Psikoterapide ilk seanstan ne beklemelisiniz? (ilk seans fobisi)

Terapiye başlamayı düşünen kişiler ilk görüşmede neler olacağını ve terapi sürecinde nelerle karşılaşacağını bilmediği için terapiye başlamakla ilgili zaman zaman endişe duyabilirler. Acaba terapist benimle ilgili bir sürü soru mu soracak? Korkularımla yüzleştirmeye mi çalışacak? Çocukluğuma mı inecek? gibi düşüncelere sahip olabilirler. Bu sorular kişilerin zihinlerini meşgul eder ve bu endişeleri yatışmadığında genellikle terapi randevusu almayı ertelerler.

Psikoterapide ilk seanstan ne beklemelisiniz? (ilk seans fobisi)

Terapideki ilk görüşme, danışanın tanınması ve terapi sürecine dair beklentilerinin anlaşılması amacıyla gerçekleştirilen değerlendirme seansıdır. İlk görüşmede terapistin yaklaşımının ve seansın içeriğinin aktarılması, danışanın "Bana yardım edebilecek mi?" gibi sorularına yanıt verme imkanı sunar. Kısacası, bu seans danışan ve terapist arasında hem bilgi alışverişi hem de güven inşa etme sürecidir.

Psikoterapide ilk seanstan (seanslardan) ne beklemelisiniz;

1.En önemlisi ne olursa olsun seanslarda yargılanmayacağınızı ve koşulsuz kabul edileceğinizi bilmelisiniz.

2.Terapi sürecinde etik kurallar ve gizlilik esastır. Danışanların bilgileri, yasal ve etik kurallar çerçevesinde korunur. İlk seansta bu bilgileri terapistiniz mutlaka bunu sizinle paylaşacaktır.

3.İlk seanslarda bazen terapist gerekli gördüğü test ve değerlendirme formları verebilir. Bu formlar daha fazla bilgi edinmek amaçlıdır herhangi bir tanı koyma niteliği yoktur. Bu formlarda gizlilik esastır.

4.Terapi sürecinin açıklanması: ilk seans genellikle terapi sürecinin ve terapiye nasıl yaklaşmanız gerektiğinin açıklandığı bir zamandır. Terapistiniz size terapinin amacını, sıklığını, süresini ve gizlilik politikasını açıklar.

5.Fiziksel ve psikolojik durumlar arasında güçlü bir bağlantı vardır. Bu nedenle, terapistiniz genel sağlık(psikolojik&fizyolojik) öykünüz hakkında bilgi alır.

6.Hedef belirleme: İlk terapi seansı genellikle hedef belirleme ve terapiye yönelik beklentilerinizi tartışma fırsatı sağlar. Terapistiniz, sizinle birlikte terapi hedeflerinizi belirleyebilir ve hangi konular üzerinde çalışmak istediğinizi konuşabilirsiniz.

7.Güven ortamı oluşturma: İlk seans aynı zamanda terapistinizle güvenilir bir ilişki kurma sürecinin başlangıcı olabilir. Terapistiniz sizi dinleyecek ve anlayacak bir ortam yaratmak için çaba gösterecek ve sizinle empati kuracaktır.

  • İlk seans(lar)dan danışanların beklenmemesi gereken de bazı şeyler vardır. Örneğin; getirdikleri sorunun ilk seansın hemen ardından çözülmesini istemek gerçekçi olmayan bir beklentidir. İlk seans değişim amacı taşımaz bu sebeple kişiler bu beklentiyle gelmemelidir.
  • Evet, çoğu zaman anlatmak ve yargılanmadan dinlenmek  rahatlama sağlar ve umutlandırır. Ancak iyileşmeye ya da değişime giden yol biraz daha uzun olabilir.

Sonuç olarak, ilk psikoterapi seansı genellikle karşılıklı tanışma, terapi sürecinin açıklanması, hedef belirleme ve güvenilir bir ilişki kurma sürecinin başlangıcıdır. Bu seans ayrıca terapiye uyum sağlama ve kendinizi rahat hissetme sürecinin bir parçasıdır. Her terapi seansı kişisel ihtiyaçlara ve hedeflere bağlı olarak değişir.

Bu makale 17 Ekim 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Elif Gülaç

Uzm. Klinik Psikolog Elif GÜLAÇ  İstanbul'da doğmuştur. Lise eğitimini Füsun Yönder Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Psikoloji (ingilizce) bölümünü burslu olarak kazanmıştır.  Lisans eğitimi sırasında İstanbul Üniversitesi’nde Pedagojik Formasyon eğitimini tamamlamıştır. Ardından Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Aile Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Aile Danışmanı ünvanını almıştır. Lisans eğitimi boyunca anaokulu, kolej, hastane ve danışmanlık merkezleri gibi çeşitli kurumlarda staj yaparak deneyim kazanma ilkesini benimsemiştir. Bu süreçte yurt dışında Oxford Kings Education Language School’ da dil eğitimi almıştır. Lisans Eğitiminin ardından Üsküdar Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog ünvanını almaya hak kazanmıştır. Bu süreçte Mindfulness&Med ...

Etiketler
#ilkseans #psikoterapi
Uzm. Kl. Psk. Elif Gülaç
Uzm. Kl. Psk. Elif Gülaç
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube