 Mayıs 2018164 görüntülenme
Randevu Al
RAMAZAN AYINA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ

 

 

            Ülkemizde bu yıl ortalama oruç tutma süresi 16 saat olarak belirtiliyor. 16 saat açlık için oldukça uzun bir süre ve herkesin aklında doğal olarak ''ne yersek tok tutar?'' sorusu var. Tüm sorulara cevap, Ramazan ayına özel beslenme tavsiyelerine bakalım:

 

            1- Sahursuz Oruç Tutmayın! : Sahurda hiç birşey yemeden , sadece su içerek oruç tutmak yanlıştır. Sahur menünüz besleyici olmanın yanı sıra tok tutucu olmalıdır. Kahvaltı düzeninde bir öğün yaparak ertesi gün orucuna hazırlık yapabilirsiniz.

 

            2- Dengeli Beslenin! : Sahurda veya iftarda tek çeşit beslenmekten kaçının. Örneğin İftarda sadece bir tabak dolusu makarna yemek yerine; çorba, etli sebze / baklagil yemeği, yoğurt/ayran/cacık, pilav/makarna ve şekersiz komposto ile oluşturduğunuz bir menü daha besleyici olacaktır. Sahurda   bir su bardağı süt, bir adet yumurta, iki adet küçük hurma, iki dilim tambuğday ekmeği, mevsim sebzeleri ve yeşillikler ile bir menü oluşturabilirsiniz.  Önemli olan tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli olacak şekilde beslenme eylemini sürdürmektir.

 

            3- Günlük En Az 12 Bardak Su! : Oruçlu geçen bir günün sonunda su ihtiyacı enyüksek seviyeye  çıkıyor. Dolayısıyla bu ihtiyacı en az 12 bardak su ile (yaklaşık 2.5lt) karşılamak şart! İftardan sahura  kadar 12 – 15 su bardağı kadar suyu mutlaka tüketin!

           

            4- İftar ve Sahurdan Sonra Hareketli Olun! : Öğünlerinizi tükettikten 1 saat sonra hafif tempolu kısa yürüyüşlerinizi mutlaka yapın. Kesinlikle hareketsiz kalmayın!

 

            5- Hafif Bir Ara Öğün Ekleyin! : İftardan 2 saat sonra bir kaç adet ceviz veya badem, 1 çay bardağı kadar süt ve1 porsiyon meyveden oluşan küçük bir ara öğün dengeli beslenmenize yardımcı olacaktır.

 

            5- Tuz ve Şekerden Kaçının! : Öğünlerinize tuz ilave etmeyin ve tuz içeren gıdalardan bu dönemde kaçının. Salamura, turşu ve konserve gıdalardan uzak durun. Aynı zamanda şeker, tatlılar ve şekerli ürünlerden uzak durmanız iştah kontrolü sağlamanıza yardımcı olacaktır.

 

            6-  Ramazanda Kilo Kontrolünüzü Sağlayın! : ''Ben her ramazanda en az 5 kilo alırım'' veya '' oruç döneminde en az 3 kilo verenlerdenim'' diyorsanız bu ramazanda beslenmeye dair yanlışlarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Sağlıksız kilo kayıpları kilo almak kadar dikkate değerdir.

 

            7- Kızartmalar ve Yağlı Gıdalardan Kaçının! : Sadece ramazan ayında değil, hayatınızın her döneminde uzak durmanız gereken bu gruba dikkat edin.

 

            Sağlıklı günler dilerim...

Etiketler

Diyet yapmakBeslenme düzeniDiyetisyenRamazanda beslenmeRamazanda beslenme düzeniRamazanda suyun önemiBeslenme ve sağlıklı yaşamBeslenme nasıl olmalıdırRamazanda tatlı tüketimiRamazan da kilo vermekDiyet önerileriDiyet yaparken dikkat edilmesi gerekenRamazanda kilo almaRamazanda neler yemeliyizRamazan ayında neden kilo alınıyor?Ramazan ve sahurda beslenme

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun

Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun

1994 yılı Bolu doğumludur. Lise öğrenimini 2012 yılında birincilikle tamamladıktan sonra kazandığı Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2016 yılında mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Programını GESTASYONEL DİYABET ve BESLENME alanında tamamlayarak 2019 yılında Uzman Diyetisyen ünvanı almıştır. Aynı yıl Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Programına başlayarak akademik eğitim hayatına devam etmektedir. Endokrinoloji alanında doktora tezini hazırlamaktadır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile beraber Anadolu Üniversitesi’nde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünü tamamlamış, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümü’ne devam etmektedir. 2016 yılından itibaren Özel Sağlık kuruluşlarında Diyetisyenlik mesleğine başlamış, 2018’de DİYETEMA BESLENME VE DİYET DANIŞMANLIK MERKEZİ’ni kurmuş, Ankara Bağlıca semtinde yer alan diyet danışmanlık merkezi bölgenin ilk diyetisyenlik ofisi olmuştur. Beslenme ve Diyetetik alanında bir çok konu hakkında düzenlenen 40’dan fazla kongre, seminer, konferans ve eğitimlere katılmıştır.Gebelik Döneminde Beslenme, Emziklilik Döneminde Beslenme, Sağlıklı Beslenme, Okul Öncesi Dönemde Beslenme, Okul Çağında Beslenme, Adölesan Beslenmesi, Sporcu Beslenmesi, Toplu Beslenme Sistemleri hakkında sunum – eğitim çalışmaları yapmıştır ve Kurumsal Eğitimler vermeye devam etmektedir. Ulusal ve uluslararası eğitim platformlarında akademik eğitimler düzenlemektedir. Beslenme ve Diyetetik alanında gerçekleştirilen online eğitim ve konferanslara konuşmacı olarak katılmaktadır. Üniversiteler, Liseler ve Çeşitli Eğitim
Kurumlarında Konuşmacı ve danışman olarak yer almaktadır. Radyovizyon 93 Frekansında Her Cuma Diyet Zamanı Programını sunmustur. TV8 Ekranlarında Sekizde Sağlık Programında Uzun Süre Yer Almış tır. Beyaz Tv’de çeşitli programlarda sunuculuk yapmıştır. Hafta içi her gün Beyaz Tv Ekranlarında Kendi ismi ile Elif Melek’le Şeffaf Sohbet Programını Sunmuştur. Pazartesi
sabahları Beyaz Tv Ekranlarında Kendi ismi ile Elif Melek’le Sağlık Zamanı Programını Sunmaktadır. Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Ankara Life, Klass Magazin, Dyt Mag, Bitter Dergisi, Mag Dergi, XL Magazin, Mayatta, Lezzet Dergisi, BOM Magazin vb birçok prestijli dergide yer almıştır. Hürriyet, Milliyet, Takvim, Sabah Gazetesi, CNN TURK, Türkiye Gazetesi gibi ulusal ve yerel gazetelerde uzman görüşüne yer verilmiştir. Aynı zamanda internet gazeteleri ve dijital platformlarda basın haberleri yayınlanmıştır. Aynı zamanda birçok TV ve Radyo Programlarına katılım sağlamıştır. CNN TURK, TRT Radyo, TRT Haber, Kanal D, TV 100, TV 8, TV 8.5, EURO Star, Diyanet TV, Bengü Türk TV, ATV Ana Haber, Dost TV, Haber Global, Ülke TV, Kanal 7, Beyaz TV, SHOW Ana Haber, Kanal 24, TGRT HABER, AHaber vb yayınlarda uzman görüşü vermiştir. 2021 Yılı ’nda ANKA Ödülleri Ankara’nın En Başarılı Diyetisyeni ödülüne layık görülmüştür. 2023 yılında iki kez En iyi Çıkış Yapan Diyetisyen, 2024 yılında ise yılın Diyetisyeni ödüllerini almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.