Doktorsitesi.com

Rahim ağzı kanser aşısı

Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel
Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel
20 Mart 2015227 görüntülenme
Randevu Al
Rahim ağzı kanser aşısı

HPV nedir?

HPV virüsü (Human papilloma virüs) kişiden kişiye cilt temasıyla bulaşabilen bir virüstür. HPV’nin 100’den fazla çeşidi vardır ve bunların 30 tanesi kadın ve erkeklerde genital bölge enfeksiyonu yapar.

HPV nasıl yayılır?

HPV primer olarak cinsel yolla bulaşır. Ancak cinsel birleşme olmadan cilt temasıyla da bulaşabilir.

HPV hangi hastalıklara yol açar?

HPV’nin yaklaşık 12 tipi genital siğile yol açar. Özellikle tip 6 ve 11 genital siğillerin en sık sebebidir. Genital siğiller o bölgeye uygulanan kimyasallarla ya da cerrahi olarak yok edilebilirler.

HPV’nin yaklaşık 15 tipi serviks kanserine yol açar.Aynı zamanda vulva,vajina,anüs,penis ve baş-boyun kanserlerine de yol açabilir. Serviks kanserlerinin büyük kısmına HPV 16 ve 18 tipleri yol açar.

HPV nasıl serviks kanserine yol açar?

Eğer kansere yol açan HPV tiplerinden biri bulaştıysa ,serviksi kaplayan hücrelerin içine girebilir. Enfekte olmuş hücreler farklı şekilde büyümeye başlayabilir. Genellikle servikal kanserin gelişmesi için birkaç yıl gereklidir. Pap testi ile bu değişiklikler erken aşamada yakalanarak kansere dönüşmeden tedavi edilebilir.

Hangi tür HPV aşıları mevcuttur?

• Dörtlü Aşı: Aşılardan biri genital siğillere sıklıkla yol açan Tip 6 ve 11’e ve ayrıca servikal kanserlerin çoğuna yol açan tip 16 ve 18’e karşı koruyucudur.

• İkili Aşı: Diğer aşı tip 16 ve 18’e karşı koruyucudur.

HPV enfeksiyonunu engellemede aşıların etkinliği ne kadardır?

Dörtlü aşı bahsedilen dört HPV tipinin yol açtığı genital siğilleri ve prekanseröz hücreleri önlemede %100 ‘e yakın etkilidir.

İkili aşı bahsedilen iki HPV tipinin yol açtığı prekanseröz hücreleri önlemede %100’e yakın etkilidir. Aşıların en etkin olduğu dönem kadınların cinsel açıdan aktif olmadıkları dönemdir.Eğer bir kadın bir HPV tipi ile enfekte olduysa, aşının bunun yol açacağı hastalığı engelleyici etkisi yoktur.Ancak aşının içerisindeki diğer HPV tiplerine karşı olan koruyucu etkiden yararlanabilir.

Kime HPV aşısı yapılmalıdır?

Aşılardan herhangi birinin 9-26 yaş arası kızlara, üç doz halinde 6 ay içinde yapılması uygundur.Ancak daha ileri yaş grubunda da etkili olduğu gösterilmiştir.Gebelere yapılamaz, ancak emziren kadınlara yapılabilir.

Aşının yan etkileri nelerdir?

En sık görülen yan etkisi enjeksiyonun yapıldığı kolda ağrıdır.Çok nadiren baş ağrısı, halsizlik, bulantı, baş dönmesi görülebilir.

 

 

Etiketler

Rahim ağzı kanser riskiRahim ağzı kanser aşısı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel

Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel

Op. Dr. Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından Intern olarak Harvard Medical School Massachusetts Eye and Ear Infirmary'de bulunmuş, aynı yıl içerisinde ABD’den ECFMG (Educational Commission for Foreign Medical Graduates) sertifikasını almıştır. 2001 yılında ise ABD’de USMLE Step 3 (United States Medical Licencing Examination) sınavını geçmiştir. 1997-2002 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ihtisasını yapmış ve "Intrauterin büyüme geriliğinde fetal Doppler ultrasonografi" alanında hazırladığı tezi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelikler) Bölümü'nde 3 yıl öğretim üyesi olarak görev yapmış ve Perinatoloji yan dalı uzmanlık belgesi almaya hak kazanmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır